Hemgjord ajvar eller paprikaröra

Introduktion och förberedelse

Hemgjord ajvar eller paprikaröra. Grillad eller ugnsstekt paprika mixad till en röra.

Serveringsförslag

  • Gott som sås, röra och tillbehör till det mesta ex. grillat kött och grönsaker.
  • Röran kan serveras ljummen eller kall.

Tips

  • Blir godast om den får stå något dygn i kylen att mogna i smaken.
  • Gillar du het ajvar så lägg till 1 tsk chiliflakes när du blandar paprikan med olivoljan.
  • Istället för röd paprika kan du ta röd spetspaprika - räkna 3-4 stycken spetspaprikor.

6 portioner hemgjord ajvar

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 2 st röda paprikor
  • 1 msk olivolja
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar
  • 1 tsk chiliflakes (om du gillar het ajvar)

Tillagning

  1. Sätt ugnen på grill 250 grader och undervärme.
  2. Dela paprikor i fyra kinder vardera samt blanda med olivolja, salt och peppar i en skål.
  3. Lägg på en plåt med skinnet uppåt. Grilla dem i övre delen av ugnen i ca 25 minuter. De ska bli nästan svarta på översidan.
  4. Ta ut paprikorna och lägg dem i en skål övertäckt med plastfolie ca 5-10 minuter.
  5. Pilla bort skalet av paprikan och mixa i mixer eller med stavmixer till en röra. Smaka av med salt och peppar.
  6. Lägg upp i skål och servera. Håller sig i en burk i kylen några dagar. Kan också frysas.
E-mail
Medel: 4.1 (18 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 70 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-09-13

Tillbehör och liknande recept: