Bananpaj med kokos

Baka en smaskig bananpaj. Ett pajskal fylls med banan och toppas med kokostäcke.

12 bitar bananpaj

  • Förberedelse: 1 tim 30 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 2 tim

Ingredienser

  • 3 dl vetemjöl
  • 0,5 dl socker
  • 125 gram smör eller margarin
  • 2 msk kallt vatten
  • Fyllning: 4 mogna bananer
  • 1,5 dl vit sirap
  • 2 msk potatismjöl
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 dl vispgrädde
  • Kokostäcke: 75 gram smör
  • 1,25 dl farinsocker
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 3 dl kokosflingor
  • 1 ägg

Tillagning

  1. Mät upp mjölet och sockret till degen i en skål. Blanda väl. Lägg i kylskåpskallt matfett - skuret i små bitar. Finfördela fettet i mjölet med en gaffel eller med fingertopparna eller i en matberedare till en smulig massa.
  2. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Lägg degen i en plastpåse och låt vila minst 30 minuter i kylskåp.
  3. Sätt ugnen på 225° vanlig ugn.
  4. Kavla ut pajdegen på mjölat bakbord. Klä en pajform på ca 24 cm diameter. Nagga botten med en gaffel. Du kan också trycka ut pajdegen i formen.
  5. Förgrädda pajskalet i 10 minuter i mitten av ugnen.
  6. Mosa bananerna i en skål. Blanda med sirap, grädde, vaniljsocker och potatismjöl. Bred ut över bottnen på pajskalet.
  7. Grädda i 20 minuter i mitten av ugnen.
  8. Sänk ugnsvärmen till 175°.
  9. Smält smöret till kokostäcket i en kastrull. Tillsätt farinsockret. Blanda mjöl, bakpulver och kokosflingor och rör ner det i smörblandningen. Rör ner ägget.
  10. Fördela småklumpar av kokosblandningen jämnt över hela pajfyllningen.
  11. Sätt in pajen i mitten av ugnen och grädda cirka 10 minuter tills kokostäcket får färg.
  12. Ta ut bananpajen och låt svalna något innan servering.

Serveringsförslag

  • Passar till efterrätt eller dessert.
  • Kan serveras varm eller kall.
  • God med hemgjord vaniljsås, vaniljvisp, vaniljglass, yoghurtglass, vispad grädde eller matyoghurt smaksatt med florsocker och vaniljsocker eller sorbet.
E-mail
Medel: 3.8 (10 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 275 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-03-10