Chokladtårtbotten

Chokladtårtbotten - en enkel tårtbotten eller sockerkaksbotten med chokladsmak.

Jag använde tårtbottnarna till denna enkla chokladtårta.

2 chokladtårtbottnar till 1 tårta

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 4 ägg M/L
  • 2 dl strösocker
  • 1 dl vetemjöl
  • 3 msk kakao
  • 1 dl potatismjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 50 gram smör
  • 1 msk smör att bröa formen med
  • 1/2 dl kokosflingor eller ströbröd att bröa formen med

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 180 grader vanlig ugn.
  2. Klipp ut ett bakplåtspapper och lägg i botten på en 24 cm springform. Smörj kanter och pappret med smör. Strö över och bröa med ströbröd eller kokosflingor.
  3. Vispa ägg och socker pösigt ca 4 minuter med elvisp.
  4. Smält smör i en kastrull och sätt åt sidan.
  5. Blanda vetemjöl, kakao, potatismjöl, bakpulver och vaniljsocker i en bunke. Rör ut klumpar.
  6. Tillsätt de torra ingredienser till äggen och rör ihop till en jämn smet.
  7. Vispa i det avsvalnade smälta smöret.
  8. Häll smeten i formen.
  9. Grädda i mitten av ugnen i 30 minuter.
  10. Testa med en potatissticka så att smeten ej är kladdig i mitten.
  11. Ta ut och låt svalna i formen.
  12. Ta loss ur formen. Skär med en liten kniv längs kanten så att den lossnar fint.
  13. Dela i horisontellt i två bottnar med en lång brödkniv till två tårtbottnar. Klart att använda till tårta. Kan även frysas som bottnar med bakplåtspapper mellan.
Ingredienser till tårtbottnen: kakao, ägg, vaniljsocker, vetemjöl, strösocker, potatismjöl, bakpulver och smör.
Ingredienser till tårtbottnen: kakao, ägg, vaniljsocker, vetemjöl, strösocker, potatismjöl, bakpulver och smör.
Vispa ägg och socker pösigt. Blanda vetemjöl, potatismjöl, bakpulver, kakao och vaniljsocker. Smält smör.
Vispa ägg och socker pösigt. Blanda vetemjöl, potatismjöl, bakpulver, kakao och vaniljsocker. Smält smör.
Vispa i de torra ingredienserna samt smält smör till en smet. Smörj och bröa en rund springform med bakplåtspapper i botten med lite smör och kokosflingor eller ströbröd.
Vispa i de torra ingredienserna samt smält smör till en smet. Smörj och bröa en rund springform med bakplåtspapper i botten med lite smör och kokosflingor eller ströbröd.
Häll smeten i formen.
Häll smeten i formen.
Grädda i 30 minuter i mitten av ugnen på 180 grader vanlig ugn.
Grädda i 30 minuter i mitten av ugnen på 180 grader vanlig ugn.
E-mail
Medel: 3.8 (46 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 132 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-11-07

Tillbehör och liknande: