Frallor med torrjäst

Introduktion och förberedelse

Baka goda frallor med torrjäst och toppa med frön som solrosfrön.

Enkla att baka med torrjäst, vatten, vetemjöl, salt, olivolja och lite socker.

Garnering

  • Jag garnerade med solrosfrön som är billigt, nyttigt och gott.
  • Du kan ta andra frön eller flingor som pumpafrön, vallmofrön, sesamfrön, rågflingor, havregryn eller liknande.

Framförhållning

Du kan förbereda och baka dem dagen innan samt värma dem på morgonen.

  • Eller låta bullarna kalljäsa övertäckta med plastfolie i kylen över natten. Ta då fram och baka ut degen till frallor samt låt jäsa igen i rumstemperatur en timme samt baka enligt nedan.

Med färsk jäst

Du kan ersätta 1 pkt (12 gram) torrjäst med 1 pkt (50 gram) färsk jäst.

En plåt nybakta frallor med solrosfrön.
En plåt nybakta frallor - jag toppade med solrosfrön men de kan uteslutas eller bytas mot andra frön eller flingor.

16 frallor med torrjäst

  • Förberedelse: 1 tim 45 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 2 tim 5 min

Ingredienser

  • 12 gram torrjäst, 1 paket
  • 13 dl vetemjöl
  • 1 msk socker
  • 5 dl vatten
  • 2 tsk salt
  • 2 msk olivolja (valfritt)
  • PENSLA MED: 3 msk vatten, mjölk eller filmjölk (valfritt)
  • TOPPING: ca 1 dl solrosfrön, pumpafrön, sesamfrön, vallmofrön, havregryn eller rågflingor (valfritt)

Tillagning

  1. Mät upp och blanda vetemjöl med torrjäst, socker och salt i en stor degbunke. Rör runt.
  2. Tillsätt vatten som ska vara fingervarmt 37 grader om du vill baka och jäsa direkt eller kallt om du vill kalljäsa degen i kylskåpet över natten.
  3. Tillsätt olivolja (valfritt).
  4. Rör runt och knåda ihop till en deg. Knåda ihop det på mjölat bakbord i 15 minuter. Eller i maskin: kör 3 minuter långsamt och sedan 6 minuter på snabbare hastighet.
  5. Låt degen jäsa under bakduk eller plastfolie på ett varmt ställe i 30 minuter.
  6. Lägg upp degen på mjölat bakbord och dela den i hälften och sedan i 8 bitar vardera - totalt 16 frallor.
  7. Forma degen till runda frallor genom att förslagsvis snurra och trycka dem med kupad hand så de blir runda bullar.
  8. Pensla frallorna med vatten och doppa dem efter hand upp och ner i en skål med frön eller flingor som ex. solrosfrön eller flingor.
  9. Placera frallorna på plåtar med bakplåtspapper - förslagsvis på två plåtar med 2x4 bullar.
  10. Låt jäsa övertäckta i en timme.
  11. Sätt ugnen på 250 grader vanlig ugn.
  12. Sätt in en extra plåt som är tom längst ner i ugnen.
  13. Sätt in plåten med frallorna i mitten av ugnen.
  14. Häll en dl vatten på plåten i nedre delen av ugnen och stäng luckan. Sänk till 220 grader vanlig ugn.
  15. Grädda i 15 minuter eller tills frallorna har fin färg. Kolla mot slutet så de gräddas jämnt annars ta ut och vänd och byt plats på plåtarna en gång.
  16. Ta ut frallorna och låt svalna på galler utan bakduk för frasig yta eller med bakduk för mjukare yta.
  17. Frallorna kan frysas när de svalnat. Ta sedan fram och värm direkt från frysen i ca 15 minuter på 175 grader. Eller frys dem i halvor och lägg direkt i rosten.
E-mail
Medel: 3.7 (92 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 113 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-11-16