Kycklingspett med ajvar

Introduktion och förberedelse

Kycklingspett med ajvar och ett förslag på tillbehör.

Kycklingfilé marineras i en enkel marinad av ajvar - som är en paprikaröra - och vitlök, träs på spett och grillas eller steks.

Gott, snabbt och enkelt att laga.

Serveringsförslag

  • Jag kokade färskpotatis och blandade med örter samt gjorde en kall yoghurtsås och en grönsallad till spetten.
  • Men du kan även servera ajvarspetten med andra valfria tillbehör som klyftpotatis, bulgursallad eller annat tillbehör eller sallad.

Varianter

  • Kycklingen kan du marinera i kylen över natten eller bara några minuter innan grillning.
  • Istället för färskpotatis kan du ta delikatesspotatis.
  • Du kan hacka färska eller köpa färdighackade frysta örter.

Med köpt eller hemgjord ajvar

Du kan ta het stark ajvar om du gillar stark mat. Ajvar är en paprikaröra som finns att köpa färdig men du kan också laga din egen ajvar.

Du behöver

Du behöver fyra större stålspett eller åtta mindre träspett.

I grillpanna eller ugn

Spetten blir goda att grilla på utegrill men kan även stekas i ugn eller i grill- eller stekpanna.

Steker du dem i ugn så är ett tips att lägga dem på ett smort grillgaller och sätt en långpanna med folie direkt under och grilla dem i mitten av ugnen 15-30 minuter på 200 grader vanlig ugn - vänd dem en gång.

4 portioner kycklingspett med ajvar

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 500 gram kycklingfilé
  • 4 msk ajvar, gärna het variant
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • FÄRSKPOTATIS I ÖRTER: 16 färskpotatisar eller delikatesspotatisar
  • 3 msk smör eller olivolja
  • 1 dl örter av hackad basilika, gräslök och persilja
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • YOGHURTSÅS: 3 dl turkisk matyoghurt
  • 0,5 klyfta vitlök
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk hackad persilja
  • Tillbehör: 65 gram blandad grönsallad

Tillagning

  1. KYCKLINGSPETT MED AJVAR: Lägg träspetten i blöt om du ska grilla dem ute.
  2. Tänd grillen eller sätt på ugnen på grill max värme.
  3. Skär kycklingen i bitar ca 3x3 cm stora och lägg i en skål.
  4. Tillsätt ajvar, pressad vitlök, salt och peppar samt blanda runt.
  5. Fördela kycklingbitarna på spetten 3-4 bitar kyckling på varje spett.
  6. Utegrill: grilla dem runt om tills kycklingen är genomstekt ca 10 minuter.
  7. Ugnsgrill: lägg spetten på ett oljat galler med en ugnsplåt under och sätt dem under grillen högt upp. Grilla spetten ca 15 minuter och vänd dem efter halva tiden.
  8. I stekpanna: bryn spetten några i taget i en stekpanna runt om i ca 5 minuter. Lägg tillbaks alla spett i pannan och stek dem under lock eller folie på lägre värme tills de är genomstekta.
  9. Lägg upp spetten på fat.
  10. FÄRSKPOTATIS I ÖRTER: Skrubba potatisen och koka den mjuk i 15-20 minuter. Har potatisen fint skal behöver du bara skrubba rent dem och koka dem med skal. Ev. större potatisar kan du dela så alla potatisar blir lika stora.
  11. Hacka örterna fint och lägg i en skål. Eller använd frysta färdighackade örter.
  12. Tillsätt smör eller olivolja, salt och peppar.
  13. Häll av potatisarna och låt de svalna något.
  14. Vänd i potatisarna och slunga runt dem försiktigt. Smaka av med salt och peppar innan servering.
  15. YOGHURTSÅS: Blanda yoghurt med pressad vitlök, olivolja samt hackad persilja i en skål.
  16. Servera spetten med färskpotatisen, extra ajvar i en skål, yoghurtsås och blandad grönsallad.
E-mail
Medel: 4.8 (5 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 257 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-09-07