Kycklingspett med lime

Introduktion och förberedelse

Kycklingspett med färsk lime, cocktailtomater samt halverade knipplökar penslade med olivolja, ingefära, chili och vitlök.

Spetten är goda att grilla men kan också stekas i ugn eller i stekpanna.

Varva tärnad kycklingfilé eller kycklingbröst på spett med limeklyftor, cocktailtomater och halverade knipplökar.

Köp gärna svensk kycklingfilé. Godast är majskyckling eller kravmärkt kyckling.

Varianter

Du kan ta kycklingfilé eller urbenad kycklinglårfilé.

Andra grönsaker som röd paprika, rödlök och champinjoner passar också på spetten.

Serveringsförslag

Kan serveras med de flesta tillbehör.

Förslag är ugnsstekt potatis, grillad majs samt en kall sås som yoghurt smaksatt med riven ingefära.

Du behöver

Du behöver 6 stålspett eller träspett att trä kycklingen på.

Att dricka till

En kall lageröl eller IPA passar till. Clausthaler är en god alkoholfri öl om du vill ha det.

Grillspett med kycklingfilé, färsk lime, knipplök och cocktailtomater på grillen.
Grillspett med kycklingfilé, färsk lime i klyftor, halverade knipplökar och hela små cocktailtomater på grillen.

6 portioner kycklingspett med lime

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 700 gram kycklingfilé
  • 2 lime
  • 12 cocktailtomater
  • 6 knipplökar eller schalottenlökar
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 msk hackad färsk ingefära
  • 0,5 röd chili

Tillagning

  1. Tina kyckling om den är fryst.
  2. Använder du träspett så lägg dem i vatten.
  3. Skala och pressa vitlök i en bunke.
  4. Skala och hacka ingefäran och tillsätt den.
  5. Hacka chili samt tillsätt med olivolja och blanda till en marinad.
  6. Skär kycklingen i kuber ca 2x2 cm stora.
  7. Lägg kycklingen i marinaden och rör om.
  8. Skölj tomaterna.
  9. Skölj lime och dela i 12 klyftor.
  10. Skär av blasten från vårlökarna ca 1 dm upp från löken. Dela dem i två delar om de är stora.
  11. Gör spetten genom att varva ingredienserna på spetten - förslagsvis limeklyftor, kyckling, cocktailtomat, kyckling, lime, kyckling, tomat, kyckling och vårlök.
  12. Grilla eller stek spetten runt om i ca 10 minuter. Pensla med marinaden efter att du vänt dem. Undvik att pensla spetten precis innan servering. Kontrollera så att kycklingen är genomstekt innan du serverar spetten genom att skära itu en kycklingbit och se så den inte är rå eller rödrosa. Grilla eller stek då en stund till.
  13. Kycklingspetten är klara att servera med önskade tillbehör.
E-mail
Medel: 4.7 (3 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 263 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-10-10

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.