Isterband med två enkla såser

Isterband med två enkla kalla såser - en senapssås och en dillsås. Vidare med kokta små potatisar, grön sparris, tomater samt inlagda rödbetor.

Ett alternativ till den klassiska stuvade potatisen är att röra ihop två kalla såser av gräddfil och crème fraiche som du smaksätter med hackad dill och en med grovkornig senap. Lättare, enklare och snabbare att laga om inte vill laga stuvad potatis till isterbanden.

Alternativ är att bara ha kokt potatis samt en grönsallad till isberbanden förutom såserna och rödbetorna förstås. Eller ha någon annan kokt grönsak som broccoli, blomkål, morot, sockerärtor, gröna ärtor, gröna bönor osv.

4 portioner isterband

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 600 gram isterband, rökt eller orökt
  • 20 gram fryst hackad dill
  • 2 dl gräddfil
  • 2 dl crème fraiche
  • 0,5 dl grovkornig senap
  • 800 gram delikatesspotatis eller färskpotatis
  • 300 gram grön sparris
  • 250 gram cocktailtomater
  • 2 gula tomater
  • 2 msk hackad gräslök att garnera med
  • Tillbehör: 16 skivor inlagda rödbetor

Tillagning

  1. Putsa och skär bort fula delar på potatisen. Koka den mjuk i 20-25 minuter.
  2. Skär isterband i två delar. Dela dem på längden.
  3. Stek dem på båda sidor i en stekpanna så att de får färg på medelvärme.
  4. Skölj sparris och tomater.
  5. Skär ett nytt snitt i botten på sparrisen och dela sedan i 2 cm bitar. Koka dem mjuka i lite vatten.
  6. Häll av och blanda i en tsk smör och ett halvt kryddmått salt.
  7. Skär tomater i halvor eller klyftor.
  8. Blanda gräddfilen med dill samt crème fraiche med senapen till två såser. Smaka av såserna med salt och peppar samt ev. lite citronsaft.
  9. Häll av potatis och blanda med sparris och tomater.
  10. Servera de stekta isterbanden med potatis, sparris och tomater samt såserna och rödbetorna. Garnera ev. med hackad gräslök.
E-mail
Inga röster än

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer