Isterband med senapssås

Introduktion och förberedelse

Stekta isberband med senapssås. Gott med kokt potatis, kokt vitkål och inlagda rödbetor samt en Bechamelsås smaksatt med senap.

Jag tog svenska lokalproducerade vildsvinsisterband, färsk sommarvitkål och färskpotatis. Samt heminlagda rödbetor. Det går fint med vanliga isterband, spetskål, brysselkål eller vanlig vitkål samt delikatesspotatis eller vanlig valfri potatis.

Till såsen tog jag hälften fransk stark Dijonsenap och hälften grovkornig senap. Man kan ta den senap man gillar som vanlig senap eller blanda som man vill.

Garnera gärna med blad av persilja. Vidare kan man ha lite extra stark senap till i en skål. Riven pepparrot passar också till garnering.

4 portioner

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 600 gram isterband, 4-6 stycken
  • Senapssås: 50 gram smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 4 dl mjölk
  • 1 dl grädde
  • 2 msk Dijonsenap
  • 2 msk grovkornig senap
  • 2 krm salt
  • 1 krm svart- eller vitpeppar
  • Tillbehör: 800 gram färsk vitkål, spetskål eller vanlig vitkål
  • 800 gram färskpotatis eller delikatesspotatis
  • 4 kvistar bladpersilja
  • 400 gram inlagda rödbetor

Tillagning

  1. Skrubba potatis och börja koka dem mjuka - cirka 20 minuter.
  2. Skär vitkål i grova bitar och täck med vatten i en kastrull med lock. Koka kålen mjuk i 10 minuter.
  3. Dela isterband i två delar och sedan på längden i halvor.
  4. Stek isterbanden på medelvärme i en stekpanna i ca 15 minuter tills de har fin färg på båda sidor. Låt steka på låg värme medan du lagar sås och tillbehör färdigt.
  5. Senapsåsen: Smält smör i en såskastrull.
  6. Tillsätt mjöl och rör ut klumpar.
  7. Tillsätt lite mjölk i taget under tiden du rör ut klumpar.
  8. Koka upp under omrörning.
  9. Tillsätt och smaka av med senap, salt och peppar.
  10. Låt koka på låg värme i 5 minuter. Rör då och då. Tillsätt grädden på slutet och värm upp.
  11. Häll av kål och potatis.
  12. Servera de stekta isterbanden på en hög med kål samt potatis, senapssås och rödbetor till. Garnera med grovt hackad bladpersilja eller plockade blad av persilja.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-07-04

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Följ på Youtube, Facebook och sociala medier

Prenumerera på min Youtube-kanal och kolla in mina receptfilmer. Följ på Facebook, Instagram och Pinterest för säsongstips och nya recept.

Läs mer

Gör din egen mozzarella

Gör din egen mozzarellaost från grunden. Det är lättare än man tror och den blir mycket god.

Läs mer

Recept