Champinjonsoppa med vitt vin

Introduktion och förberedelse för tillagning

God svampsoppa till soppkväll eller soppmiddag smaksatt med vitt vin. Här med kålrot- och morotstärningar samt stekta fläsktärningar som ger god smak och fyllighet till soppan.

Men champinjonsoppan kan såklart serveras som den är med gott nybakt bröd samt färskost. Vegetariskt blir allt om du utesluter fläsket. Ett annat alternativ som inte kräver så mycket förberedelse är att servera soppan med kräftstjärtar eller skalade räkor som garnering.

Vidare kan man ha varma mackor till eller snett skurna baguettebitar med gratinerade med god cheddarost.
Självklart kan du ha i andra svampar än champinjon ex. Karl-johan, kantarell, ostronskivling, skogschampinjonen och shiitake (eller blanda).

Serverar du champinjonsoppan till förrätt så räcker den till 6 mindre portioner. Mixa den då gärna slät och tillsätt någon droppe tryffelolja för lite lyxigare smak.

Räkna ca 20 stycken normalstora champinjoner.

Att dricka till soppan

Välj gärna ett vitt vin med ekfatslagring som Chardonnay eller ett smakrikt vitt vin av valfri sort.

4 portioner champinjonsoppa med vitt vin

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 750 gram champinjoner
  • 2 schalottenlökar
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 krm timjan (valfritt)
  • 1 krm basilika (valfritt)
  • 1 krm oregano (valfritt)
  • 1 krm dragon (valfritt)
  • 2 msk smör eller olivolja
  • 2 msk vetemjöl
  • 5 dl mjölk
  • 3 dl grädde
  • 2 dl vitt vin
  • 2 msk ljus japansk soja eller några droppar kinesisk
  • 2 krm salt
  • 1 krm vit- eller svartpeppar
  • 1 grönsaksbuljongtärning (valfritt)
  • Tillbehör: 200 gram kålrot
  • 3 morötter
  • 200 gram rökt fläsk
  • 0,5 dl grovhackad krus- eller bladpersilja till servering

Tillagning

  1. Tillbehör till servering: Skär bort skalet på kålroten med en kniv. Tärna den i 1x1 cm tärningar.
  2. Skala och tärna morötter.
  3. Skär bort kappan på fläsket och tärna det.
  4. Lägg kålrotstärningar samt morötter i en kastrull och täck med vatten. Koka dem mjuka under tiden du lagar soppan ca 15 minuter. Häll sedan av dem i ett durkslag och lägg i en skål.
  5. Stek fläsket i en stekpanna på medelvärme så att det får färg och sätt åt sidan.
  6. Champinjonsoppan: skala och finhacka löken. Lägg i en stor kastrull.
  7. Skala och finhacka eller pressa vitlöken. Lägg med löken.
  8. Tillsätt smör eller olja till grytan. Fräs samt rör då och då medan du rensar svampen. Rör runt då och då så det inte bränns. Sänk ev. värmen.
  9. Rensa svamp och skölj svampen (ta bort ev. jord).
  10. Tillsätt svampen till kastrullen. Rör runt. Fräs på hög värme några minuter. Rör då och då.
  11. Pudra över vetemjölet i kastrullen och rör om.
  12. Tillsätt mjölk lite i taget under omrörning samt vidare grädde och vitt vin.
  13. Tillsätt timjan, basilika, oregano och dragon om du önskar till soppan.
  14. Låt champinjonsoppan sjuda i minst 10 minuter. Rör då och då så den inte bränns i botten.
  15. Skölj och grovhacka persilja.
  16. Smaka av champinjonsoppan med salt, peppar samt lite soja. Någon nypa socker kan också behövas. Man kan också ha en grönsaksbuljongtärning. Någon droppa tryffelolja blir också gott men ta ej för mycket.
  17. Om du vill ha en slät champinjonsoppa kan du mixa soppan i matberedare eller enklast med en stavmixer. Vidare kan du passera den genom en sil så blir den riktigt slät om du önskar det.
  18. Blanda de kokta kålrotstärningarna och morotstärningarna med det stekta fläsket samt persiljan.
  19. Servera champinjonsoppan med de kålrotsblandningen. Lägg förslagsvis en hög i mitten och slå soppan runt.
E-mail
Medel: 4 (1 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-05

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.