Krabbcocktail

Cocktail med krabbkött är en klassiker. Hemgjord klassisk krabbcocktail till förrätt med krabba, sparris, sallad, champinjoner, cocktailtomater och majonnäs. Här garnerat med räkor.

Använd gärna krabbkött från 2 hela kokta krabbor eller så kan du ta 2 burkar krabbkött. Gott i är också mango i bitar samt att toppa med grekisk matyoghurt. Godast blir krabbcocktail med krabbkött du plockat från en hel kokt krabba (en krabba räcker till minst 2 portioner) - men det är rätt pilligt så krabbkött på burk fungerar också.

Krabbcocktail serveras traditionellt i cocktailglas men du kan välja annan skål eller tallrik om du önskar. Vintips till krabbcocktail blir ett vitt vin kanske ett Chardonnay.

Spara gärna skalen om du använt hel kokt krabba och använd till fond till fisk- och skaldjurssoppa. Bara att frysa in och tina när soppan skall lagas.

4 portioner krabbcocktail

 • Förberedelse: 15 min
 • Tillagning: 10 min
 • Klart på: 25 min

Ingredienser

 • 250 gram krabbkött
 • 12 räkor med skal
 • 6 gröna sparrisar
 • 4 skogschampinjoner
 • 100 gram isbergssallad
 • 30 gram blandad grönsallad
 • 6 cocktailtomater
 • 5 msk majonnäs
 • 2 msk citronsaft
 • 4 citronklyftor
 • 4 grissinis eller annat gott bröd

Tillagning

 1. Tina och skala räkor.
 2. Koka sparrisen i ca 5 minuter. Spola kall.
 3. Rensa och tärna eller skiva svampen.
 4. Strimla isbergssallad och skölj grönsallad.
 5. Så här plockar du köttet ur en hel kokt krabba: Bryt bort klorna. Knäck klorna försiktigt med en nötknäppare eller lägg dem på en skärbräda och bulta sönder med något hårt som en köttklubba, hammare eller skaftet på en kock. Pilla ur köttet ur klon eller spara klorna till garnering.
 6. Bryt loss den platta stjärten på krabbans undersida och släng den. Stick in en kniv längs med kanten på sköldens undersida och bänd bort ovansidan från undersidan.
 7. Pilla ur innandömet från toppskalet - här hittar du rom (orange) och krabbsmör (grått). Krabbsmöret är valfritt att äta. Spara ev. skölden att gratinera i.
 8. Ta bort de grå gälarna från kroppsklumpen med benen och magsäcken vid munnen (ev. hela munnen).
 9. Allt som är vitt och mörkare kött pillar du ur krabban och lägger i en skål. Undantaget är hjärnan som är en vit seg klump i kroppen. Det sitter rätt mycket kött inne i kroppen i kammare där benen går in i krabban - bryt sönder och pilla ut. Lägg allt kött tillsammans med röd rom i en skål. Bryt av benen och krossa dem lätt samt pilla ur köttet med något smalt som en krabbgaffel eller cocktailgaffel.
 10. Blanda krabbkött, citronsaft och majonnäs i en skål.
 11. Lägg sallad i botten av fyra cocktailglas.
 12. Lägg på tre halvor cocktailtomater i varje.
 13. Fördela svampen på salladen.
 14. Skär sparris i mindre bitar och fördela i glasen.
 15. Fördela krabbröran på salladen.
 16. Toppa med 3 hela eller skalade räkor och citronklyfta.
 17. Bryt grissini-bröden (valfritt, avlångt knaprigt bröd) och lägg som ett V i varje glas.
 18. Krabbcocktail är klart att servera.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Mat att mingla kring

Enkel mat att mingla till eller lyxiga snittar med lite mer kärlek. Njut av ledighet, ett glas rosé, trevligt sällskap och något gott att tugga på. 

Läs mer

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer