Frallor med torrjäst
Baka goda frallor med torrjäst och toppa med frön som solrosfrön.
Enkla att baka med torrjäst, vatten, vetemjöl, salt, olivolja och lite socker.
Tillagning
- Mät upp och blanda vetemjöl med torrjäst, socker och salt i en stor degbunke. Rör runt.
- Tillsätt vatten som ska vara fingervarmt 37 grader om du vill baka och jäsa direkt eller kallt om du vill kalljäsa degen i kylskåpet över natten.
- Tillsätt olivolja (valfritt).
- Rör runt och knåda ihop till en deg. Knåda ihop det på mjölat bakbord i 15 minuter. Eller i maskin: kör 3 minuter långsamt och sedan 6 minuter på snabbare hastighet.
- Låt degen jäsa under bakduk eller plastfolie på ett varmt ställe i 30 minuter.
- Lägg upp degen på mjölat bakbord och dela den i hälften och sedan i 8 bitar vardera - totalt 16 frallor.
- Forma degen till runda frallor genom att förslagsvis snurra och trycka dem med kupad hand så de blir runda bullar.
- Pensla frallorna med vatten och doppa dem efter hand upp och ner i en skål med frön eller flingor som ex. solrosfrön eller flingor.
- Placera frallorna på plåtar med bakplåtspapper - förslagsvis på två plåtar med 2x4 bullar.
- Låt jäsa övertäckta i en timme.
- Sätt ugnen på 250 grader vanlig ugn.
- Sätt in en extra plåt som är tom längst ner i ugnen.
- Sätt in plåten med frallorna i mitten av ugnen.
- Häll en dl vatten på plåten i nedre delen av ugnen och stäng luckan. Sänk till 220 grader vanlig ugn.
- Grädda i 15 minuter eller tills frallorna har fin färg. Kolla mot slutet så de gräddas jämnt annars ta ut och vänd och byt plats på plåtarna en gång.
- Ta ut frallorna och låt svalna på galler utan bakduk för frasig yta eller med bakduk för mjukare yta.
- Frallorna kan frysas när de svalnat. Ta sedan fram och värm direkt från frysen i ca 15 minuter på 175 grader. Eller frys dem i halvor och lägg direkt i rosten.
Garnering
- Jag garnerade med solrosfrön som är billigt, nyttigt och gott.
- Du kan ta andra frön eller flingor som pumpafrön, vallmofrön, sesamfrön, rågflingor, havregryn eller liknande.
Framförhållning
Du kan förbereda och baka dem dagen innan samt värma dem på morgonen.
- Eller låta bullarna kalljäsa övertäckta med plastfolie i kylen över natten. Ta då fram och baka ut degen till frallor samt låt jäsa igen i rumstemperatur en timme samt baka enligt nedan.
Med färsk jäst
Du kan ersätta 1 pkt (12 gram) torrjäst med 1 pkt (50 gram) färsk jäst.
Uppskattat näringsvärde per portion: 113 kcal