Fyllda zucchinis med köttfärs
Fyllda zucchinis med köttfärs i ugn. Bakade zucchinihalvor med köttfärs, ris, tomatsås och ost.
Tillagning
- Koka ris enligt paket om du ej har kokt ris. Koka ev. lite extra ris så har du lite restmat ex. rispytt nästa dag.
- Sätt ugnen på 220 grader.
- Smörj en stor ugnsform eller ugnsplåt med olivolja.
- Bryn köttfärsen i några msk olivolja. Hacka sönder den.
- Skala och hacka löken.
- Tillsätt hackad lök, pressad vitlök, tomatpuré, oregano, basilika, rosmarin, chiliflakes samt salt och peppar. Fräs under omrörning några minuter.
- Tillsätt krossade tomater och kokt ris och koka ihop till en röra.
- Skölj och skär bort ändarna på zucchinisarna.
- Dela dem på mitten på tvären och sedan på längden till halvor. Det ska bli tre vardera totalt 12 stycken.
- Gröp ur halvorna ca 2 cm ned runt kanterna med en vass tesked eller annan sked.
- Lägg dem på en bricka och fördela köttfärsröran i dem.
- Lägg dem i den smorda formen och sätt in i mitten av ugnen. Stek dem i 30 minuter.
- Ta ut dem efter 20 minuter och fördela den rivna osten på zucchinisarna. Sätt in dem i ugnen igen.
- Vitlöksbröd: Dela på baguetten på längden och sedan i ca 1 dm sneda bitar. Lägg dem på en bricka.
- Blanda olivolja, pressa vitlök och oregano i ett glas.
- Pensla bröden med vitlöksröran. Fördela och strö över parmesan på varje bröd.
- Grädda vitlöksbröden tills de är ljust bruna, ca 5 minuter på 220 grader. Sätt på grill ca 2 minuter i början. Ett tips är att använda ugnen som är på med zucchinin och sätta vitlöksbröden över dessa i övre delen av ugnen.
- Skölj sallad och dela ev. i bitar. Skölj och skiva tomater.
- Servera tre fyllda zucchinibitar vardera med sallad, tomater och vitlöksbröden.
Serveringsförslag
- Goda med grönsallad och skivade tomater.
- Gott till fyllda zucchinhalvor är också vitlöksbröd med oregano och parmesan.
Uppskattat näringsvärde per portion: 398 kcal