Limemarinerade rödbetor

Limemarinerade rödbetor med dill och olivolja, salt och peppar.

8 portioner marinerade rödbetor

  • Förberedelse: 50 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 500 gram rödbetor
  • 2 msk olivolja
  • 1,5 msk färskpressad lime
  • 20 gram färsk dill
  • 1 krm salt
  • 1/2 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Små rödbetor kokas 20-30 minuter. Medelstora kokas 30-40 minuter. Större rödbetor kokas upp mot 50 minuter. Stick med en provsticka eller kniv - de ska gå att sticka i men ha lite motstånd kvar.
  2. Skölj och hacka dillen.
  3. Skölj rödbetorna i kallt vatten. Skär bort toppen och botten med en skalkniv. Skrapa bort skalet och skär bort fula märken.
  4. Skär dem i skivor och lägg i en bunke.
  5. Tillsätt olivolja, färskpressad lime, hackad dill, salt och peppar. Blanda runt.
  6. Lägg upp i skål eller på fat. De kan ätas direkt men blir goda om de får stå några timmar i kylen förslagsvis över natten.
Du behöver kokta skalade rödbetor, lime, dill, olivolja, salt och peppar.
Du behöver kokta skalade rödbetor, lime, dill, olivolja, salt och peppar.
Blanda ihop skivade rödbetor med limesaft och hackad dill samt smaka av med salt och peppar.
Blanda ihop skivade rödbetor med limesaft och hackad dill samt smaka av med salt och peppar.

Serveringsförslag

  • Rödbetorna är goda att servera som tillbehör till fisk. Jag hade dem till getostgratinerad lax.
  • Fler förslag på fiskrätter som rödbetorna passar till är stekt sill, panerad spätta eller torsk, stekt eller grillad laxsida, varmrökt lax med mera.
  • Marinerade rödbetor passar utmärkt till den rökta laxen på julbord, till smörgåsbord, midsommar, sillbord eller annan buffé.

Varianter

  • Du kan ta valfria betor som rödbetor, gula betor, polkabetor eller blanda.
  • Istället för lime kan du ta citron.
  • Färsk dill kan bytas mot fryst hackad dill.
  • Dill kan bytas mot gräslök.
  • Byt dill mot persilja så passar de bättre till kött, kyckling och grönsaker. Eller marinera i vitlök och balsamvinäger.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 78 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-12-16