Isterband med två enkla såser
Isterband med två enkla kalla såser - en senapssås och en dillsås. Vidare med kokta små potatisar, grön sparris, tomater samt inlagda rödbetor.
Ett alternativ till isterband med stuvad potatis är att röra ihop två kalla såser av gräddfil och crème fraiche som du smaksätter med hackad dill och en med grovkornig senap.
Lättare, enklare och snabbare att laga om inte vill laga stuvad potatis till isterbanden.
Alternativ är att bara ha kokt potatis samt en grönsallad till isberbanden förutom såserna och rödbetorna förstås. Eller ha någon annan kokt grönsak som broccoli, blomkål, morot, sockerärtor, gröna ärtor, gröna bönor osv.
Du kan steka isterbanden i ugnen eller i stekpanna. De kan även grillas. Lagar du till många är det smidigast att steka alla isterband i ugnen så sköter de sig själva.
Räkna 4 stora eller 8 små isterband till fyra portioner.
Isterband är en lättrökt och grovkornig korv med syrlig smak. Den innehåller bland annat fläskkött, korngryn och potatis. Just att den är lättrökt innebar att isterband är lätt syrlig av mjölksyrebakterier som bidrar till smaken.
Tillagning
- Putsa och skär bort fula delar på potatisen. Koka den mjuk i 20-25 minuter.
- Skär isterband i två delar. Dela dem på längden.
- Stek dem på båda sidor i en stekpanna så att de får färg på medelvärme.
- Skölj sparris och tomater.
- Skär ett nytt snitt i botten på sparrisen och dela sedan i 2 cm bitar. Koka dem mjuka i lite vatten.
- Häll av och blanda i en tsk smör och ett halvt kryddmått salt.
- Skär tomater i halvor eller klyftor.
- Blanda gräddfilen med dill samt crème fraiche med senapen till två såser. Smaka av såserna med salt och peppar samt ev. lite citronsaft.
- Häll av potatis och blanda med sparris och tomater.
- Servera de stekta isterbanden med potatis, sparris och tomater samt såserna och rödbetorna. Garnera ev. med hackad gräslök.