Limemarinerade rödbetor
Limemarinerade rödbetor med dill och olivolja, salt och peppar.
Tillagning
- Små rödbetor kokas 20-30 minuter. Medelstora kokas 30-40 minuter. Större rödbetor kokas upp mot 50 minuter. Stick med en provsticka eller kniv - de ska gå att sticka i men ha lite motstånd kvar.
- Skölj och hacka dillen.
- Skölj rödbetorna i kallt vatten. Skär bort toppen och botten med en skalkniv. Skrapa bort skalet och skär bort fula märken.
- Skär dem i skivor och lägg i en bunke.
- Tillsätt olivolja, färskpressad lime, hackad dill, salt och peppar. Blanda runt.
- Lägg upp i skål eller på fat. De kan ätas direkt men blir goda om de får stå några timmar i kylen förslagsvis över natten.
Serveringsförslag
- Rödbetorna är goda att servera som tillbehör till fisk. Jag hade dem till getostgratinerad lax.
- Fler förslag på fiskrätter som rödbetorna passar till är stekt sill, panerad spätta eller torsk, stekt eller grillad laxsida, varmrökt lax med mera.
- Marinerade rödbetor passar utmärkt till den rökta laxen på julbord, till smörgåsbord, midsommar, sillbord eller annan buffé.
Varianter
- Du kan ta valfria betor som rödbetor, gula betor, polkabetor eller blanda.
- Istället för lime kan du ta citron.
- Färsk dill kan bytas mot fryst hackad dill.
- Dill kan bytas mot gräslök.
- Byt dill mot persilja så passar de bättre till kött, kyckling och grönsaker. Eller marinera i vitlök och balsamvinäger.
Uppskattat näringsvärde per portion: 78 kcal