Helstekt rostbiff

Introduktion och förberedelse

Helstekt rostbiff du kan servera kall eller varm i skivor.

Kall rostbiff

Varm rostbiff

Tips

Steker du ett större eller mindre stycke rostbiff så får du öka respektive minska tiden i ugnen. Kolla med stektermometer så att köttet är 60 grader (ljust rosa).

Portionsberäkning

Räkna ca 150 gram ostekt rostbiff per portion. Du kan såklart steka mindre eller större bitar rostbiff.

Rester

Överbliven rostbiff kan man spara och frysa. En god resträtt är Pytt i panna som är gott att laga på tärnad rostbiff.

Stekgrader

Använd en stektermometer och sätt i mitten av rostbiffen. Stekgrader för rostbiff: 55 °C blodig; 60 °C medium; 70 °C välstekt. Tänk på att temperaturen stiger ca 5 grader ytterligare efter att du tagit ut rostbiffen.

Varianter

  • Gillar du paprika kan du krydda rostbiffen med 1 msk paprikapulver.
  • En annan variant på detta recept är engelsk rostbiff som har mer stekyta. Krydda då även med 1 msk senapspulver. Börja stek rostbiffen på 250 grader i 20 minuter och stek sedan färdigt på 150 grader till önskad stekgrad.

Rostbiff serverad varm med potatisgratäng, hel kapris och rucola. Rostbiff serverad varm med potatisgratäng, hel kapris och rucola.

6 portioner helstekt rostbiff

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 2 tim
  • Klart på: 2 tim 10 min

Ingredienser

  • 1,2 kg rostbiff eller ryggbiff
  • 1 tsk salt
  • 0,5 tsk svartpeppar, helst nymalen eller nykrossad
  • 0,5 tsk chiliflakes (valfritt)
  • 1 msk smör, margarin eller olivolja
  • 1 dl hackad bladpersilja
  • 1 dl rostad lök

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 125 eller 150 grader vanlig ugn.
  2. Värm en stekpanna (gärna ugnsfast) med smör, margarin eller olivolja.
  3. Krydda köttet med salt och svartpeppar samt ev. chiliflakes.
  4. Bryn köttet runt om några minuter runt om så att det får färg.
  5. Sätt in hela pannan i ugnen (om den är ugnsfast) eller lägg över köttet i en ugnsform alt. slå halvt in i folie på en ugnsplåt. Ställ i nedre delen av ugnen.
  6. Helstek rostbiffen i ca 1,5 timmar på 150 grader eller ca 2 timmar på 125 grader. Sätt gärna i en stektermometer i köttet.
  7. Ta ut rostbiffen när temperaturen är 60 grader. Då är rostbiffen ljust rosa. Har du ingen termometer kan du känna på köttet som ska kännas fast med tryckmotstånd likt nästippen.
  8. Låt rostbiffen vila och svalna i ca 15 minuter innan du skär upp den. Gärna inslagen i folie, övertäckt skål eller en liten kastrull med lock. Ska du servera den kall så bör den svalna helt innan du skivar upp den.
  9. Skiva rostbiffen så tunt du kan och lägg upp på fat. Garnera gärna med hackad bladpersilja samt rostad lök.
E-mail
Medel: 3.7 (153 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 248 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-06-16