Chokladfondant

Chokladfondant är en slags kladdig chokladkaka eller chokladbakelse som passar till dessert och bakas i portionsformar. Servera ljummen med en kula vaniljglass eller sorbet på toppen.

Portionsformarna med chokladfondant kan du förbereda dagar innan och ha i kylen fram tills du bakar av dem till gästerna. De kan även frysas och bakas - då lite längre tid runt 10-15 minuter - de ska vara kladdiga i mitten.

Formarna bör vara ca 1,5 dl stora med diameter runt 8,5 cm. Fyll upp med ca 1 - 1,2 dl chokladsmet i varje form.

Att dricka till

Vintips till chokladfondanterna är ett sött dessertvin Beeren Auslese från Österrike eller Tyskland. Söt sherry pedro ximenez eller madeira är också gott.

4 portioner chokladfondant

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 1 dl socker
  • 2 msk honung
  • 200 gram smör
  • 6 ägg
  • 200 gram mörk choklad 70%
  • 1 dl vetemjöl

Tillagning

  1. Dela fyra av äggen i äggulor och äggvitor. Spara undan äggvitorna till annat.
  2. Vispa socker och smör i en bunke pösigt med en elvisp. Du kan mikra blandningen lite om smöret ej är rumstempererat.
  3. Efter några minuter tillsätter du två hela ägg - ett i taget - under kraftig vispning.
  4. Sedan tillsätter du äggulorna under kraftig vispning en i taget. Ställ åt sidan.
  5. Bryt chokladen i bitar och lägg i en bunke. Värm chokladen över vattenbad eller i försiktigt i mikron och rör ofta.
  6. Vispa sakta i den smälta chokladen i smör och äggblandningen.
  7. Sikta eller tillsätt mjölet under långsam vispning.
  8. Fördela chokladfondant smeten i fyra portionsformar typ kokottformar.
  9. Ställ in i kylen, täck med plastfilm eller baka av dem direkt.
  10. Baka chokladfondanten på övre valsen i 200 graders ugn i ca 7 minuter. De ska stelna runt kanten och på toppen fått lite färg men vara mjuka och krämiga inuti. Ta ut och låt dem svalna något.
  11. Pudra över florsocker och servera chokladfondanten med en stor kula vaniljglass eller sorbet på toppen eller med lättvispad grädde.
  12. Servera gärna extra kulor vaniljglass i en skål bredvid.
E-mail
Medel: 4 (5 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-10-22

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga ett paket färsk gnocchi

Färsk gnocchi går lätt och snabbt att laga. Prova en vegetarisk variant fin Portabello-svamp i krämig sås eller laga med torsk eller pancetta (fläsk) och spenat. Med filmer!

Läs mer

Recept

Prova en pokebowl

Laga en pokebowl till middag och ta resterna till matlådan. En skål med ris, grönsaker och smaker från Japan och Hawaii. Kan varieras med det du gillar. Blir vegetarisk med tofu. Med film!

Läs mer

Recept

Laga en smarrig lasagne

Hemlagad lasagne är mångas favorit - inte bara katten Gustafs. Glöm köpe-lasagne och laga egen istället.

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer