Hallonmarmelad med lakrits
Hallonmarmelad med lakrits är en ovanlig men mycket god kombination.
Tillagning
- Rensa färska hallon.
- Koka upp färska eller frysta hallon i en tjockbottnad kastrull.
- Koka i fem minuter. Mosa dem med en slev eller potatisstöt.
- Tillsätt socker och rör om tills det löst sig.
- Koka på låg värme i ytterligare 7 minuter. Skumma med en slev längs kanterna.
- Tillsätt lakrits och citronsaft. Rör om.
- Häll upp hallon- och lakritsmarmeladen på burkar och sätt på lock direkt. Låt svalna. Marmeladen kan även täckas med paraffin innan du sätter på lock.
- Förvaras svalt och mörkt. Öppnad burk förvarar du helst i kylen.
Serveringsförslag
- Passar som vanlig marmelad till frukost, mackor, rostbröd och scones.
- Vidare även som fin marmelad till ostbricka, osttallrik och dessertostar - som på bilden med ädelost från Kvibille samt getost på tunnbröd, fröknäcke eller liknande.
- Eller ge bort som present.
Val av lakrits
Jag tog lakritspulver men kan även ta någon msk lakritssirap eller Turkisk peppar - räkna då ca 12 karameller.
Med syltsocker eller strösocker
- Kokar du marmeladen med syltsocker så innehåller den både citronsyra, pektin och konserveringsmedel vilket gör marmeladen hållbar och ger den rätt konsistens direkt.
- Med strösocker så kan du tillsätta natriumbensoat för en hållbar sylt. Vidare kan man då tillsätta citronsyra samt pektinpulver om man vill ha en fastare marmelad - se paket för anvisningar.
Hållbar sylt
Det är viktigt att du steriliserar burkar, gummipackningar och lock om du vill spara marmeladen länge.
Du kan även paraffinera marmeladen innan du sätter på lock.
Varianter
- Du kan koka marmeladen av färska eller frysta hallon. Bäst blir det med svenska färska hallon.
- Du kan koka vanlig hallonmarmelad utan lakrits eller med choklad.
Marmeladprov
Vill du kolla innan så marmeladen stelnar som den ska så kan du göra pektinprov/marmeladprov. Det gäller mest om man kokar med vanligt socker istället för syltsocker.
Uppskattat näringsvärde per portion: 58 kcal