Panerad spätta med örtsås

Eller remoulad. Stekt spätta med en enkel och nyttig sås av yoghurt, dill och gräslök serverad med ärtor, kokt potatis samt citron.
Gott och nyttigt.
Spätta kan också serveras med remouladsås - gör gärna en egen av ex. 2 dl finhackade blandade pickles, 1,5 dl majonnäs, 1,5 dl matyoghurt samt 0,5 tsk curry (smaka av med salt och vitpeppar).
Räkna en stor spättafilé per portion eller två mindre per portion efter tycke.

4 portioner panerad spätta

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 500 gram spättafiléer
  • 1 dl vetemjöl
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 ägg
  • 2 dl ströbröd eller panko (japanskt ströbröd)
  • 4 msk smör att steka i
  • 4 msk matolja att steka
  • Tillbehör: 4 dl gröna ärtor
  • 12 potatisar att koka till
  • 4 klyftor citron
  • 1 dl majonnäs
  • 2 dl matyoghurt
  • 2 msk citronsaft
  • 0,5 dl hackad dill (använd färsk eller hackad fryst)
  • 0,5 dl hackad gräslök (använd färsk eller hackad fryst)
  • 1 krm salt

Tillagning

  1. Börja skala och koka potatis om du vill ha det till.
  2. Torka spättafiléerna torra med lite hushållspaper.
  3. Blanda mjöl, salt och vitpeppar på en tallrik.
  4. Vispa upp ägget i en djup tallrik.
  5. Häll upp ströbröd på en tredje tallrik.
  6. Vänd spättafiléerna i mjölet, sedan ägget och sist ströbrödet. Lägg på en tallrik vid sidan.
  7. Värm en stekpanna och tillsätt smör och olja.
  8. Stek spättafiléerna ljusbruna på båda sidor i ca 5 minuter vardera ca 75% värme.
  9. Koka ärtorna några minuter och hälla av dem.
  10. Skölj och klyfta citronen.
  11. Blanda såsen: hacka dill och gräslök samt blanda med citronsaft, yoghurt, majonnäs samt salt.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer