Chokladtårtbotten
Introduktion och förberedelse
Baka egen chokladtårtbotten - ett grundrecept på smakrik, saftig och fyllig tårtbotten med choklad, smör, vanilj, vetemjöl och ägg.
Användning
- Tårtbottnen kan användas till all slags chokladtårta.
- Jag använde bottnarna till en chokladtårta i lager med kolasås och chokladkolaglasyr; samt en chokladtårta i långpanna med fyllning av Dulche de Leche kolasås och chokladgrädde.
Förslag på storlek
- 1 tårta i två tjocka lager. Baka i en springform med extra höga kanter och dela i två eller flera lager. Eller baka i två springformar med höga kanter. Storlek på form 20-26 cm diameter.
- 1 tårta i tre lager. Baka i en springform åt gången eller tre springformar. Storlek på form ca 24 cm diameter. Se bild.
- 1 tårta i sex lager. Baka i en springform åt gången eller tre springformar. Storlek på form ca 20 cm diameter. Dela varje tårtbotten i två lager.
- 1 tårta i långpanna med två lager. Baka i en eller två stora långpannor. Se bild.
Varianter
- Istället för att klä botten med bakplåtspapper kan du smöra botten och kanter samt bröa med ströbröd eller kokosflingor.
Tips
- Bakar du tårta springform och flera lager så kan du antingen baka i en tjock botten som du sedan skär med kniv till flera bottnar. Eller baka bottnarna var för sig efter varandra eller i flera springformar.
- Det är smidigt att baka bottnarna i flera springformar så kan de stå och kallna i formarna samt du slipper skära en tjock tårtbotten till flera tunnare bottnar.
- Till en tårta i tre lager är det smidigt att ha tre springformar på 24 cm diameter att baka i samtidigt.
- Får du smet över så kan den frysas in. Tina i kylen. Eller baka muffins - fördela smeten i muffinsformar och grädda i 25 minuter på 175 grader.

Tillagning
- Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugn
- Klä en valfri form eller flera formar i botten med bakplåtspapper. Smörj kanter med lite smör.
- Mät upp mjukt smör, socker och vaniljsocker i en bunke.
- Vispa med elvisp någon minut.
- Tillsätt ett ägg i taget under vispning.
- Sikta vetemjöl i en bunke. Blanda ihop med bakpulver.
- Tillsätt mjölblandningen lite i taget tillsammans med mjölken och kakao. Rör ihop eller vispa på låg hastighet till en jämn kaksmet.
- Fördela smeten i en långpanna eller tre springformar 24 cm diameter. Eller baka i springform i tre omgångar. Eller använd valfri bakform. Se tips ovan.
- Grädda i 20 minuter i mitten av ugnen. Långpanna gräddas i 30 minuter nedre delen av ugnen. Har du flera formar eller långpannor i ugnen samtidigt kan det behövas längre tid - 10-15 minuter extra.
- Känn med en baksticka så att kakan ej är kladdig i mitten utan genombakt innan du tar ut den. Grädda annars lite till.
- Ta ut och låt gärna svalna i långpannan eller formen.
- Ta ur från formen och låt kallna helt på galler.
- Har du bakat en tjock botten så skär du den med en lång smal kniv horisontellt till två eller tre lager.
- Nu kan du använda dina tårtbottnar till chokladtårta. Förvara övertäckta. Kan även frysas in.
- Tips är att bre ut fyllning som saltkolasås och chokladkolaglasyr mellan tårtbottnarna. Täck över med plastfolie och låt stå i kylen fram till dekorering och servering. Kan då förberedas någon dag innan och blir bara godare.
Uppskattat näringsvärde per portion: 134 kcal