Hallonmarmelad med choklad
Hallonmarmelad smaksatt med choklad får en god och fyllig smak. Hallon och choklad passar mycket bra ihop.
Tillagning
- Rensa färska hallon.
- Koka upp färska eller frysta hallon i en tjockbottnad kastrull.
- Koka i fem minuter. Mosa dem med en slev eller potatisstöt.
- Tillsätt socker och rör om tills det löst sig.
- Koka på låg värme i ytterligare 7 minuter. Skumma med en slev längs kanterna.
- Gör gärna ett marmeladprov genom att ösa upp lite kokt marmelad på ett kallt fat och kyl snabbt i kylen eller frysen. Dra en knivspets genom marmeladen och flyter den ej ihop kommer den att stelna fint. Är den för lös så koka några minuter till. Man kan också mäta temperaturen i marmeladen och koka till 103-106 grader.
- Hacka chokladen grovt.
- Låt marmeladen svalna något. Vänd i den hackade chokladen och rör tills den smält.
- Gör gärna marmeladprov för att vara säker på att du får en fin konsistens när marmalden svalnat - se länk ovan.
- Häll upp hallon- och chokladmarmeladen på burkar och sätt på lock direkt. Låt svalna. Marmeladen kan även täckas med paraffin innan du sätter på lock.
- Förvaras svalt och mörkt. Öppnad burk förvarar du helst i kylen.
Serveringsförslag
- Passar som vanlig marmelad till frukost, mackor, rostbröd och scones.
- Vidare även som fin marmelad till ostbricka, osttallrik och dessertostar - som på bilden med ädelost från Kvibille samt getost på tunnbröd, fröknäcke eller liknande.
- Eller ge bort som present.
Val av choklad
- Jag tog en mörk choklad från Lindt Excellence som även hade smak av chili.
- Andra förslag är motsvarande choklad av hög kvalitet 50-70% som Valrhona, Odense med neutral smak eller smaker som med havssalt eller lakrits.
- Blir även gott med vit choklad. Får då en mildare sötare smak med ton av vanilj.
Med syltsocker eller strösocker
- Kokar du marmeladen med syltsocker så innehåller den både citronsyra, pektin och konserveringsmedel vilket gör marmeladen hållbar och ger den rätt konsistens direkt.
- Med strösocker så kan du tillsätta natriumbensoat för en hållbar sylt. Vidare kan man då tillsätta citronsyra samt pektinpulver om man vill ha en fastare marmelad - se paket för anvisningar.
Hållbar sylt
Det är viktigt att du steriliserar burkar, gummipackningar och lock om du vill spara marmeladen länge.
Du kan även paraffinera marmeladen innan du sätter på lock.
Varianter
- Du kan koka marmeladen av färska eller frysta hallon. Bäst blir det med svenska färska hallon.
- Du kan koka vanlig hallonmarmelad utan choklad eller smaksätta på andra vis som ex. lakrits.
- Gott i är även 3 krm vaniljsocker som tillsätts med det andra sockret.
Marmeladprov
Vill du kolla innan så marmeladen stelnar som den ska så kan du göra pektinprov/marmeladprov.
Uppskattat näringsvärde per portion: 58 kcal