Brysselkex med sylt

Brysselkex med sylt i mitten och rosafärgade kanter av socker färgat med karamellfärg. Goda och spröda småkakor bakade av mördeg fyllda med hallonsylt eller valfri sylt. Enkla att baka och ger lite färg till kakfat och fika.

En variant på vanlig brysselkex. Prova också chokladbrysselkex.

Hallongrottor och hallonrulltårta är andra goda kakor om du vill baka något med hallon.

50 st brysselkex med sylt

  • Förberedelse: 1 tim 10 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 1 tim 50 min

Ingredienser

  • 5 dl vetemjöl
  • 200 g smör
  • 1 dl socker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 0,5 krm salt
  • 1 ägg till garnering
  • 1 dl strösocker eller pärlsocker till garnering
  • 2 droppar röd hushållsfärg till garnering
  • 2 dl hallonsylt eller valfri sylt

Tillagning

  1. Hacka samman smör med vetemjöl, socker, vaniljsocker samt salt i en bunke. Enklast är att köra ihop allt hastigt i en matberedare.
  2. Forma kakdegen till 3 rullar ca 4 cm tjocka.
  3. Slå in dem i gladplast och lägg i kylen i en timme.
  4. Sätt ugnen på 175 grader.
  5. Blanda strösocker eller pärlsocker med hushållsfärg till en röd eller rosa nyans i en skål.
  6. Ta ut degrullarna och pensla med uppvispat ägg.
  7. Häll ut det färgade sockret på en bricka eller bänk och rulla kakdegen i sockret runt om eller strö sockret runt om hela rullen.
  8. Skär ut Brysselkex ca 0,5 cm tjocka och lägg med några cm mellanrum på bakplåtspapper.
  9. Gör en fördjupning i varje Brysselkex och lägg i en tsk sylt.
  10. Baka Brysselkexen i ca 10 minuter.
  11. Ta ut och låt svalna på plåten.
E-mail
Medel: 3 (1 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-05-25

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept