Löksås till stekt fläsk

Introduktion och förberedelse för tillagning

Löksås är klassiskt till svensk husmanskost och speciellt stekt fläsk med kokt potatis; men även panerad och stekt salt sill; eller till god korv. Även kallad bondsås.

Varianter:

Löksås kan också göras med lite grönsaksbuljong istället för en del av mjölken. Du kan också ha i någon dl grädde i löksåsen. Fläsket till löksåsen kan bytas mot stekt skivad halloumi för vegetarisk variant. Vill du ha en vegan löksås så kan du ta ta mjölkfri margarin, sojamjölk och sojagrädde till såsen.

Glutenfri löksås:

Istället för vetemjöl kan du reda såsen på slutet med 2 msk ljus maizenaredning. Då blir såsen glutenfri men också lätt att reda till en lagom tjock sås.

4 portioner löksås

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 2 gula stora gula lökar, ca 200 gram
  • 4 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 4 dl mjölk eller byt mot hälften vatten
  • 1 dl grädde
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar eller svartpeppar
  • 0,5 tsk kinesisk soja (valfritt)

Tillagning

  1. Skala, dela och strimla löken mot fibrerna.
  2. Stek löken mjuk i smör i en stor stekpanna med höga kanter i 10 minuter. Rör då och då. Den ska stekas mjuk och lite brynt kan den vara men inte bränd.
  3. Strö vetemjölet över löken. Rör om. Stek en halv minut till. Lägg eventuellt över i en såskastrull med tjock botten.
  4. Tillsätt mjölk eller vatten eller blanda. Tillsätt grädde.
  5. Koka löksåsen i minst 10 minuter på medelvärme och rör då och då. Akta så den inte bränns.
  6. Smaksätt löksåsen med några krm salt, något krm peppar och ev. lite soja.
  7. Löksåsen är klar att servera.
E-mail
Medel: 4.2 (16 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-07-29

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.