Krabbsallad

Sallad med krabba, sparris, sallad, champinjoner, cocktailtomater och majonnäs.
Godast blir krabbsallad med krabbkött du plockat från hela kokta krabbor - men det är rätt pilligt och tar längre tid än ovan angiven tidsåtgång.
Krabbkött på burk fungerar också.
Andra saker som är goda i krabbsallad är kokt ägg, mango i bitar, vit sparris samt tärnad avokado. Man kan ha grekisk matyoghurt istället för majonnäs.
Vintips till krabbsallad blir ett vitt vin kanske ett Chardonnay.

4 portioner krabbsallad

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 500 gram krabbkött, gärna från 2 hela kokta krabbor alt. 4 burkar krabbkött
  • 12 gröna sparrisar
  • 8 skogschampinjoner
  • 1/2 huvud isbergssallad
  • 75 gram blandad grönsallad, en påse
  • 12 cocktailtomater
  • 0,5 rödlök
  • 8 msk majonnäs
  • Salladsdressing: 6 msk citronsaft
  • 2 msk Dijonsenap
  • 1 msk honung
  • 0,5 dl olivolja
  • Till servering: 4 citronklyftor
  • 4 grissinis eller 4 skivor eller bitar rostat bröd penslat med olivolja

Tillagning

  1. Koka sparrisen i ca 5 minuter. Spola kall.
  2. Rensa och tärna eller skiva svampen.
  3. Strimla isbergssallad och skölj grönsallad.
  4. Skölj och halvera tomater.
  5. Skala och strimla rödlöken fint.
  6. Skär ut citronklyftor.
  7. MED HEL KRABBA: Så här plockar du köttet ur en hel krabba: bryt bort klorna. Knäck klorna försiktigt med en nötknäppare eller lägg dem på en skärbräda och bulta sönder med något hårt som en köttklubba, hammare eller skaftet på en kock. Spara till garnering av salladen.
  8. Bryt loss den platta stjärten på krabbans undersida och släng den.
  9. Stick in en kniv längs med kanten på sköldens undersida och bänd bort ovansidan från undersidan.
  10. Pilla ur innandömet från toppskalet - här hittar du rom (orange) och krabbsmör (grått). Krabbsmöret är valfritt att äta. Spara ev. skölden att gratinera i.
  11. Ta bort de grå gälarna från kroppsklumpen med benen och magsäcken vid munnen (ev. hela munnen).
  12. Allt som är vitt och mörkare kött pillar du ur krabban och lägger i en skål. Undantaget är hjärnan som är en vit seg klump i kroppen. Det sitter rätt mycket kött inne i kroppen i kammare där benen går in i krabban - bryt sönder och pilla ut. Lägg allt kött tillsammans med röd rom i en skål. Bryt av benen och krossa dem lätt samt pilla ur köttet med något smalt som en krabbgaffel eller cocktailgaffel.
  13. MED KRABBKÖTT FRÅN BURK: Häll av krabbköttet i ett durkslag och pressa ur en del av lagen. Klart att använda.
  14. Fördela sallad på tallrikar eller ett fat.
  15. Fördela sparris skuren i bitar, champinjoner, tomater och rödlök över.
  16. Blanda dressingen av senap, vinäger, olja och honung. Tillsätt någon krm salt.
  17. Rosta bröd med lite olivolja i ugnen under grill.
  18. Fördela krabbkött på salladen. Ös 1-2 msk dressing över. Servera med en klick majonnäs vid sidan samt citronklyftor och rostat bröd. Vidare kan du dekorera med knäckta krabbklor.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer