Löksås till stekt fläsk

Löksås är klassiskt till svensk husmanskost och speciellt stekt fläsk med kokt potatis; men även panerad och stekt salt sill; eller till god korv. Även kallad bondsås.

Varianter:

Löksås kan också göras med lite grönsaksbuljong istället för en del av mjölken. Du kan också ha i någon dl grädde i löksåsen. Fläsket till löksåsen kan bytas mot stekt skivad halloumi för vegetarisk variant. 

Glutenfri löksås:

Istället för vetemjöl kan du reda såsen med 2 msk ljus maizenaredning. Då blir såsen glutenfri men också lätt att reda till en lagom tjock sås.

4 portioner löksås

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 2 gula stora gula lökar, ca 200 gram
  • 4 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 4 dl mjölk eller byt mot hälften vatten
  • 1 dl grädde
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar eller svartpeppar
  • 0,5 tsk kinesisk soja (valfritt)

Tillagning

  1. Skala, dela och strimla löken mot fibrerna.
  2. Stek löken mjuk i smör i en stor stekpanna med höga kanter i 10 minuter. Rör då och då. Den ska stekas mjuk och lite brynt kan den vara men inte bränd.
  3. Strö vetemjölet över löken. Rör om. Stek en halv minut till. Lägg eventuellt över i en såskastrull med tjock botten.
  4. Tillsätt mjölk eller vatten eller blanda. Tillsätt grädde.
  5. Koka löksåsen i minst 10 minuter på medelvärme och rör då och då. Akta så den inte bränns.
  6. Smaksätt löksåsen med några krm salt, något krm peppar och ev. lite soja.
  7. Löksåsen är klar att servera.
E-mail
Medel: 4.2 (12 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer