Krabbcocktail
Krabbcocktail är en klassiker med ett glas vitt vin till.
Gröna salladsblad i glas du toppar med krämig krabbröra som garneras med krabbklo, färska räkor, citron, sparris med mera samt serveras med en knaprig grissini.
Tillagning
- Tina och skala räkor.
- Koka sparrisen i ca 5 minuter. Spola kall.
- Rensa och tärna eller skiva svampen.
- Strimla isbergssallad och skölj grönsallad.
- Så här plockar du köttet ur en hel kokt krabba: Bryt bort klorna. Knäck klorna försiktigt med en nötknäppare eller lägg dem på en skärbräda och bulta sönder med något hårt som en köttklubba, hammare eller skaftet på en kock. Pilla ur köttet ur klon eller spara klorna till garnering.
- Bryt loss den platta stjärten på krabbans undersida och släng den. Stick in en kniv längs med kanten på sköldens undersida och bänd bort ovansidan från undersidan.
- Pilla ur innandömet från toppskalet - här hittar du rom (orange) och krabbsmör (grått). Krabbsmöret är valfritt att äta. Spara ev. skölden att gratinera i.
- Ta bort de grå gälarna från kroppsklumpen med benen och magsäcken vid munnen (ev. hela munnen).
- Allt som är vitt och mörkare kött pillar du ur krabban och lägger i en skål. Undantaget är hjärnan som är en vit seg klump i kroppen. Det sitter rätt mycket kött inne i kroppen i kammare där benen går in i krabban - bryt sönder och pilla ut. Lägg allt kött tillsammans med röd rom i en skål. Bryt av benen och krossa dem lätt samt pilla ur köttet med något smalt som en krabbgaffel eller cocktailgaffel.
- Blanda krabbkött, citronsaft och majonnäs i en skål. Späd eventuellt med lite vatten så den blir så såsig som du vill ha röran. Det beror lite på vilken krabba du använt. Krabba i burk kan du spara lagen av och späda med den till önskad tjocklek.
- Lägg småbladig grönsallad samt lite strimlad isbergssallad i botten av fyra cocktailglas.
- Lägg på tre halvor cocktailtomater i varje.
- Fördela svampen på salladen.
- Skär sparris i mindre bitar och fördela i glasen.
- Fördela krabbröran på salladen.
- Toppa vardera glas med 3 hela eller skalade räkor och en citronklyfta.
- Bryt grissini-bröden (valfritt, avlångt knaprigt bröd) och lägg som ett V i varje glas.
- Krabbcocktail är klart att servera.
Serveringsförslag
Passar till förrätt eller att dela upp i mindre glas till miniportioner till buffé och fest. Då får du ut minst dubbla antalet portioner.
Krabbcocktail serveras traditionellt i cocktailglas men du kan välja annan skål eller tallrik om du önskar.
Varianter
Gott i är också mango i bitar samt att blanda röran med matyoghurt, créme fraiche eller blanda.
Val av krabbkött
Använd gärna krabbkött från 2 hela kokta krabbor eller så kan du ta 2 burkar krabbkött.
Godast blir krabbcocktail med krabbkött du plockat från en hel kokt krabba som krabbtaska - en krabba räcker till minst 2 portioner - men det är rätt pilligt så krabbkött på burk fungerar också.
Eller krossa och pilla ut samt hacka krabbkött från lyxiga ben från kungskrabba eller prisvärda krabbklor.
Spara krabbskal
Använder du inte skalen att gratinera krabban i så kan du koka dem till fond på samma vis som denna kräftfond - den kan du vidare använda till en krabbsoppa liknande denna kräftsoppa eller denna krabbpasta eller annat där en skaldjursfond passar.
Skal eller fond kan frysas in och tinas när du vill använda den.
Att dricka till
Vintips till krabbcocktail är ett vitt fruktigt ekfatslagrat vin som en Chardonnay eller Semillon från Australien.
Uppskattat näringsvärde per portion: 103 kcal