Kycklingfilé med pesto, klyftpotatis och ratatouille

Kycklingfilé med pesto, klyftpotatis och ratatouille är en god, lättlagad middag med stekt eller grillad kycklingfilé. Ratatouille är en fransk tomatröra med paprika, lök, vitlök och zucchini.

Ge gärna kycklingfilén färg och smak på grillen eller stekpannan och efterstek den sedan i ugnen några minuter så blir den saftig och god. Du kan laga hemgjord pesto om du vill.

Vintips:

Till kycklingen passar bland annat ett smakrikt franskt rödvin förslagsvis Guigal från Rhone.

4 portioner kycklingfilé med pesto

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 500 gram kycklingfilé
  • 4 msk pesto
  • 800 gram potatis av fast sort
  • 2 msk rapsolja eller matolja
  • 3 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 gula lökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 röda paprikor
  • 0,5 zucchini
  • 0,5 aubergine
  • 500 g krossade tomater
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm kajennpeppar

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader. Klyfta potatisar med skal (skär bort ev. fula delar), skölj i durkslag, torka lätt och blanda med några msk olja, något krm salt och något krm vitpeppar i en ugnsfast form och ugnsstek i 25 minuter.
  2. Ratatoille: skala lök och vitlök. Hacka dem. Skölj och kärna ur paprikorna och skär dem i långa bitar på längden. Skölj och skär zucchini samt aubergine i tärningar. Hetta upp några msk olivolja i en stor panna (wok går utmärkt). Tillsätt lök, vitlöksklyftor, paprika, aubergine och zucchini och fräs några minuter. Blanda ner tomatkross och smaksätt med salt och kajennpeppar. Låt koka utan lock minst 10 minuter.
  3. Kyckling: Vänd runt kycklingen i någon msk olja, något krm salt och lite vitpeppar.
  4. Grilla eller stek kycklingen i ca 15 minuter runt om eller tills innertemperaturen är 70° C. Lägg upp på fat och ringla över peston. Ett tips är att låta de få färg i panna eller grill och sedan låta de gå några minuter i ugnen tillsammans med potatisen.
  5. Servera kycklingfiléerna med klyftpotatisen och ratatouillen.
E-mail
Medel: 5 (3 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-10

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock sedan 25 år samt matskribent och fotograf. Receptfavoriter skapade jag 2003 och sedan dess har jag provlagat, skrivet och fotograferat tusentals recept. Jag är utbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt ett WSET-diplom i vin och drycker med mera.

Smörgåstårtans dag

Fira smörgåstårtans dag den 13 november. Bjud på en krämig bit smörgåstårta som vardagslyx eller till helgen. Ett alternativ är en lyxig landgång som är lite enklare att laga till.

Läs mer

Recept

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer