Krabbtoast

Toast med krabba och grönsaksröra gratinerad med ost. God som förrätt med grönsallad till.

Godast men rätt pilligt är att plocka köttet från hela krabbor men det blir också gott och går mycket snabbare med krabbkött från burk.

Får du stuvning över kan du spara det i kylen eller frysa in. Eller göra fler krabbtoast direkt. Sprider du ut ett lite tunnare lager krabbstuvning på varje toast kan du få ut fyra portioner.

2 krabbtoast

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 2 kokta krabbor (eller 1-2 burkar krabbkött)
  • 2 skivor vitt bröd
  • 3 msk olivolja
  • 2 msk rödlök
  • 1 klyfta vitlök
  • 0,5 röd paprika
  • 1 tomat
  • 1 msk vetemjöl
  • 0,5 dl vitt vin
  • 1 dl grädde
  • 0,5 krm cayennepeppar
  • 0,5 dl hackade färska örter (persilja, basilika, timjan) eller något krm torkade
  • 1 krm salt och peppar
  • 4 msk riven parmesanost eller grano padano

Tillagning

  1. MED HEL KRABBA: Rensa ur köttet ur krabban först: Bryt bort klorna. Knäck klorna försiktigt med en nötknäppare eller lägg dem på en skärbräda och bulta sönder med något hårt som en köttklubba, hammare eller skaftet på en kockkniv. Pilla ur köttet ur klon. Bryt loss den platta stjärten på krabbans undersida och släng den. Stick in en kniv längs med kanten på sköldens undersida och bänd bort ovansidan från undersidan. Pilla ur innandömet från toppskalet - grön sörja slänger du rom och kött längs in sparar du. Spara ev. skölden att gratinera i. Ta bort de grå gälarna vid benen och magsäcken vid munnen (ev. hela munnen). Allt som är vitt och mörkare kött pillar du ur krabban och lägger i en skål. Det sitter rätt mycket kött inne i kroppen där benen går in i krabban - bryt sönder och pilla ut. Lägg allt kött tillsammans med röd rom i en skål. Bryt av benen och krossa dem lätt samt pilla ur köttet med något smalt som en krabbgaffel eller cocktailgaffel.
  2. MED KRABBKÖTT FRÅN BURK: häll av och kram ur krabbköttet i ett durkslag
  3. STUVNING: skär alla grönsaker i ca 1 cm stora tärningar. Häll olivoljan i en kastrull och hetta upp.
  4. Skala och hacka lök och vitlök fint. Skölj och hacka tomater och paprika i tärningar.
  5. Häll olivolja i en stor stekpanna med höga kanter eller en kastrull med tjock botten.
  6. Fräs lök, vitlök, tomater och paprika några minuter.
  7. Rör i mjölet och stek någon minut till.
  8. Tillsätt vittvin och grädde under omrörning. Koka ihop några minuter.
  9. Smaka av med cayennepeppar, örter, salt och vitpeppar.
  10. Tillsätt krabbköttet och koka upp. Ställ åt sidan.
  11. Sätt ugnen på 250 grader.
  12. Gratinera krabbstuvningen på skivor av vitt bröd, bondbröd eller snittar. Pensla bröden med lite olivolja i botten. Lägg i en ugnsfast form och toppa med krabbstuvning samt ost.
  13. Gratinera i 5 minuter tills krabbstuvningen fått fin färg och brödet är knaprigt i botten.
  14. En blandad sallad passar till gratinerad krabba ex. blandade väl sköljda blad av eklövssallad, frisésallad och romansallad med en skvätt olivolja, citron, salt och peppar samt cocktailtomater.
E-mail
Medel: 5 (3 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-16

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock sedan 25 år samt matskribent och fotograf. Receptfavoriter skapade jag 2003 och sedan dess har jag provlagat, skrivet och fotograferat tusentals recept. Jag är utbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt ett WSET-diplom i vin och drycker med mera.

Smörgåstårtans dag

Fira smörgåstårtans dag den 13 november. Bjud på en krämig bit smörgåstårta som vardagslyx eller till helgen. Ett alternativ är en lyxig landgång som är lite enklare att laga till.

Läs mer

Recept

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer