Rågbröd eller filmjölkslimpa

Snabbt, grovt och gott saftigt bröd med råg, rågbröd, råglimpa eller filmjölkslimpa samt bikarbonat. Full med fibrer och nyttigheter som vetekross och pumpafrön. Nötter och torkad frukt ger smak och tuggmotstånd men är valfritt att ha i. Ett bröd som är bra för magen men också smakar supergott nybakt.

Bakas utan jäst så det behöver ej jäsas och går därför snabbt och lätta att blanda ihop och grädda. Fluffigt blir rågbrödet av bikarbonat eller bakpulver. Skillanden på bakpulver och bikarbonat är att bikarbonat bara jäser om det finns syra med i degen - i detta fall filmjölk. Tar du annan degvätska som ej är syrlig så använd bakpulver istället som är färdigblantat med syra och kan bakas utan extra syrligheter tillsatta - ex. om du bakar scones. Eftersom bakpulver är bikarbonat som spätts med syra så får du ta dubbelt så mycket bakpulver som bikarbonat. När man tillsätter vatten och reagerar bikarbonatet i bakpulvret med syran och bakverket jäser. 1 tsk bikarbonat motsvarar 2 tsk bakpulver. Om man byter ut bakpulver mot bikarbonat är det viktigt att receptet i sig innehåller någon syrlig ingrediens, exempelvis filmjölk eller citron.

2 rågbröd

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 45 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 2 brödformar
  • 9 dl filmjölk
  • 2 dl mörk sirap
  • 2 dl vetekross
  • 2 dl rågkross
  • 2 dl havregryn
  • 5 dl grovt rågmjöl
  • 6 dl vetemjöl
  • 1 dl pumpafrön
  • 1 dl solrosfrön
  • 2 tsk salt
  • 4 tsk bikarbonat eller 8 tsk bakpulver
  • Kryddning: 3 tsk brödkryddor
  • 1 dl hasselnötter
  • 1 dl torkade fikon
  • 1 dl russin

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Blanda filmjölk och sirap i en bunke.
  3. Skär bort kvisten från fikonen och hacka dem och hasselnötterna grovt.
  4. Blanda en deg med de torra ingredienserna och filmjölken.
  5. Lägg bakplåtspapper i de avlånga brödformarna så att pappret sticker ut över kanterna.
  6. Fyll formarna med smet, strö över lite grovt rågmjöl och grädda brödet i cirka 45 minuter.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Avokadofrossa!

Avokado till förrätt, varmrätt och efterrätt – här är en meny för vegos och en för veganer!

Detta material är sponsrat av ICA

Läs mer

Sponsrat

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Följ Receptfavoriter på sociala medier

Kolla in Receptfavoriters Facebook, Youtube-kanal, Instagram och Pinterest.

Längst ner på varje sida samt inne på varje recept hittar du länkarna till Receptfavoriter på sociala medier.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer