Kycklingfilé med pesto, klyftpotatis och ratatouille

En god, lättlagad middag med stekt eller grillad kycklingfilé. Ratatouille är en fransk tomatröra med paprika, lök, vitlök och zucchini.
Vintips blir ett smakrikt franskt rödvin förslagsvis Guigal från Rhone.
Ge gärna kycklingfilén färg och smak på grillen eller stekpannan och efterstek den sedan i ugnen några minuter så blir den saftig och god.

4 portioner kycklingfilé med pesto

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 500 gram kycklingfilé
  • 4 msk pesto
  • 800 gram potatis av fast sort
  • 2 msk rapsolja eller matolja
  • 3 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 gula lökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 röda paprikor
  • 0,5 zucchini
  • 0,5 aubergine
  • 500 g krossade tomater
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm kajennpeppar

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader. Klyfta potatisar med skal (skär bort ev. fula delar), skölj i durkslag, torka lätt och blanda med några msk olja, något krm salt och något krm vitpeppar i en ugnsfast form och ugnsstek i 25 minuter.
  2. Ratatoille: skala lök och vitlök. Hacka dem. Skölj och kärna ur paprikorna och skär dem i långa bitar på längden. Skölj och skär zucchini samt aubergine i tärningar. Hetta upp några msk olivolja i en stor panna (wok går utmärkt). Tillsätt lök, vitlöksklyftor, paprika, aubergine och zucchini och fräs några minuter. Blanda ner tomatkross och smaksätt med salt och kajennpeppar. Låt koka utan lock minst 10 minuter.
  3. Kyckling: Vänd runt kycklingen i någon msk olja, något krm salt och lite vitpeppar.
  4. Grilla eller stek kycklingen i ca 15 minuter runt om eller tills innertemperaturen är 70° C. Lägg upp på fat och ringla över peston. Ett tips är att låta de få färg i panna eller grill och sedan låta de gå några minuter i ugnen tillsammans med potatisen.
  5. Servera kycklingfiléerna med klyftpotatisen och ratatouillen.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer