Isterband med stuvad vitkål

Introduktion och förberedelse

Isterband med stuvad vitkål, rödbetor och sallad. Om man vill kan man ha kokt potatis till också.

Räkna två mindre eller ett stort isterband per portion.

Isterbanden kan även stekas i ugnen på 200 grader i ca 15 minuter.

På sommaren finns färsk fin svensk vitkål som är jättegod. Även spetskål blir gott eller vintervitkål.

Köp gärna ett gott fint svenskt isterband från Småland eller liknande.

4 portioner isterband

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 500 gram isterband
  • Stuvad vitkål: 500 gram vitkål
  • 2 msk smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 3 dl mjölk
  • 1 dl med grädde
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 msk hackad persilja (valfritt)
  • 1 krm riven muskot (valritt)
  • Tillbehör: 300 gram inlagda rödbetor
  • 0,5 zucchini
  • 2 tomater
  • 30 gram babyspenat
  • 4 kvistar bladpersilja

Tillagning

  1. Koka upp vatten någon liter vatten med 0,5 tsk salt i en kastrull med lock.
  2. Rensa under tiden vitkålen. Ta ev. bort de yttersta bladen om de är fula. Skär bort ev. fula delar.
  3. Dela och klyfta vitkålen och skär bort den grova stammen.
  4. Skär vitkålsklyftorna i strimlor eller mindre bitar som du önskar.
  5. Koka vitkålsbitarna i kastrullen under lock i 5 minuter.
  6. Häll vitkålen av i ett durkslag.
  7. Stuvningen: Smält smöret i en kastrull.
  8. Rör i mjölet.
  9. Tillsätt mjölken under omrörning lite i taget och rör till en jämn stuvning. Tillsätt ev. grädde.
  10. Koka stuvningen på medelvärme i 5 minuter och rör då och då. Akta så det inte bränns.
  11. Dela isterbanden och stek dem ljust bruna några minuter på varje sida tills de är genomstekta. Det behövs inget extra fett att steka i. Håll dem varma på låg värme till servering.
  12. Förbered sallad: skölj och riv zucchini grovt. Skölj och tärna tomater. Skölj babyspenat. Lägg upp i salladsskål.
  13. Tillsätt vitkålen till stuvningen och koka upp.
  14. Smaka av den stuvade vitkålen med salt, vitpeppar samt ev. hackad persilja samt riven muskot.
  15. Servera isterbanden med den stuvade vitkålen, rödbetor samt sallad.
E-mail
Medel: 4.3 (3 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-17

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta.

Läs mer

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färskpotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med.

Läs mer