Hemgjord ajvar eller paprikaröra
Hemgjord ajvar eller paprikaröra. Grillad eller ugnsstekt paprika mixad till en röra.
Tillagning
- Sätt ugnen på grill 250 grader och undervärme.
- Dela paprikor i fyra kinder vardera samt blanda med olivolja, salt och peppar i en skål.
- Lägg på en plåt med skinnet uppåt. Grilla dem i övre delen av ugnen i ca 25 minuter. De ska bli nästan svarta på översidan.
- Ta ut paprikorna och lägg dem i en skål övertäckt med plastfolie ca 5-10 minuter.
- Pilla bort skalet av paprikan och mixa i mixer eller med stavmixer till en röra. Smaka av med salt och peppar.
- Lägg upp i skål och servera. Håller sig i en burk i kylen några dagar. Kan också frysas.
Serveringsförslag
- Gott som sås, röra och tillbehör till det mesta ex. grillat kött och grönsaker.
- Röran kan serveras ljummen eller kall.
Tips
- Blir godast om den får stå något dygn i kylen att mogna i smaken.
- Gillar du het ajvar så lägg till 1 tsk chiliflakes när du blandar paprikan med olivoljan.
- Istället för röd paprika kan du ta röd spetspaprika - räkna 3-4 stycken spetspaprikor.
Uppskattat näringsvärde per portion: 70 kcal