Chokladmousse med sojagrädde

Vispa ihop en chokladmousse med sojagrädde och garnera med Oreo-kakor och blåbär, hallon och jordgubbar.

Moussen vispas av vispbar sojagrädde, kakao, socker, honung och lite citron.

Kan ätas direkt eller förberedas dagen innan och ha i kylen.

Kan även frysas och serveras lätt tinad (låt tina i kylen en halvtimme innan).

4 port chokladmousse med sojagrädde

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 20 gram honung, svensk
  • 50 gram kakao
  • 5 dl vispbar sojagrädde ex. Alpro
  • 1/2 tsk citronsaft
  • 1 msk vaniljsocker
  • 6 msk socker eller efter tycke
  • 1 dl aquafaba - spad från kokta kikärter
  • Garnering - förslag som på bilden: 120 frysta blåbär, 1/2 pkt. 1-3 msk per portion
  • 70 gram färska hallon, 1/2 pkt, 4-12 stycken
  • 70 gram jordgubbar, 4-8 stycken
  • 8 Oreokakor

Tillagning

  1. Se till att sojagrädden är kall. Vispa sojagrädden med citronsaft så det tjocknar några minuter. Vispa aquafaban - kikärtspadet - tjockt i en annan bunke.
  2. Blanda honung med kakao, vaniljsocker och socker i en bunke.
  3. Tillsätt sojagrädden och aquafaban och vänd runt med chokladen. Smaka av och känna hur söt du vill ha moussen - tillsätt ev. lite mer socker om du vill.
  4. Krossa hälften av Oreo-kakorna i en bunke. Fördela hälften i botten på de glas du vill servera ur.
  5. Lägg chokladmoussen i en spritspåse med bred öppning (utan tyll) och spritsa ut samt fördela i glasen. Tips är att spritsa den i en klump likt en gräddbulle i formen - och inte som en korv (som inte ser så aptitligt ut och för tankarna till annat).
  6. Hit kan du förbereda och ställa övertäckt i kylen till servering.
  7. Garnering: Varje portion kan du garnera lite som du vill. Mitt förslag som på bilden: några msk frysta eller tinade blåbär, 1-3 färska hallon, 1-2 rensade och delade jordgubbar och ett en Oreokaka.
Receptet kan dubbleras till flera och serveras till i enklare glas till ex. fest eller buffé.
Receptet kan dubbleras till flera och serveras till i enklare glas till ex. fest eller buffé.

Garnering

Du kan garnera med det du gillar - bär, frukt, toppings osv. Istället för Oreokakor kan du ta pepparkakor.

Garneringen kan du variera men det är den som gör desserten lyxig. Har du ex. blåbär i frysen så kan du ta det.

Tänk på att det kan bli rätt dyrt att köpa färska bär i disken när det ej är säsong. Ett billigare alternativ är att ta frysta bär och tina samt råröra med socker och sedan bara ha något färskt hallon och jordgubb till varje portion.

Skivad banan, färsk tärnad ananas, körsbär, physalis eller sylt, kompott som plommonkompott eller rårörda bär passar med. Vill man ha lite grönt kan man ta ett blad eller kvist citronmeliss.

Gillar du nötter kan du garnera med dem som pistage, hasselnötter, flagad mandel eller valnötter. Rosta dem gärna. Eller vänd dem i smält socker - karamell - och låt svalna.

Till många

Denna mousse är lätt och prisvärt att laga till många. Sojagrädde och kakao är hyfsat billigt. Och den är utan ägg eller riktig choklad. Vill du spara ännu mer så tar du enbart socker istället för honung.

Fyll i små glas eller plastglas med en spritspåse. Kan förberedas dagen innan sedan garneras till servering.

Man kan också göra små minidesserter - det gillar många på buffé - och då spritsar du moussen i mindre glas eller plastglas såklart.

Varianter

Man kan smaksätta moussen med något krm snabbkaffe om man vill. Vidare någon msk sprit som konjak eller rom. Något krm kanel funkar också.

Här med aquafaba - spad från kokta kikärter för att få en fastare konsistens - mer likt en chokladmousse. Koka då kikärter själv - de på burk funkar inte tycker jag. Använd kikärterna till hummus och spara aquafaban till desserter och bakning.

Vintips:

Ett sött dessertvin passar till. Jag skulle valt ett som matchar choklad, kex och honung och välja ett med mer nötiga brända toner som Tokaij, Commanderia eller söt sherry Pedro Ximenez (ex. från Lustau).

E-mail
Medel: 3.6 (9 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 281 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-12-28