Grönsakstillbehör till kött

Mitt tips på grönsakstillbehör till kött men som också funkar till det mesta såklart. Här ett förslag med fräst zucchini, tärnad tomat och riven morot i lite olivolja, vinäger och salt.

Variationer:

  • Andra grönsaker som passar att fräsa med eller byta ut zucchinin mot är aubergine, paprika, rödlök eller purjolök.
  • Du kan välja valfri vinäger som röd vinäger, vit balsamvinäger, risvinäger, äppelcidervinäger eller balsamvinäger.
  • Vidare kan man blanda i kokt matvete, couscous eller bulgur; kokta bönor eller linser av valfri sort, hackad persilja, finstrimlad eller riven rödkål, majs, tärnad avokado, rivna rödbetor, riven rotselleri, riven palsternacka, tärnad eller riven gurka, babyspenat, grönsallad, machésallad, skivade champinjoner osv.
  • Du kan också välja en annan salladsdressing.

4 port grönsakstillbehör till kött

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 1 zucchini
  • 250 gram tomater som kvisttomater, cocktailtomater eller bifftomater
  • 2 morötter
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk vinäger som vit balsamvinäger
  • 1 krm salt
  • 0,5 dl hackad bladpersilja (valfritt)

Tillagning

  1. Skölj och tärna zucchinin i ca 1,5 cm tärningar.
  2. Värm en stekpanna och fräs zucchinin i olivolja i ca 5 minuter. Ta av från värmen.
  3. Skölj och tärna tomater. Blanda med zucchinin i pannan eller lägg upp allt på ett serveringsfat.
  4. Skala och riv morötter grovt eller fint och blanda med zucchinin.
  5. Smaka av med vinäger, olivolja och salt.
  6. Servera grönsakstillbehöret ljummet. Eller förvara i kylen till servering. Garnera gärna med hackad bladpersilja.
E-mail
Medel: 4.8 (4 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-18

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här.

Läs mer