Isterband med stuvad vitkål

Isterband med stuvad vitkål, rödbetor och sallad. Om man vill kan man ha kokt potatis till också.
Räkna två mindre eller ett stort isterband per portion.
Isterbanden kan även stekas i ugnen på 200 grader i ca 15 minuter.

4 portioner isterband med stuvad vitkål

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 500 gram isterband
  • Stuvad vitkål: 500 gram vitkål
  • 2 msk smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 3 dl mjölk
  • 1 dl med grädde
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 msk hackad persilja (valfritt)
  • 1 krm riven muskot (valritt)
  • Tillbehör: 300 gram inlagda rödbetor
  • 0,5 zucchini
  • 2 tomater
  • 30 gram babyspenat
  • 4 kvistar bladpersilja

Tillagning

  1. Koka upp vatten någon liter vatten med 0,5 tsk salt i en kastrull med lock.
  2. Rensa under tiden vitkålen. Ta ev. bort de yttersta bladen om de är fula. Skär bort ev. fula delar.
  3. Dela och klyfta vitkålen och skär bort den grova stammen.
  4. Skär vitkålsklyftorna i strimlor eller mindre bitar som du önskar.
  5. Koka vitkålsbitarna i kastrullen under lock i 5 minuter.
  6. Häll vitkålen av i ett durkslag.
  7. Stuvningen: Smält smöret i en kastrull.
  8. Rör i mjölet.
  9. Tillsätt mjölken under omrörning lite i taget och rör till en jämn stuvning. Tillsätt ev. grädde.
  10. Koka stuvningen på medelvärme i 5 minuter och rör då och då. Akta så det inte bränns.
  11. Dela isterbanden och stek dem ljust bruna några minuter på varje sida tills de är genomstekta. Det behövs inget extra fett att steka i. Håll dem varma på låg värme till servering.
  12. Förbered sallad: skölj och riv zucchini grovt. Skölj och tärna tomater. Skölj babyspenat. Lägg upp i salladsskål.
  13. Tillsätt vitkålen till stuvningen och koka upp.
  14. Smaka av den stuvade vitkålen med salt, vitpeppar samt ev. hackad persilja samt riven muskot.
  15. Servera isterbanden med den stuvade vitkålen, rödbetor samt sallad.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Frisk sufflé med passionsfrukt och fruktsallad

Här är det enkla receptet. Detta är en annons från Kenwood. 

Läs mer

Sponsrat

Mustiga och lättlagade soppor

Soppor blir lätta luncher, förrätter eller middagar. Servera gärna ett gott bröd till. Bjud dina vänner - för sopprecept kan man lätt dubbla. Eller fixa lunchlådan till jobbet. 

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Laga smarrigaste Stroganoffen

Korv Stroganoff med falukorv är mångas favorit. För dig som tröttnat på falukorven finns det fler varianter av Stroganoff - med biff, hetare korv, vegetarisk samt med mer grönsaker.

Läs mer