Fyllda zucchinis med köttfärs

Fyllda zucchinis med köttfärs i ugn. Bakade zucchinihalvor med köttfärs, ris, tomatsås och ost.
Goda med grönsallad och skivade tomater. Gott till fyllda zucchinhalvor är också vitlöksbröd med oregano och parmesan.

4 portioner fyllda zucchinis med köttfärs

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 3 stora zucchinis
  • 6 msk olivolja
  • 300 gram köttfärs
  • 0,5 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 4 msk tomatpuré
  • 2 krm oregano
  • 2 krm torkad basilika
  • 2 krm torkad rosmarin
  • 2 krm chiliflakes
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 burk krossade tomater
  • 1,5 dl kokt ris
  • 2 dl riven mozzarellaost eller gratängost
  • 0,5 dl riven parmesan
  • Vitlöksbröd: 1 stor baguette
  • 1 dl olivolja
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 tsk torkad oregano
  • 4 msk riven parmesan

Tillagning

  1. Koka ris enligt paket om du ej har kokt ris. Koka ev. lite extra ris så har du lite restmat ex. rispytt nästa dag.
  2. Sätt ugnen på 220 grader.
  3. Smörj en stor ugnsform eller ugnsplåt med olivolja.
  4. Bryn köttfärsen i några msk olivolja. Hacka sönder den.
  5. Skala och hacka löken.
  6. Tillsätt hackad lök, pressad vitlök, tomatpuré, oregano, basilika, rosmarin, chiliflakes samt salt och peppar. Fräs under omrörning några minuter.
  7. Tillsätt krossade tomater och kokt ris och koka ihop till en röra.
  8. Skölj och skär bort ändarna på zucchinisarna.
  9. Dela dem på mitten på tvären och sedan på längden till halvor. Det ska bli tre vardera totalt 12 stycken.
  10. Gröp ur halvorna ca 2 cm ned runt kanterna med en vass tesked eller annan sked.
  11. Lägg dem på en bricka och fördela köttfärsröran i dem.
  12. Lägg dem i den smorda formen och sätt in i mitten av ugnen. Stek dem i 30 minuter.
  13. Ta ut dem efter 20 minuter och fördela den rivna osten på zucchinisarna. Sätt in dem i ugnen igen.
  14. Vitlöksbröd: Dela på baguetten på längden och sedan i ca 1 dm sneda bitar. Lägg dem på en bricka.
  15. Blanda olivolja, pressa vitlök och oregano i ett glas.
  16. Pensla bröden med vitlöksröran. Fördela och strö över parmesan på varje bröd.
  17. Grädda vitlöksbröden tills de är ljust bruna, ca 5 minuter på 220 grader. Sätt på grill ca 2 minuter i början. Ett tips är att använda ugnen som är på med zucchinin och sätta vitlöksbröden över dessa i övre delen av ugnen.
  18. Skölj sallad och dela ev. i bitar. Skölj och skiva tomater.
  19. Servera tre fyllda zucchinibitar vardera med sallad, tomater och vitlöksbröden.
E-mail
Medel: 4.8 (6 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer