Isterband med två enkla såser

Introduktion och förberedelse

Isterband med två enkla kalla såser - en senapssås och en dillsås.

Jag gjorde två kalla såser av gräddfil och crème fraiche som jag smaksatte med hackad dill och med grovkornig senap.

Ett alternativ till isterband med stuvad potatis. Lättare, enklare och snabbare att laga om inte vill laga stuvad potatis till isterbanden.

Isterband är en lättrökt och grovkornig korv med syrlig smak. Den innehåller bland annat fläskkött, korngryn och potatis. Just att den är lättrökt innebar att isterband är lätt syrlig av mjölksyrebakterier som bidrar till smaken.

Serveringsförslag

Steka eller grilla

Du kan steka isterbanden i ugnen eller i stekpanna. De kan även grillas.

Lagar du till många är det smidigast att steka alla isterband i ugnen så sköter de sig själva.

Räkna 4 stora eller 8 små isterband till fyra portioner.

Stekta isterband med två kalla såser samt rödbetor, potatis, gröna bönor, tomat och hackad gräslök.
Stekta isterband med två kalla såser samt rödbetor, potatis, gröna bönor, tomat och hackad gräslök.

4 portioner isterband

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 600 gram isterband, rökt eller orökt
  • 20 gram fryst hackad dill
  • 2 dl gräddfil
  • 2 dl crème fraiche
  • 0,5 dl grovkornig senap
  • 800 gram delikatesspotatis eller färskpotatis
  • 300 gram grön sparris
  • 250 gram cocktailtomater
  • 2 gula tomater
  • 2 msk hackad gräslök att garnera med
  • Tillbehör: 16 skivor inlagda rödbetor

Tillagning

  1. Putsa och skär bort fula delar på potatisen. Koka den mjuk i 20-25 minuter.
  2. Skär isterband i två delar. Dela dem på längden.
  3. Stek dem på båda sidor i en stekpanna så att de får färg på medelvärme.
  4. Skölj sparris och tomater.
  5. Skär ett nytt snitt i botten på sparrisen och dela sedan i 2 cm bitar. Koka dem mjuka i lite vatten.
  6. Häll av och blanda i en tsk smör och ett halvt kryddmått salt.
  7. Skär tomater i halvor eller klyftor.
  8. Blanda gräddfilen med dill samt crème fraiche med senapen till två såser. Smaka av såserna med salt och peppar samt ev. lite citronsaft.
  9. Häll av potatis och blanda med sparris och tomater.
  10. Servera de stekta isterbanden med potatis, sparris och tomater samt såserna och rödbetorna. Garnera ev. med hackad gräslök.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 617 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-06-10

Liknande recept: