Hallonmarmelad med choklad

Introduktion och förberedelse

Hallonmarmelad smaksatt med choklad får en god och fyllig smak. Hallon och choklad passar mycket bra ihop.

Serveringsförslag

  • Passar som vanlig marmelad till frukost, mackor, rostbröd och scones.
  • Vidare även som fin marmelad till ostbricka, osttallrik och dessertostar - som på bilden med ädelost från Kvibille samt getost på tunnbröd, fröknäcke eller liknande.
  • Eller ge bort som present.

Val av choklad

  • Jag tog en mörk choklad från Lindt Excellence som även hade smak av chili.
  • Andra förslag är motsvarande choklad av hög kvalitet 50-70% som Valrhona, Odense med neutral smak eller smaker som med havssalt eller lakrits.
  • Blir även gott med vit choklad. Får då en mildare sötare smak med ton av vanilj.

Med syltsocker eller strösocker

  • Kokar du marmeladen med syltsocker så innehåller den både citronsyra, pektin och konserveringsmedel vilket gör marmeladen hållbar och ger den rätt konsistens direkt.
  • Med strösocker så kan du tillsättanatriumbensoat för en hållbar sylt. Vidare kan man då tillsätta citronsyra samt pektinpulver om man vill ha en fastare marmelad - se paket för anvisningar.

Hållbar sylt

Det är viktigt att du steriliserar burkar, gummipackningar och lock om du vill spara marmeladen länge.

Du kan även paraffinera marmeladen innan du sätter på lock.

Varianter

  • Du kan koka marmeladen av färska eller frysta hallon. Bäst blir det med svenska färska hallon.
  • Du kan koka vanlig hallonmarmelad utan choklad eller smaksätta på andra vis.
  • Gott i är även 3 krm vaniljsocker som tillsätts med det andra sockret.

Marmeladprov

Vill du kolla innan så marmeladen stelnar som den ska så kan du göra pektinprov/marmeladprov genom att ösa upp lite kokt marmelad på ett kallt fat och kyla snabbt i kylen eller frysen. Dra en knivspets genom marmeladen och flyter den ej ihop kommer den att stelna fint.

Man kan också mäta temperaturen i marmeladen och koka kraftigt till 103-106 grader. Gör marmeladprov. Koka inte för länge för då förstörs pektinet; vattnet kokar bort och marmeladen blir mörk och seg.

Hallon- och chokladmarmeladen serverad till dessertostar på skärbräda.
Hallon- och chokladmarmeladen serverad till dessertostar som ädelost och getost samt tunnbröd och mjuka minibröd på skärbräda.

1 sats hallonmarmelad med choklad, ca 6 dl

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 5 dl hallon, 250 gram färska eller frysta hallon
  • 150 gram strösocker eller syltsocker, 1,75 dl
  • 40 gram mörk choklad av hög kvalitet ex. Lindt Excellence, Valrhona eller motsvarande

Tillagning

  1. Rensa färska hallon.
  2. Koka upp färska eller frysta hallon i en tjockbottnad kastrull.
  3. Koka i fem minuter. Mosa dem med en slev eller potatisstöt.
  4. Tillsätt socker och rör om tills det löst sig.
  5. Koka på låg värme i ytterligare 7 minuter. Skumma med en slev längs kanterna.
  6. Hacka chokladen grovt.
  7. Vänd i den hackade chokladen innan du häller upp marmeladen på burk.
  8. Gör gärna marmeladprov för att vara säker på att du får en fin konsistens när marmalden svalnat - se länk ovan. I korthet tar du en msk marmelad och lägger på en tallrik. Sätt i kyl eller frys och låt kallna någon minut. Dra en knivspets genom marmeladen och flyter den ej ihop kommer den att stelna fint.
  9. Häll upp hallon- och chokladmarmeladen på burkar och sätt på lock direkt. Låt svalna. Marmeladen kan även täckas med paraffin innan du sätter på lock.
  10. Förvaras svalt och mörkt. Öppnad burk förvarar du helst i kylen.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 58 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-07-21

Tillbehör och liknande recept:

Koka hemgjord sylt, marmelad eller gelé

Koka din egen hemgjorda sylt, marmelad eller gelé. Allt om att göra din egen sylt, marmelad eller gelé...