Isterband med senapssås

Stekta isberband med senapssås. Gott med kokt potatis, kokt vitkål och inlagda rödbetor samt en Bechamelsås smaksatt med senap.

Jag tog svenska lokalproducerade vildsvinsisterband, färsk sommarvitkål och färskpotatis. Samt heminlagda rödbetor. Det går fint med vanliga isterband, spetskål, brysselkål eller vanlig vitkål samt delikatesspotatis eller vanlig valfri potatis.

Till såsen tog jag hälften fransk stark Dijonsenap och hälften grovkornig senap. Man kan ta den senap man gillar som vanlig senap eller blanda som man vill.

Garnera gärna med blad av persilja. Vidare kan man ha lite extra stark senap till i en skål. Riven pepparrot passar också till garnering.

4 portioner

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 600 gram isterband, 4-6 stycken
  • Senapssås: 50 gram smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 4 dl mjölk
  • 1 dl grädde
  • 2 msk Dijonsenap
  • 2 msk grovkornig senap
  • 2 krm salt
  • 1 krm svart- eller vitpeppar
  • Tillbehör: 800 gram färsk vitkål, spetskål eller vanlig vitkål
  • 800 gram färskpotatis eller delikatesspotatis
  • 4 kvistar bladpersilja
  • 400 gram inlagda rödbetor

Tillagning

  1. Skrubba potatis och börja koka dem mjuka - cirka 20 minuter.
  2. Skär vitkål i grova bitar och täck med vatten i en kastrull med lock. Koka kålen mjuk i 10 minuter.
  3. Dela isterband i två delar och sedan på längden i halvor.
  4. Stek isterbanden på medelvärme i en stekpanna i ca 15 minuter tills de har fin färg på båda sidor. Låt steka på låg värme medan du lagar sås och tillbehör färdigt.
  5. Senapsåsen: Smält smör i en såskastrull.
  6. Tillsätt mjöl och rör ut klumpar.
  7. Tillsätt lite mjölk i taget under tiden du rör ut klumpar.
  8. Koka upp under omrörning.
  9. Tillsätt och smaka av med senap, salt och peppar.
  10. Låt koka på låg värme i 5 minuter. Rör då och då. Tillsätt grädden på slutet och värm upp.
  11. Häll av kål och potatis.
  12. Servera de stekta isterbanden på en hög med kål samt potatis, senapssås och rödbetor till. Garnera med grovt hackad bladpersilja eller plockade blad av persilja.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-07-04

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock sedan 25 år samt matskribent och fotograf. Receptfavoriter skapade jag 2003 och sedan dess har jag provlagat, skrivet och fotograferat tusentals recept. Jag är utbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt ett WSET-diplom i vin och drycker med mera.

Smörgåstårtans dag

Fira smörgåstårtans dag den 13 november. Bjud på en krämig bit smörgåstårta som vardagslyx eller till helgen. Ett alternativ är en lyxig landgång som är lite enklare att laga till.

Läs mer

Recept

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer