Krabbsallad

Sallad med krabba, sparris, sallad, champinjoner, cocktailtomater och majonnäs.

Godast blir salladen med krabbkött du plockat från hela kokta krabbor - men det är rätt pilligt och tar längre tid än ovan angiven tidsåtgång. Krabbkött på burk fungerar också.

Andra saker som är goda i krabbsallad är kokt ägg, mango i bitar, vit sparris samt tärnad avokado. Man kan ha grekisk matyoghurt istället för majonnäs.

Att dricka till

Vintips till krabbsallad blir ett vitt vin kanske ett Chardonnay.

4 portioner krabbsallad

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 500 gram krabbkött, gärna från 2 hela kokta krabbor alt. 4 burkar krabbkött
  • 12 gröna sparrisar
  • 8 skogschampinjoner
  • 1/2 huvud isbergssallad
  • 75 gram blandad grönsallad, en påse
  • 12 cocktailtomater
  • 0,5 rödlök
  • 8 msk majonnäs
  • Salladsdressing: 6 msk citronsaft
  • 2 msk Dijonsenap
  • 1 msk honung
  • 0,5 dl olivolja
  • Till servering: 4 citronklyftor
  • 4 grissinis eller 4 skivor eller bitar rostat bröd penslat med olivolja

Tillagning

  1. Koka sparrisen i ca 5 minuter. Spola kall.
  2. Rensa och tärna eller skiva svampen.
  3. Strimla isbergssallad och skölj grönsallad.
  4. Skölj och halvera tomater.
  5. Skala och strimla rödlöken fint.
  6. Skär ut citronklyftor.
  7. MED HEL KRABBA: Så här plockar du köttet ur en hel krabba: bryt bort klorna. Knäck klorna försiktigt med en nötknäppare eller lägg dem på en skärbräda och bulta sönder med något hårt som en köttklubba, hammare eller skaftet på en kock. Spara till garnering av salladen.
  8. Bryt loss den platta stjärten på krabbans undersida och släng den.
  9. Stick in en kniv längs med kanten på sköldens undersida och bänd bort ovansidan från undersidan.
  10. Pilla ur innandömet från toppskalet - här hittar du rom (orange) och krabbsmör (grått). Krabbsmöret är valfritt att äta. Spara ev. skölden att gratinera i.
  11. Ta bort de grå gälarna från kroppsklumpen med benen och magsäcken vid munnen (ev. hela munnen).
  12. Allt som är vitt och mörkare kött pillar du ur krabban och lägger i en skål. Undantaget är hjärnan som är en vit seg klump i kroppen. Det sitter rätt mycket kött inne i kroppen i kammare där benen går in i krabban - bryt sönder och pilla ut. Lägg allt kött tillsammans med röd rom i en skål. Bryt av benen och krossa dem lätt samt pilla ur köttet med något smalt som en krabbgaffel eller cocktailgaffel.
  13. MED KRABBKÖTT FRÅN BURK: Häll av krabbköttet i ett durkslag och pressa ur en del av lagen. Klart att använda.
  14. Fördela sallad på tallrikar eller ett fat.
  15. Fördela sparris skuren i bitar, champinjoner, tomater och rödlök över.
  16. Blanda dressingen av senap, vinäger, olja och honung. Tillsätt någon krm salt.
  17. Rosta bröd med lite olivolja i ugnen under grill.
  18. Fördela krabbkött på salladen. Ös 1-2 msk dressing över. Servera med en klick majonnäs vid sidan samt citronklyftor och rostat bröd. Vidare kan du dekorera med knäckta krabbklor.
E-mail
Medel: 4.7 (3 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-16

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept