Chokladfondant

Introduktion och förberedelse

Chokladfondant är en slags kladdig chokladkaka eller chokladbakelse som passar till dessert och bakas i portionsformar. Servera ljummen med en kula vaniljglass eller sorbet på toppen.

Portionsformarna med chokladfondant kan du förbereda dagar innan och ha i kylen fram tills du bakar av dem till gästerna. De kan även frysas och bakas - då lite längre tid runt 10-15 minuter - de ska vara kladdiga i mitten.

Formarna bör vara ca 1,5 dl stora med diameter runt 8,5 cm. Fyll upp med ca 1 - 1,2 dl chokladsmet i varje form.

Att dricka till

Vintips till chokladfondanterna är ett sött dessertvin Beeren Auslese från Österrike eller Tyskland. Söt sherry pedro ximenez eller madeira är också gott.

4 portioner chokladfondant

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 1 dl socker
  • 2 msk honung
  • 200 gram smör
  • 6 ägg
  • 200 gram mörk choklad 70%
  • 1 dl vetemjöl

Tillagning

  1. Dela fyra av äggen i äggulor och äggvitor. Spara undan äggvitorna till annat.
  2. Vispa socker och smör i en bunke pösigt med en elvisp. Du kan mikra blandningen lite om smöret ej är rumstempererat.
  3. Efter några minuter tillsätter du två hela ägg - ett i taget - under kraftig vispning.
  4. Sedan tillsätter du äggulorna under kraftig vispning en i taget. Ställ åt sidan.
  5. Bryt chokladen i bitar och lägg i en bunke. Värm chokladen över vattenbad eller i försiktigt i mikron och rör ofta.
  6. Vispa sakta i den smälta chokladen i smör och äggblandningen.
  7. Sikta eller tillsätt mjölet under långsam vispning.
  8. Fördela chokladfondant smeten i fyra portionsformar typ kokottformar.
  9. Ställ in i kylen, täck med plastfilm eller baka av dem direkt.
  10. Baka chokladfondanten på övre valsen i 200 graders ugn i ca 7 minuter. De ska stelna runt kanten och på toppen fått lite färg men vara mjuka och krämiga inuti. Ta ut och låt dem svalna något.
  11. Pudra över florsocker och servera chokladfondanten med en stor kula vaniljglass eller sorbet på toppen eller med lättvispad grädde.
  12. Servera gärna extra kulor vaniljglass i en skål bredvid.
E-mail
Medel: 4 (5 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-03-08

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat så gott? Här hittar du svaret samt mina bästa tips på hur du lyckas vid grillen samt recept på goda marinader, såser, förrätter, grillspett och andra tillbehör.

Läs mer

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färskpotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med.

Läs mer