Gratinerad krabba

Introduktion och förberedelse

Gratinerad krabba är en god förrätt där du gratinerar stuvat krabbkött.

Som förrätt

  • Du kan gratinera i krabbskalet som jag gjorde på bilden eller fördela på fyra brödskivor ljust smörstekt bröd, surdegsbröd eller lantbröd som krabbtoast.
  • Gott till är citronklyftor, en blandad grönsallad eller en sidosallad och köpta eller hembakta grissinis.

Som snittar

Ett alternativ är att gratinera mindre bitar ljust bröd eller surdegsbröd med krabbstuvningen och servera som aptitretare, på buffé, snittar, välkomsttilltugg eller drinktilltugg.

Val av krabba

  • Det finns jättefina svenska, irländska och norska krabbor. De vanligaste är krabbtaska - se bild. Köp gärna svensk fiskad krabba från västkusten som anses bäst från augusti till september.
  • Godast blir det med krabbkött från hel kokt krabba - men det är lite jobb att pilla ut.
  • Istället för hel krabba kan du ta en eller två burkar krabbkött till krabbstuvningen. Då kan du gratinera på bröd istället för i krabbskal.

Använd skalen

Använder du inte skalen att gratinera krabban i så kan du koka dem till fond på samma vis som denna kräftfond - den kan du vidare använda till en krabbsoppa liknande denna kräftsoppa eller denna krabbpasta eller annat där en skaldjursfond passar.

Skal eller fond kan frysas in och tinas när du vill använda den.

Varianter

Du kan utesluta paprika och även tomat om du önskar det.

Att dricka till

Vintips till gratinerad krabba blir ett vitt fruktigt vin ex. en Chardonnay eller Semillon från Australien.

Gratinerad krabba i skalet med förslag på tillbehör
Extra festligt är att gratinera krabba i skalet och förutom en klyfta citron så passar ett gott bröd till som grissinis samt en blandad grönsallad till.

2 portioner gratinerad krabba

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 2 kokta krabbor (eller 1-2 burkar krabbkött samt 2 skivor vitt bröd att gratinera på)
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk rödlök eller schalottenlök
  • 1 liten klyfta vitlök
  • 0,5 röd paprika, ca 70 gram (valfritt)
  • 1 tomat, ca 80 gram
  • 1 msk vetemjöl
  • 0,5 dl vitt vin
  • 1 dl grädde
  • 0,5 krm cayennepeppar
  • 0,5 dl hackade färska örter som persilja eller basilika eller något krm torkade
  • 1-2 krm salt
  • 1/2 krm svartpeppar
  • 4 msk riven parmesanost eller grana padano

Tillagning

  1. MED HEL KRABBA: Rensa ur köttet ur krabban först: Bryt bort klorna. Knäck klorna försiktigt med en nötknäppare eller lägg dem på en skärbräda och bulta sönder med något hårt som en köttklubba, hammare eller skaftet på en kockkniv. Pilla ur köttet ur klon. Bryt loss den platta stjärten på krabbans undersida och släng den. Stick in en kniv längs med kanten på sköldens undersida och bänd bort ovansidan från undersidan. Pilla ur innandömet från toppskalet - grön sörja slänger du rom och kött längs in sparar du. Spara ev. skölden att gratinera i. Ta bort de grå gälarna vid benen och magsäcken vid munnen (ev. hela munnen). Allt som är vitt och mörkare kött pillar du ur krabban och lägger i en skål. Det sitter rätt mycket kött inne i kroppen där benen går in i krabban - bryt sönder och pilla ut. Lägg allt kött tillsammans med röd rom i en skål. Bryt av benen och krossa dem lätt samt pilla ur köttet med något smalt som en krabbgaffel eller cocktailgaffel.
  2. MED KRABBKÖTT FRÅN BURK: häll av och kram ur krabbköttet i ett durkslag (använd sedan 2 skivor vitt bröd istället för krabbsköldar att gratinera på).
  3. STUVNING: skär alla grönsaker i ca 1 cm stora tärningar. Häll olivoljan i en kastrull och hetta upp.
  4. Skala och hacka lök och vitlök fint. Skölj och hacka tomater och paprika i tärningar.
  5. Häll olivolja i en stor stekpanna med höga kanter eller en kastrull med tjock botten.
  6. Fräs lök, vitlök, tomater och paprika några minuter.
  7. Rör i mjölet och stek någon minut till.
  8. Tillsätt vittvin och grädde under omrörning. Koka ihop några minuter.
  9. Smaka av med cayennepeppar, örter, salt och vitpeppar.
  10. Tillsätt krabbköttet och koka upp. Ställ åt sidan.
  11. Sätt ugnen på 250 grader.
  12. Gratinera krabbstuvningen i krabbskal: skrapa av krabbsköldarna och skölj dom rena på utsidan samt insidan. Fördela krabbstuvningen i krabbskalen och placera i en ugnsform och strö över riven parmesanost.
  13. Gratinera i ca 5 minuter tills krabbstuvningen fått fin färg. Eller gratinera krabbstuvningen på skivor av vitt bröd, bondbröd eller snittar. Pensla bröden med lite olivolja i botten. Lägg i en ugnsfast form och toppa med krabbstuvning samt ost. Gratinera i 5 minuter tills krabbstuvningen fått fin färg och brödet är knaprigt i botten.
  14. En blandad sallad passar till gratinerad krabba ex. blandade väl sköljda blad av eklövssallad, frisésallad och romansallad med en skvätt olivolja, citron, salt och peppar.
E-mail
Medel: 4.1 (13 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 301 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-04-03

Tillbehör och liknande recept: