Isterband med stuvad vitkål

Isterband med stuvad vitkål, rödbetor och sallad. Om man vill kan man ha kokt potatis till också.

Räkna två mindre eller ett stort isterband per portion.

Isterbanden kan även stekas i ugnen på 200 grader i ca 15 minuter.

På sommaren finns färsk fin svensk vitkål som är jättegod. Även spetskål blir gott eller vintervitkål.

Köp gärna ett gott fint svenskt isterband från Småland eller liknande.

4 portioner isterband

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 500 gram isterband
  • Stuvad vitkål: 500 gram vitkål
  • 2 msk smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 3 dl mjölk
  • 1 dl med grädde
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 msk hackad persilja (valfritt)
  • 1 krm riven muskot (valritt)
  • Tillbehör: 300 gram inlagda rödbetor
  • 0,5 zucchini
  • 2 tomater
  • 30 gram babyspenat
  • 4 kvistar bladpersilja

Tillagning

  1. Koka upp vatten någon liter vatten med 0,5 tsk salt i en kastrull med lock.
  2. Rensa under tiden vitkålen. Ta ev. bort de yttersta bladen om de är fula. Skär bort ev. fula delar.
  3. Dela och klyfta vitkålen och skär bort den grova stammen.
  4. Skär vitkålsklyftorna i strimlor eller mindre bitar som du önskar.
  5. Koka vitkålsbitarna i kastrullen under lock i 5 minuter.
  6. Häll vitkålen av i ett durkslag.
  7. Stuvningen: Smält smöret i en kastrull.
  8. Rör i mjölet.
  9. Tillsätt mjölken under omrörning lite i taget och rör till en jämn stuvning. Tillsätt ev. grädde.
  10. Koka stuvningen på medelvärme i 5 minuter och rör då och då. Akta så det inte bränns.
  11. Dela isterbanden och stek dem ljust bruna några minuter på varje sida tills de är genomstekta. Det behövs inget extra fett att steka i. Håll dem varma på låg värme till servering.
  12. Förbered sallad: skölj och riv zucchini grovt. Skölj och tärna tomater. Skölj babyspenat. Lägg upp i salladsskål.
  13. Tillsätt vitkålen till stuvningen och koka upp.
  14. Smaka av den stuvade vitkålen med salt, vitpeppar samt ev. hackad persilja samt riven muskot.
  15. Servera isterbanden med den stuvade vitkålen, rödbetor samt sallad.
E-mail
Medel: 4.3 (3 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-17

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate i vin och drycker. Läs mer.

Mosa dina äpplen

Jo det finns ännu äpplen kvar. Ta tillvara på dem och gör äppelmos. Nyttigt och gott att äta året om till gröt, flingor och som tillbehör. 

Läs mer

Recept

Prova en pokebowl

Laga en pokebowl till middag och ta resterna till matlådan. En skål med ris, grönsaker och smaker från Japan och Hawaii. Kan varieras med det du gillar. Blir vegetarisk med tofu. Med film!

Läs mer

Recept

Laga ett paket färsk gnocchi

Färsk gnocchi går lätt och snabbt att laga. Prova en vegetarisk variant fin Portabello-svamp i krämig sås eller laga med torsk eller pancetta (fläsk) och spenat. Med filmer!

Läs mer

Recept

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål?

Läs mer