Lökmarmelad

Lökmarmelad med rödlök. Rödlöksmarmelad är gott till grillat och det mesta även ost och tilltugg. Lökmarmelad är en söt och fyllig röra. Billig är den också. God varm till grillat kött som biff eller kyckling eller till fisk, kall till pate, terrin eller ostar.

Lökmarmeladen kan göras med gul lök också men jag tycker det är godare med rödlök.

4 portioner lökmarmelad

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 3 rödlökar
  • 4 msk olivolja
  • 1 dl honung
  • 5 msk socker
  • 2 msk balsamvinäger
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Skala och hacka löken.
  2. Fräs löken i olivolja i en kastrull.
  3. Tillsätt honung, socker, balsamvinäger samt salt och peppar.
  4. Koka ihop lökmarmeladen på medelvärme i ca 30 minuter. Rör om då och då. Om du har tid så kan du koka lökmarmeladen ännu längre tid - förslagsvis 1,5 timmar på låg värme. Då blir den ännu godare.
  5. Smaka av rödlöksmarmeladen med salt och vitpeppar.
  6. Häll över i glasburk eller skål och låt sedan svalna. Håller sig i kylen flera veckor.
  7. Rödlöksmarmeladen kan serveras varm eller kall som röra och sås till grillat kött, kyckling mm eller till paté eller terrin (serveras då kall).
E-mail
Medel: 4.8 (4 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Kockens tips på liknande recept:

Lyckas med ostbrickan

Ost och vin kan vara så gott ihop. En god ostbricka med passande vin och tillbehör är en klassiker. Här...

Koka hemgjord sylt, marmelad eller gelé

Koka din egen hemgjorda sylt, marmelad eller gelé. Allt om att göra din egen sylt, marmelad eller gelé...

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer