Hemgjord ajvar paprikaröra

Hemgjord ajvar eller paprikaröra. Grillad eller ugnsstekt paprika mixad till en röra. Gott som sås, röra och tillbehör till det mesta ex. grillat kött och grönsaker.
Gillar du het ajvar så lägg till 1 tsk chiliflakes när du blandar paprikan med olivoljan.
Kan serveras ljummen eller kall.

4-6 portioner hemgjord ajvar paprikaröra

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 2 st röda paprikor
  • 1 msk olivolja
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar
  • 1 tsk chiliflakes (om du gillar het ajvar)

Tillagning

  1. Sätt ugnen på grill 250 grader och undervärme.
  2. Dela paprikor i fyra kinder vardera samt blanda med olivolja, salt och peppar i en skål.
  3. Lägg på en plåt med skinnet uppåt. Grilla dem i övre delen av ugnen i ca 25 minuter. De ska bli nästan svarta på översidan.
  4. Ta ut paprikorna och lägg dem i en skål övertäckt med plastfolie ca 5-10 minuter.
  5. Pilla bort skalet av paprikan och mixa i mixer eller med stavmixer till en röra. Smaka av med salt och peppar.
  6. Lägg upp i skål och servera. Håller sig i en burk i kylen några dagar. Kan också frysas.
E-mail
Medel: 3.5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer