Fyllda zucchinis med köttfärs

Introduktion och förberedelse

Fyllda zucchinis med köttfärs i ugn. Bakade zucchinihalvor med köttfärs, ris, tomatsås och ost. Goda med grönsallad och skivade tomater. Gott till fyllda zucchinhalvor är också vitlöksbröd med oregano och parmesan.

4 portioner fyllda zucchinis med köttfärs

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 3 stora zucchinis
  • 6 msk olivolja
  • 300 gram köttfärs
  • 0,5 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 4 msk tomatpuré
  • 2 krm oregano
  • 2 krm torkad basilika
  • 2 krm torkad rosmarin
  • 2 krm chiliflakes
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 burk krossade tomater
  • 1,5 dl kokt ris
  • 2 dl riven mozzarellaost eller gratängost
  • 0,5 dl riven parmesan
  • Vitlöksbröd: 1 stor baguette
  • 1 dl olivolja
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 tsk torkad oregano
  • 4 msk riven parmesan

Tillagning

  1. Koka ris enligt paket om du ej har kokt ris. Koka ev. lite extra ris så har du lite restmat ex. rispytt nästa dag.
  2. Sätt ugnen på 220 grader.
  3. Smörj en stor ugnsform eller ugnsplåt med olivolja.
  4. Bryn köttfärsen i några msk olivolja. Hacka sönder den.
  5. Skala och hacka löken.
  6. Tillsätt hackad lök, pressad vitlök, tomatpuré, oregano, basilika, rosmarin, chiliflakes samt salt och peppar. Fräs under omrörning några minuter.
  7. Tillsätt krossade tomater och kokt ris och koka ihop till en röra.
  8. Skölj och skär bort ändarna på zucchinisarna.
  9. Dela dem på mitten på tvären och sedan på längden till halvor. Det ska bli tre vardera totalt 12 stycken.
  10. Gröp ur halvorna ca 2 cm ned runt kanterna med en vass tesked eller annan sked.
  11. Lägg dem på en bricka och fördela köttfärsröran i dem.
  12. Lägg dem i den smorda formen och sätt in i mitten av ugnen. Stek dem i 30 minuter.
  13. Ta ut dem efter 20 minuter och fördela den rivna osten på zucchinisarna. Sätt in dem i ugnen igen.
  14. Vitlöksbröd: Dela på baguetten på längden och sedan i ca 1 dm sneda bitar. Lägg dem på en bricka.
  15. Blanda olivolja, pressa vitlök och oregano i ett glas.
  16. Pensla bröden med vitlöksröran. Fördela och strö över parmesan på varje bröd.
  17. Grädda vitlöksbröden tills de är ljust bruna, ca 5 minuter på 220 grader. Sätt på grill ca 2 minuter i början. Ett tips är att använda ugnen som är på med zucchinin och sätta vitlöksbröden över dessa i övre delen av ugnen.
  18. Skölj sallad och dela ev. i bitar. Skölj och skiva tomater.
  19. Servera tre fyllda zucchinibitar vardera med sallad, tomater och vitlöksbröden.
E-mail
Medel: 4.3 (14 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-20

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta.

Läs mer

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färskpotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med.

Läs mer