Löksås till stekt fläsk

Löksås är klassiskt till svensk husmanskost och speciellt stekt fläsk med kokt potatis; men även panerad och stekt salt sill; eller till god korv. Även kallad bondsås.

Varianter:

Löksås kan också göras med lite grönsaksbuljong istället för en del av mjölken. Du kan också ha i någon dl grädde i löksåsen. Fläsket till löksåsen kan bytas mot stekt skivad halloumi för vegetarisk variant. 

Glutenfri löksås:

Istället för vetemjöl kan du reda såsen med 2 msk ljus maizenaredning. Då blir såsen glutenfri men också lätt att reda till en lagom tjock sås.

4 portioner löksås

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 2 gula stora gula lökar, ca 200 gram
  • 4 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 4 dl mjölk eller byt mot hälften vatten
  • 1 dl grädde
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar eller svartpeppar
  • 0,5 tsk kinesisk soja (valfritt)

Tillagning

  1. Skala, dela och strimla löken mot fibrerna.
  2. Stek löken mjuk i smör i en stor stekpanna med höga kanter i 10 minuter. Rör då och då. Den ska stekas mjuk och lite brynt kan den vara men inte bränd.
  3. Strö vetemjölet över löken. Rör om. Stek en halv minut till. Lägg eventuellt över i en såskastrull med tjock botten.
  4. Tillsätt mjölk eller vatten eller blanda. Tillsätt grädde.
  5. Koka löksåsen i minst 10 minuter på medelvärme och rör då och då. Akta så den inte bränns.
  6. Smaksätt löksåsen med några krm salt, något krm peppar och ev. lite soja.
  7. Löksåsen är klar att servera.
E-mail
Medel: 4.2 (13 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Svart Fredag i köket

Fynda köksgrejer på Black Friday rean 2017. Var är det rea, på vad och vad ska man tänka på? Mitt tips är att titta efter lite dyrare köksgrejer som du kanske tänkt köpa ett tag eller julklappar. På Black fredag reas numer det mesta - allt från knivar till köksmaskiner. Och kanske dags att slå till på en Sous Vide cirkulator för dig som längtat efter det. 

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer