Chokladfondant

Chokladfondant är en slags kladdig chokladkaka som dessert i portionsformar. Servera ljummen med en kula vaniljglass eller sorbet på toppen.

Portionsformarna med chokladfondant kan du förbereda dagar innan och ha i kylen fram tills du bakar av dem till gästerna. Formarna bör vara ca 1,5 dl stora med diameter runt 8,5 cm. Fyll upp med ca 1 - 1,2 dl chokladsmet i varje form.

Vintips till chokladfondanterna är ett sött dessertvin Beeren Auslese från Österrike eller Tyskland. Söt sherry eller madeira är också gott.

4 portioner chokladfondant

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 1 dl socker
  • 2 msk honung
  • 200 gram smör
  • 6 ägg
  • 200 gram mörk choklad 70%
  • 1 dl vetemjöl

Tillagning

  1. Dela fyra av äggen i äggulor och äggvitor. Spara undan äggvitorna till annat.
  2. Vispa socker och smör i en bunke pösigt med en elvisp. Du kan mikra blandningen lite om smöret ej är rumstempererat.
  3. Efter några minuter tillsätter du två hela ägg - ett i taget - under kraftig vispning.
  4. Sedan tillsätter du äggulorna under kraftig vispning en i taget. Ställ åt sidan.
  5. Bryt chokladen i bitar och lägg i en bunke. Värm chokladen över vattenbad eller i försiktigt i mikron och rör ofta.
  6. Vispa sakta i den smälta chokladen i smör och äggblandningen.
  7. Sikta eller tillsätt mjölet under långsam vispning.
  8. Fördela chokladfondant smeten i fyra portionsformar typ kokottformar.
  9. Ställ in i kylen, täck med plastfilm eller baka av dem direkt.
  10. Baka chokladfondanten på övre valsen i 200 graders ugn i ca 7 minuter. De ska stelna runt kanten och på toppen fått lite färg men vara mjuka och krämiga inuti. Ta ut och låt dem svalna något.
  11. Pudra över florsocker och servera chokladfondanten med en stor kula vaniljglass eller sorbet på toppen eller med lättvispad grädde.
  12. Servera gärna extra kulor vaniljglass i en skål bredvid.
E-mail
Medel: 4.3 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer