Chokladtårtbotten

Introduktion och förberedelse

Baka egen chokladtårtbotten - ett grundrecept på smakrik, saftig och fyllig tårtbotten med choklad, smör, vanilj, vetemjöl och ägg. 

Användning 

  • Tårtbottnen kan användas till all slags chokladtårta. 
  • Jag använde bottnarna till en chokladtårta i lager med kolasås och chokladkolaglasyr; samt en chokladtårta i långpanna med fyllning av Dulche de Leche kolasås och chokladgrädde. 

Förslag på storlek

  • 1 tårta i två tjocka lager. Baka i en springform med extra höga kanter och dela i två eller flera lager. Eller baka i två springformar med höga kanter. Storlek på form 20-26 cm diameter. 
  • 1 tårta i tre lager. Baka i en springform åt gången eller tre springformar. Storlek på form ca 24 cm diameter. Se bild. 
  • 1 tårta i sex lager. Baka i en springform åt gången eller tre springformar. Storlek på form ca 20 cm diameter. Dela varje tårtbotten i två lager. 
  • 1 tårta i långpanna med två lager. Baka i en eller två stora långpannor. Se bild. 

Varianter 

  • Istället för att klä botten med bakplåtspapper kan du smöra botten och kanter samt bröa med ströbröd eller kokosflingor. 

Tips

  • Bakar du tårta springform och flera lager så kan du antingen baka i en tjock botten som du sedan skär med kniv till flera bottnar. Eller baka bottnarna var för sig efter varandra eller i flera springformar. 
  • Det är smidigt att baka bottnarna i flera springformar så kan de stå och kallna i formarna samt du slipper skära en tjock tårtbotten till flera tunnare bottnar.  
  • Till en tårta i tre lager är det smidigt att ha tre springformar på 24 cm diameter att baka i samtidigt. 
  • Får du smet över så kan den frysas in. Tina i kylen. Eller baka muffins - fördela smeten i muffinsformar och grädda i 25 minuter på 175 grader. 

Saftiga tårtbottnar med mycket smak av choklad och smör som passar till all slags chokladtårta. Saftiga tårtbottnar med mycket smak av choklad och smör som passar till all slags chokladtårta.

1 chokladtårtbotten i långpanna eller 3 springformar 24 cm diameter

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 300 gram smör, rumsvarmt
  • 5 dl strösocker, 350 g
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 3 ägg M/L, rumsvarma
  • 2 dl mjölk
  • 5,5 dl vetemjöl
  • 2 dl kakao
  • 4 tsk bakpulver

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugn
  2. Klä en valfri form eller flera formar i botten med bakplåtspapper. Smörj kanter med lite smör.
  3. Mät upp mjukt smör, socker och vaniljsocker i en bunke.
  4. Vispa med elvisp någon minut.
  5. Tillsätt ett ägg i taget under vispning.
  6. Sikta vetemjöl i en bunke. Blanda ihop med bakpulver.
  7. Tillsätt mjölblandningen lite i taget tillsammans med mjölken och kakao. Rör ihop eller vispa på låg hastighet till en jämn kaksmet.
  8. Fördela smeten i en långpanna eller tre springformar 24 cm diameter. Eller baka i springform i tre omgångar. Eller använd valfri bakform. Se tips ovan.
  9. Grädda i 20 minuter i mitten av ugnen. Långpanna gräddas i 30 minuter nedre delen av ugnen. Har du flera formar eller långpannor i ugnen samtidigt kan det behövas längre tid - 10-15 minuter extra.
  10. Känn med en baksticka så att kakan ej är kladdig i mitten utan genombakt innan du tar ut den. Grädda annars lite till.
  11. Ta ut och låt gärna svalna i långpannan eller formen.
  12. Ta ur från formen och låt kallna helt på galler.
  13. Har du bakat en tjock botten så skär du den med en lång smal kniv horisontellt till två eller tre lager.
  14. Nu kan du använda dina tårtbottnar till chokladtårta. Förvara övertäckta. Kan även frysas in.
  15. Tips är att bre ut fyllning som saltkolasås och chokladkolaglasyr mellan tårtbottnarna. Täck över med plastfolie och låt stå i kylen fram till dekorering och servering. Kan då förberedas någon dag innan och blir bara godare.
E-mail
Medel: 0 (0 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 134 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-06-22

Tillbehör och liknande recept: