Löksås till stekt fläsk

Löksås är klassiskt till svensk husmanskost och speciellt stekt fläsk med kokt potatis; men även panerad och stekt salt sill; eller till god korv. Även kallad bondsås.

Varianter:

Löksås kan också göras med lite grönsaksbuljong istället för en del av mjölken. Du kan också ha i någon dl grädde i löksåsen. Fläsket till löksåsen kan bytas mot stekt skivad halloumi för vegetarisk variant. Vill du ha en vegan löksås så kan du ta ta mjölkfri margarin, sojamjölk och sojagrädde till såsen.

Glutenfri löksås:

Istället för vetemjöl kan du reda såsen på slutet med 2 msk ljus maizenaredning. Då blir såsen glutenfri men också lätt att reda till en lagom tjock sås.

4 portioner löksås

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 2 gula stora gula lökar, ca 200 gram
  • 4 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 4 dl mjölk eller byt mot hälften vatten
  • 1 dl grädde
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar eller svartpeppar
  • 0,5 tsk kinesisk soja (valfritt)

Tillagning

  1. Skala, dela och strimla löken mot fibrerna.
  2. Stek löken mjuk i smör i en stor stekpanna med höga kanter i 10 minuter. Rör då och då. Den ska stekas mjuk och lite brynt kan den vara men inte bränd.
  3. Strö vetemjölet över löken. Rör om. Stek en halv minut till. Lägg eventuellt över i en såskastrull med tjock botten.
  4. Tillsätt mjölk eller vatten eller blanda. Tillsätt grädde.
  5. Koka löksåsen i minst 10 minuter på medelvärme och rör då och då. Akta så den inte bränns.
  6. Smaksätt löksåsen med några krm salt, något krm peppar och ev. lite soja.
  7. Löksåsen är klar att servera.
E-mail
Medel: 4.2 (16 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-07-29

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga ett paket färsk gnocchi

Färsk gnocchi går lätt och snabbt att laga. Prova en vegetarisk variant fin Portabello-svamp i krämig sås eller laga med torsk eller pancetta (fläsk) och spenat. Med filmer!

Läs mer

Recept

Prova en pokebowl

Laga en pokebowl till middag och ta resterna till matlådan. En skål med ris, grönsaker och smaker från Japan och Hawaii. Kan varieras med det du gillar. Blir vegetarisk med tofu. Med film!

Läs mer

Recept

Laga en smarrig lasagne

Hemlagad lasagne är mångas favorit - inte bara katten Gustafs. Glöm köpe-lasagne och laga egen istället.

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer