Krabbtoast
Toast med krabba och grönsaksröra gratinerad med ost.
Sprider du ut ett lite tunnare lager krabbstuvning på varje toast kan du få ut fyra portioner.
Får du stuvning över kan du spara det i kylen eller frysa in. Eller göra fler krabbtoast direkt.
Tillagning
- MED HEL KRABBA: Rensa ur köttet ur krabban först: Bryt bort klorna. Knäck klorna försiktigt med en nötknäppare eller lägg dem på en skärbräda och bulta sönder med något hårt som en köttklubba, hammare eller skaftet på en kockkniv. Pilla ur köttet ur klon. Bryt loss den platta stjärten på krabbans undersida och släng den. Stick in en kniv längs med kanten på sköldens undersida och bänd bort ovansidan från undersidan. Pilla ur innandömet från toppskalet - grön sörja slänger du rom och kött längs in sparar du. Spara ev. skölden att gratinera i. Ta bort de grå gälarna vid benen och magsäcken vid munnen (ev. hela munnen). Allt som är vitt och mörkare kött pillar du ur krabban och lägger i en skål. Det sitter rätt mycket kött inne i kroppen där benen går in i krabban - bryt sönder och pilla ut. Lägg allt kött tillsammans med röd rom i en skål. Bryt av benen och krossa dem lätt samt pilla ur köttet med något smalt som en krabbgaffel eller cocktailgaffel.
- MED KRABBKÖTT FRÅN BURK: häll av och kram ur krabbköttet i ett durkslag
- STUVNING: skär alla grönsaker i ca 1 cm stora tärningar. Häll olivoljan i en kastrull och hetta upp.
- Skala och hacka lök och vitlök fint. Skölj och hacka tomater och paprika i tärningar.
- Häll olivolja i en stor stekpanna med höga kanter eller en kastrull med tjock botten.
- Fräs lök, vitlök, tomater och paprika några minuter.
- Rör i mjölet och stek någon minut till.
- Tillsätt vittvin och grädde under omrörning. Koka ihop några minuter.
- Smaka av med cayennepeppar, örter, salt och vitpeppar.
- Tillsätt krabbköttet och koka upp. Ställ åt sidan.
- Sätt ugnen på 250 grader.
- Gratinera krabbstuvningen på skivor av vitt bröd, bondbröd eller snittar. Pensla bröden med lite olivolja i botten. Lägg i en ugnsfast form och toppa med krabbstuvning samt ost.
- Gratinera i 5 minuter tills krabbstuvningen fått fin färg och brödet är knaprigt i botten.
- En blandad sallad passar till gratinerad krabba ex. blandade väl sköljda blad av eklövssallad, frisésallad och romansallad; strimlad isbergssallad toppat med en skvätt olivolja, citron, salt och peppar samt halverade cocktailtomater.
Serveringsförslag
God som förrätt, vardagslyx som lätt middag eller lunch.
Gott med en fräsch sallad till som grönsallad eller som jag hade på bilden av gröna salladsblad av eklövssallad, frisésallad och romansallad; strimlad isbergssallad toppat med en skvätt olivolja, citron, salt och peppar samt halverade cocktailtomater.
Val av krabbkött
Godast men rätt pilligt är att plocka köttet från hela krabbor som kokt hel krabbtaska.
Eller krossa och pilla ut samt hacka krabbkött från lyxiga ben från kungskrabba eller prisvärda krabbklor.
Det blir också gott och går mycket snabbare med krabbkött från burk.
Att dricka till
Vintips till krabba blir ett vitt fruktigt vin ex. en Chardonnay eller Semillon från Australien.
Uppskattat näringsvärde per portion: 156 kcal