Panerad spätta med örtsås

Introduktion och förberedelse

Panerad och stekt spättafilé med en enkel och nyttig sås av yoghurt, dill och gräslök serverad med ärtor, kokt potatis samt citronklyfta.

Gott och nyttigt. Kan garneras med en kvist färsk dill eller ärtskott.

Spättan kan också serveras med brynt smör och hackade rödbetor samt kapris; eller guacamole eller remouladsås istället för örtsåsen.

Räkna en stor spättafilé per portion eller två mindre per portion efter tycke.

Köp MSC-märkt spättafilé - fryst eller färsk - eller hel färsk spätta och skär ut filéerna skälv.

Vill du lyxa till det så kokar du delikatesspotatis eller fin färskpotatis till samt toppar fisken med några handpillade räkor eller stora fina räkor i lag.

Egen remoulad

Gör gärna en egen remouladsås av ex. 2 dl finhackade blandade pickles, 1,5 dl majonnäs, 1,5 dl matyoghurt samt 0,5 tsk curry (smaka av med salt och vitpeppar).

4 portioner panerad spätta

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 500 gram spättafiléer
  • 1 dl vetemjöl
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 ägg
  • 2 dl ströbröd eller panko (japanskt ströbröd)
  • 4 msk smör att steka i
  • 4 msk matolja att steka
  • Tillbehör: 4 dl gröna ärtor
  • 12 potatisar att koka till
  • 4 klyftor citron
  • 1 dl majonnäs
  • 2 dl matyoghurt
  • 2 msk citronsaft
  • 0,5 dl hackad dill (använd färsk eller hackad fryst)
  • 0,5 dl hackad gräslök (använd färsk eller hackad fryst)
  • 1 krm salt

Tillagning

  1. Börja skala och koka potatis om du vill ha det till.
  2. Torka spättafiléerna torra med lite hushållspaper.
  3. Blanda mjöl, salt och vitpeppar på en tallrik.
  4. Vispa upp ägget i en djup tallrik.
  5. Häll upp ströbröd på en tredje tallrik.
  6. Vänd spättafiléerna i mjölet, sedan ägget och sist ströbrödet. Lägg på en tallrik vid sidan.
  7. Värm en stekpanna och tillsätt smör och olja.
  8. Stek spättafiléerna ljusbruna på båda sidor i ca 5 minuter vardera ca 75% värme.
  9. Koka ärtorna några minuter och hälla av dem.
  10. Skölj och klyfta citronen.
  11. Blanda såsen: hacka dill och gräslök samt blanda med citronsaft, yoghurt, majonnäs samt salt.
E-mail
Medel: 4.5 (4 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 445 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-25

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.