Helstekt rostbiff
Helstekt rostbiff du kan servera kall eller varm i skivor.
Tillagning
- Sätt ugnen på 125 eller 150 grader vanlig ugn.
- Värm en stekpanna (gärna ugnsfast) med smör, margarin eller olivolja.
- Krydda köttet med salt och svartpeppar samt ev. chiliflakes.
- Bryn köttet runt om några minuter runt om så att det får färg.
- Sätt in hela pannan i ugnen (om den är ugnsfast) eller lägg över köttet i en ugnsform alt. slå halvt in i folie på en ugnsplåt. Ställ i nedre delen av ugnen.
- Helstek rostbiffen i ca 1,5 timmar på 150 grader eller ca 2 timmar på 125 grader. Sätt gärna i en stektermometer i köttet.
- Ta ut rostbiffen när temperaturen är 60 grader. Då är rostbiffen ljust rosa. Har du ingen termometer kan du känna på köttet som ska kännas fast med tryckmotstånd likt nästippen.
- Låt rostbiffen vila och svalna i ca 15 minuter innan du skär upp den. Gärna inslagen i folie, övertäckt skål eller en liten kastrull med lock. Ska du servera den kall så bör den svalna helt innan du skivar upp den.
- Skiva rostbiffen så tunt du kan och lägg upp på fat. Garnera gärna med hackad bladpersilja samt rostad lök.
Kall rostbiff
- Kall fint skivad rostbiff är gott upplagd på fat till fest och buffé.
- Garnera gärna med hackad persilja och rostad lök. Grovt riven pepparrot passar också som garnering. Grönt som mâchesallad eller finbladig grönsallad är fler förslag.
- Syltlök, hel kapris eller småkapris, cornichonger - smågurkor och/eller picklade grönsaker passar också till.
- Servera gärna med en kall sås, pepparrotssås eller remoulade.
- Klassiskt till är potatissallad, rostad lök eller hemgjord friterad lök och tomatsallad.
- Vidare passar potatisgratäng och grönsallad till.
- Tunt skivad rostbiff är också god som pålägg till bland annat smörrebröd, landgångar och smörgåstårtor.
Varm rostbiff
- Rostbiffen kan också värmas försiktigt under folie och serveras varm i skivor.
- Varm rostbiff kan serveras som vilken köttbit som helst.
- Några förslag är med potatisgratäng och rödvinssås; eller Bearnaisesås, rostade tomater och rostad potatis.
Tips
Steker du ett större eller mindre stycke rostbiff så får du öka respektive minska tiden i ugnen. Kolla med stektermometer så att köttet är 60 grader (ljust rosa).
Portionsberäkning
Räkna ca 150 gram ostekt rostbiff per portion. Du kan såklart steka mindre eller större bitar rostbiff.
Rester
Överbliven rostbiff kan man spara och frysa. En god resträtt är Pytt i panna som är gott att laga på tärnad rostbiff.
Stekgrader
Använd en stektermometer och sätt i mitten av rostbiffen. Stekgrader för rostbiff: 55 °C blodig; 60 °C medium; 70 °C välstekt. Tänk på att temperaturen stiger ca 5 grader ytterligare efter att du tagit ut rostbiffen.
Varianter
- Gillar du paprika kan du krydda rostbiffen med 1 msk paprikapulver.
- En annan variant på detta recept är engelsk rostbiff som har mer stekyta. Krydda då även med 1 msk senapspulver. Börja stek rostbiffen på 250 grader i 20 minuter och stek sedan färdigt på 150 grader till önskad stekgrad.
Uppskattat näringsvärde per portion: 248 kcal