Limemarinerade rödbetor

Introduktion och förberedelse

Limemarinerade rödbetor med dill och olivolja, salt och peppar.

Serveringsförslag

  • Rödbetorna är goda att servera som tillbehör till fisk. Jag hade dem till getostgratinerad lax.
  • Fler förslag på fiskrätter som rödbetorna passar till är stekt sill, panerad spätta eller torsk, stekt eller grillad laxsida, varmrökt lax med mera.
  • Marinerade rödbetor passar utmärkt till den rökta laxen på julbord, till smörgåsbord, midsommar, sillbord eller annan buffé.

Varianter

  • Du kan ta valfria betor som rödbetor, gula betor, polkabetor eller blanda.
  • Istället för lime kan du ta citron.
  • Färsk dill kan bytas mot fryst hackad dill.
  • Dill kan bytas mot gräslök.
  • Byt dill mot persilja så passar de bättre till kött, kyckling och grönsaker. Eller marinera i vitlök och balsamvinäger.

8 portioner marinerade rödbetor

  • Förberedelse: 50 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 500 gram rödbetor
  • 2 msk olivolja
  • 1,5 msk färskpressad lime
  • 20 gram färsk dill
  • 1 krm salt
  • 1/2 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Små rödbetor kokas 20-30 minuter. Medelstora kokas 30-40 minuter. Större rödbetor kokas upp mot 50 minuter. Stick med en provsticka eller kniv - de ska gå att sticka i men ha lite motstånd kvar.
  2. Skölj och hacka dillen.
  3. Skölj rödbetorna i kallt vatten. Skär bort toppen och botten med en skalkniv. Skrapa bort skalet och skär bort fula märken.
  4. Skär dem i skivor och lägg i en bunke.
  5. Tillsätt olivolja, färskpressad lime, hackad dill, salt och peppar. Blanda runt.
  6. Lägg upp i skål eller på fat. De kan ätas direkt men blir goda om de får stå några timmar i kylen förslagsvis över natten.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 78 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-12-16