Havtorn- och morotsmarmelad
Koka en marmelad med havtorn och riven morot.
Tillagning
- Lägg havtorn och socker i en kastrull med tjock botten.
- Skala morot och riv den fint eller grovt. Tillsätt till havtornen.
- Skölj citronen och riv det yttersta skalet fint ner i kastrullen. Dela citronen och pressa ur samt tillsätt saften från en halva.
- Dela vaniljstången på längden och tillsätt den.
- Rör om och koka upp samt sjud på låg värme under omrörning i 10 minuter. Rör om och mosa havtornen med en potatisstöt eller slev.
- Häll upp marmeladen i rena burkar eller burk och förslut direkt. Låt svalna.
- Förvara mörkt och svalt. Låt gärna stelna till något dygn i kylen. Öppnad burk förvaras i kylen.
Serveringsförslag
- God som vanlig marmelad på mackan och rostbröd men också god till ostbrickan.
- Festa till med marmeladen till en god fika som in England med smör, ost och hembakta scones samt en kopp te.
Varianter
Detta är en blandning av havtornsmarmelad och morotsmarmelad.
Tips
- Havtorn kan du plocka själv eller köpa frysta. Köp gärna ekologiska morötter.
- Sterilisera burken eller burkarna om du vill spara marmeladen länge. Då kan man också täcka marmeladen med lite smält paraffin - finns i sylthyllan och följ paketets anvisningar.
- Förvara havtorn- och morotsmarmeladen svalt och mörkt. Öppnad burk förvaras i kylen.
Marmeladprov
Pektin som gör att marmeladen stelnar finns i syltsocker men man kan tillsätta extra pektin (enligt paket) som Agar flakes, flytande pektin eller pektinpulver om man vill ha den ännu fastare.
Använder du ej syltsocker som i nedan recept så får du tillsätta extra pektin och citronsyra för att få en tjockare marmelad när den sedan stelnar. Är du noga med att få en fast marmelad så är det en bra idé att göra ett pektinprov och se så att den stelnar tillräckligt innan du häller upp den på burkar.
Uppskattat näringsvärde per portion: 47 kcal