Bananpaj med kokos
Baka en smaskig bananpaj. Ett pajskal fylls med banan och toppas med kokostäcke.
Tillagning
- Mät upp mjölet och sockret till degen i en skål. Blanda väl. Lägg i kylskåpskallt matfett - skuret i små bitar. Finfördela fettet i mjölet med en gaffel eller med fingertopparna eller i en matberedare till en smulig massa.
- Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Lägg degen i en plastpåse och låt vila minst 30 minuter i kylskåp.
- Sätt ugnen på 225° vanlig ugn.
- Kavla ut pajdegen på mjölat bakbord. Klä en pajform på ca 24 cm diameter. Nagga botten med en gaffel. Du kan också trycka ut pajdegen i formen.
- Förgrädda pajskalet i 10 minuter i mitten av ugnen.
- Mosa bananerna i en skål. Blanda med sirap, grädde, vaniljsocker och potatismjöl. Bred ut över bottnen på pajskalet.
- Grädda i 20 minuter i mitten av ugnen.
- Sänk ugnsvärmen till 175°.
- Smält smöret till kokostäcket i en kastrull. Tillsätt farinsockret. Blanda mjöl, bakpulver och kokosflingor och rör ner det i smörblandningen. Rör ner ägget.
- Fördela småklumpar av kokosblandningen jämnt över hela pajfyllningen.
- Sätt in pajen i mitten av ugnen och grädda cirka 10 minuter tills kokostäcket får färg.
- Ta ut bananpajen och låt svalna något innan servering.
Serveringsförslag
- Passar till efterrätt eller dessert.
- Kan serveras varm eller kall.
- God med hemgjord vaniljsås, vaniljvisp, vaniljglass, yoghurtglass, vispad grädde eller matyoghurt smaksatt med florsocker och vaniljsocker eller sorbet.
Uppskattat näringsvärde per portion: 275 kcal