Brysselkex med sylt
Brysselkex med sylt i mitten och rosafärgade kanter av socker färgat med karamellfärg.
Goda och spröda småkakor bakade av mördeg fyllda med hallonsylt eller valfri sylt.
Enkla att baka och ger lite färg till kakfat och fika.
Tillagning
- Hacka samman smör med vetemjöl, socker, vaniljsocker samt salt i en bunke. Enklast är att köra ihop allt hastigt i en matberedare.
- Forma kakdegen till 3 rullar ca 4 cm tjocka.
- Slå in dem i gladplast och lägg i kylen i en timme.
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Blanda strösocker eller pärlsocker med hushållsfärg till en röd eller rosa nyans i en skål.
- Ta ut degrullarna och pensla med uppvispat ägg.
- Häll ut det färgade sockret på en bricka eller bänk och rulla kakdegen i sockret runt om eller strö sockret runt om hela rullen.
- Skär ut Brysselkex ca 0,5 cm tjocka och lägg med några cm mellanrum på bakplåtspapper.
- Gör en fördjupning i varje Brysselkex och lägg i en tsk sylt.
- Baka Brysselkexen i ca 10 minuter.
- Ta ut och låt svalna på plåten.
Varianter
- En variant är att baka vanliga brysselkex.
- Prova också chokladbrysselkex.
- Hallongrottor och hallonrulltårta är andra goda kakor om du vill baka något med hallon.
Uppskattat näringsvärde per portion: 98 kcal