Isterband med stuvad vitkål

Introduktion och förberedelse

Isterband med stuvad vitkål med förslag på tillbehör och tips.

Serveringsförslag

Varianter

Du kan ha med annat i stuvningen som kokt tärnad potatis, kokt morot eller andra kokta rotfrukter; koka med gröna ärtor eller vända i babyspenat på slutet.

Portionsberäkning

  • Räkna två mindre eller ett stort isterband per portion.

Val av isterband

  • Köp gärna ett gott fint svenskt isterband från Småland eller liknande. Jag gillar Börjes.
  • Det finns även goda varianter på isterband med viltkött eller lamm.

I ugn, stekpanna eller grill

Isterbanden kan stekas i stekpanna men också i ugnen på 200 grader i ca 15 minuter eller grillas på utegrill.

Val av kål

  • På sommaren finns färsk fin svensk vitkål som är jättegod.
  • Även annan kål som spetskål, vintervitkål, rödkål, svartkål, purpurkål, grönkål, kinakål eller savoykål blir gott.

Delade och stekta isterband har en lätt rökig smak och passar utmärkt ihop med krämigt stuvad vitkål.
Delade och stekta isterband har en lätt rökig smak och passar utmärkt ihop med krämigt stuvad vitkål.

4 portioner isterband

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 500 gram isterband
  • Stuvad vitkål: 500 gram vitkål
  • 2 msk smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 3 dl mjölk
  • 1 dl med grädde
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 msk hackad persilja (valfritt)
  • 1 krm riven muskot (valritt)
  • Tillbehör: 300 gram inlagda rödbetor
  • 0,5 zucchini
  • 2 tomater
  • 30 gram babyspenat
  • 4 kvistar bladpersilja

Tillagning

  1. Koka upp vatten någon liter vatten med 0,5 tsk salt i en kastrull med lock.
  2. Rensa under tiden vitkålen. Ta ev. bort de yttersta bladen om de är fula. Skär bort ev. fula delar.
  3. Dela och klyfta vitkålen och skär bort den grova stammen.
  4. Skär vitkålsklyftorna i strimlor eller mindre bitar som du önskar.
  5. Koka vitkålsbitarna i kastrullen under lock i 5 minuter.
  6. Häll vitkålen av i ett durkslag.
  7. Stuvningen: Smält smöret i en kastrull.
  8. Rör i mjölet.
  9. Tillsätt mjölken under omrörning lite i taget och rör till en jämn stuvning. Tillsätt ev. grädde.
  10. Koka stuvningen på medelvärme i 5 minuter och rör då och då. Akta så det inte bränns.
  11. Dela isterbanden och stek dem ljust bruna några minuter på varje sida tills de är genomstekta. Det behövs inget extra fett att steka i. Håll dem varma på låg värme till servering.
  12. Förbered sallad: skölj och riv zucchini grovt. Skölj och tärna tomater. Skölj babyspenat. Lägg upp i salladsskål.
  13. Tillsätt vitkålen till stuvningen och koka upp.
  14. Smaka av den stuvade vitkålen med salt, vitpeppar samt ev. hackad persilja samt riven muskot.
  15. Servera isterbanden med den stuvade vitkålen, rödbetor samt sallad.
E-mail
Medel: 4.2 (10 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 466 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-01-24