Grillade isterband med persiljestuvad potatis

Introduktion och förberedelse

Grillade isterband, persiljestuvad potatis, grillad majs och paprika.

Servera isterbanden med inlagda rödbetor och grovkornig senap.

Isterbanden kan också stekas i grillpanna eller stekpanna.

Räkna ett stort isberband eller 2 små isterband vardera.

4 portioner grillade isterband med persiljestuvad potatis

  • Förberedelse: 25 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 600 gram isterband
  • Persiljestuvad potatis: 12 potatisar, gärna av fast sort
  • 2,5 dl vispgrädde
  • 2 dl mjölk
  • 2 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • salt och peppar
  • 1 dl hackad persilja
  • Tillbehör: 2 röda spetspaprikor (eller vanliga)
  • 2 förkokta majskolvar
  • 4 dl Inlagda rödbetor
  • 1 dl grovkornig senap
  • 1 påse grönsallad

Tillagning

  1. Skala och koka potatis mjuk 20-25 minuter om du inte redan har kokta potatisar. Laga under tiden bechamelsåsen enligt nedan samt finhacka persilja.
  2. Tänd grillen.
  3. Gör stuvningen: Smält smöret i en kastrull och pudra över mjölet och rör om. Häll sedan i mjölken och grädden under omrörning så att det kokar upp och tjocknar till en stuvning sk bechamelsås. Låt bechamelsåsen koka på svag värme och rör då och då i ca 10 min.
  4. Skiva den kokta potatisen i ca 1 cm tjocka skivor eller grova tärningar och vänd runt i såsen.
  5. Tillsätt persilja, salt och vitpeppar. Smaka på den stuvade potatisen och se om det behövs mer salt och vitpeppar. Håll varmt.
  6. Dela paprikor i halvor och ta ur kärnorna. Dela majskolvarna till 4 bitar.
  7. Gnid in paprika och majs i lite olja, salt och svartpeppar.
  8. Grilla majs och paprika några minuter. Vänd runt dem då och då tills de fått färg. Lägg dem vid sidan av glöden att hålla värmen.
  9. Dela stora isterband på längden - dock ej helt genom - vik upp dem så att de sitter ihop. Små isterband behövs ej delas. Grilla isterbanden några minuter på varje sida runt om så att de får fin färg och är genomvarma.
  10. Servera de grillade isterbanden, den grillade majsen och paprikan med persiljestuvad potatis, grov eller stark senap och inlagda rödbetor samt gärna några blad grönsallad.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-10-30

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta.

Läs mer

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färskpotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med.

Läs mer