Kycklingspett med lime

Kycklingspett med lime, cocktailtomat samt knipplök eller salladslök penslade med olivolja, ingefära, chili och vitlök. Spetten är goda att grilla men kan också stekas i ugn eller i stekpanna.

Du kan ta kycklingfilé eller urbenad kycklinglårfilé. Varva på spett med limeklyftor, cocktailtomater och halverade sallads- eller knipplökar. Andra grönsaker som röd paprika, rödlök och champinjoner passar också på spetten.

Kan serveras med de flesta tillbehör. Förslag är ugnsstekt potatis, grillad majs samt en kall sås som yoghurt smaksatt med riven ingefära.

Du behöver 6 stålspett eller träspett att trä kycklingen på.

6 portioner kycklingspett med lime

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 700 gram kycklingfilé
  • 2 lime
  • 12 cocktailtomater
  • 6 vårlökar eller schalottenlökar
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 msk hackad färsk ingefära
  • 0,5 röd chili

Tillagning

  1. Tina kyckling om den är fryst.
  2. Använder du träspett så lägg dem i vatten.
  3. Skala och pressa vitlök i en bunke.
  4. Skala och hacka ingefäran och tillsätt den.
  5. Hacka chili samt tillsätt med olivolja och blanda till en marinad.
  6. Skär kycklingen i kuber ca 2x2 cm stora.
  7. Lägg kycklingen i marinaden och rör om.
  8. Skölj tomaterna.
  9. Skölj lime och dela i 12 klyftor.
  10. Skär av blasten från vårlökarna ca 1 dm upp från löken. Dela dem i två delar om de är stora.
  11. Gör spetten genom att varva ingredienserna på spetten - förslagsvis limeklyftor, kyckling, cocktailtomat, kyckling, lime, kyckling, tomat, kyckling och vårlök.
  12. Grilla eller stek spetten runt om i ca 10 minuter. Pensla med marinaden efter att du vänt dem. Undvik att pensla spetten precis innan servering. Kontrollera så att kycklingen är genomstekt innan du serverar spetten genom att skära itu en kycklingbit och se så den inte är rå eller rödrosa. Grilla eller stek då en stund till.
  13. Kycklingspetten är klara att servera med önskade tillbehör.
E-mail
Medel: 4.7 (3 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-07

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept