Äggnudlar med tofu, broccoli och svamp

Äggnudlar med tofu, broccoli, svamp samt purjolök. God, nyttig och vegetarisk wok med äggnudlar. Snabb är den också att laga.

Istället för tofu (om du ej vill ha vegetariskt) kan du ta kycklingfilé och strimla samt steka i bitar med salt och peppar och sedan blanda likt tofun i woken.

2 portioner äggnudlar med tofu

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 1 tsk hackad ingefära
  • 0,5 tsk chiliflakes eller 0,5-1 röd chili
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 msk matolja som rapsolja, solrosolja eller valfri
  • 3 msk sesamolja
  • 4 msk ljus japansk soja
  • 2 msk ostronsås
  • 150 gram tofu naturell
  • 1 huvud broccoli
  • 0,5 purjolök
  • 10 champinjoner
  • 3 nystan äggnudlar

Tillagning

  1. Koka upp vatten till äggnudlarna.
  2. Rensa, skölj och skär under tiden purjolök i strimlor, svamp i grova skivor samt broccolin i buketter.
  3. Lägg ned nudlarna i det kokande vattnet tillsammans med 0,5 tsk salt samt broccolibuketterna.
  4. Koka i 4-5 minuter. Häll sedan av och låt stå och hålla värmen.
  5. Skala och finhacka under tiden ingefära och vitlök samt ev. chilifrukt (om du ej använder chiliflakes).
  6. Skär tofun i tärningar. Skölj och skär svampen i grova skivor.
  7. Värm en wok eller stekpanna (gärna med höga kanter).
  8. Fräs vitlök, ingefära, chili och purjolök i matolja någon halv minut utan att det bränns.
  9. Tillsätt svampen och fräs runt någon halv minut.
  10. Tillsätt tofun och fräs den någon halv minut.
  11. Tillsätt sesamoljan, sojan, ostronsås samt nudlar och broccoli.
  12. Vänd runt och blanda väl. Smaka av med ev. mer soja eller ostronsås för lagom sälta.
  13. Klart att servera.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer