Brysselkex med sylt

Brysselkex med sylt i mitten och rosafärgade kanter av socker färgat med karamellfärg. Goda och spröda småkakor bakade av mördeg fyllda med hallonsylt eller valfri sylt. Enkla att baka och ger lite färg till kakfat och fika.

En variant på vanlig brysselkex. Prova också chokladbrysselkex.

Hallongrottor och hallonrulltårta är andra goda kakor om du vill baka något med hallon.

50 st brysselkex med sylt

  • Förberedelse: 1 tim 10 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 1 tim 50 min

Ingredienser

  • 5 dl vetemjöl
  • 200 g smör
  • 1 dl socker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 0,5 krm salt
  • 1 ägg till garnering
  • 1 dl strösocker eller pärlsocker till garnering
  • 2 droppar röd hushållsfärg till garnering
  • 2 dl hallonsylt eller valfri sylt

Tillagning

  1. Hacka samman smör med vetemjöl, socker, vaniljsocker samt salt i en bunke. Enklast är att köra ihop allt hastigt i en matberedare.
  2. Forma kakdegen till 3 rullar ca 4 cm tjocka.
  3. Slå in dem i gladplast och lägg i kylen i en timme.
  4. Sätt ugnen på 175 grader.
  5. Blanda strösocker eller pärlsocker med hushållsfärg till en röd eller rosa nyans i en skål.
  6. Ta ut degrullarna och pensla med uppvispat ägg.
  7. Häll ut det färgade sockret på en bricka eller bänk och rulla kakdegen i sockret runt om eller strö sockret runt om hela rullen.
  8. Skär ut Brysselkex ca 0,5 cm tjocka och lägg med några cm mellanrum på bakplåtspapper.
  9. Gör en fördjupning i varje Brysselkex och lägg i en tsk sylt.
  10. Baka Brysselkexen i ca 10 minuter.
  11. Ta ut och låt svalna på plåten.
E-mail
Medel: 3 (1 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-05-25

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate i vin och drycker. Läs mer.

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör.

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer