Phad Thai Thailändska wokade nudlar

Introduktion och förberedelse

Phad Thai är Thailändska wokade nudlar med räkor eller kyckling, jordnötter, ägg, böngroddar, tofu med mera.

Du behöver

Du behöver en wok eller en stor stekpanna med höga kanter. Ingredienser som torkade räkor, tamarindjuice, picklad rädisa med mera hittar du i en välsorterad asiatisk affär.

Varianter

  • På bilden med jätteräkor men de är lite dåliga för miljön så kan bytas mot vanliga räkor, pilgrimsmusslor, krabbkött, kycklingbitar eller kycklingfärs, stekt lax i kuber, kräftstjärtar eller det du gillar.
  • Vill du ha en vegetarisk phad thai så kan du öka på mängden tofu. Annat som passar i är quornbitar, annat sojaprotein som sojastrimlor, tzay eller tempeh.
  • Vidare kan du ha i grönsaker som broccoli, morot, böngroddar, bambuskott, minimajs, zucchini med mera.

Serveringsförslag

  • Phad Thai kan du servera med krossade jordnötter, på salladsblad som isbergssallad, garnera med salladslök och ha en bit lime till.
  • Vill du ha starkare nudlar så kan du ha thailändskt chilipulver eller Sriracha sås till.
  • En bit färsk lime är gott till. Istället för att skära lime i klyftor som är vanligt i Sverige så kan du skära som i Thailand - först två bitar längs kanterna och lämna mitten; och sedan två bitar och lämna mitten som är kvar till fyra bitar och en mittenbit som man slänger.

Phad Thai på tallrik
Phad Thai med stora räkor som kan bytas mot vanlig mindre räkor, kyckling, pilgrimsmusslor, kräftstjärtar, tofu, paneerost, tzay, sojastrips, quorn eller vad du gillar.

2 portioner Phad Thai

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 200 gram breda risnudlar (den som liknar tagliatelle)
  • 2 schalottenlökar
  • 150 gram skalade räkor eller kycklingfilé
  • 1 msk picklad rädisa (valfritt)
  • 2 msk torkade räkor (valfritt)
  • 40 gram tofu, naturell
  • 4 salladslökar
  • 50 gram färska böngroddar
  • 2 ägg
  • Sås: 4 msk fisksås
  • 6 msk chilisås (ketchp Heinz-varianten) eller ketchup och några droppar tabasco
  • 4 msk palmsocker
  • 4 msk tamarindjuice eller äppelvinäger
  • 3 msk vatten
  • Till woken: 3 msk matolja som majsolja eller solrosolja
  • Garnering: 4 msk jordnötter
  • 1 lime
  • 2 krm hett chilipulver till garnering och servering eller efter tycke

Tillagning

  1. Lägg risnudlarna i blöt i kallt vatten enligt paket (ca 20 minuter).
  2. Skala och strimla löken. Lägg i en skål.
  3. Skala räkor. Eller strimla kycklingfilé om du vill ha det. Lägg med löken.
  4. Lägg picklad rädisa och torkade räkor i lökskålen. Sätt åt sidan.
  5. Skär tofu i små tärningar. Lägg på en assiett.
  6. Skölj böngroddar och salladslök. Strimla salladslöken och lägg med böngroddarna i en skål.
  7. Krossa jordnötterna grovt och rosta dem i en stekpanna eller i woken. Lägg på en assiett.
  8. Blanda såsen av fisksås, chilisås, palmsocker, tamarindsås och vatten i en skål.
  9. Skölj och skär limefrukten i fyra delar - skär runt kärnhuset och släng sedan kärnhuset och spara de fyra klyftorna till garnering och smaksättning.
  10. Dags att woka: Häll olja i woken och hetta upp den till något över medelvärme.
  11. Fräs och bryn tofun några minuter.
  12. Tillsätt skålen med lök, räkor eller kyckling och rädisa samt bryn några minuter. Rör då och då.
  13. Peta upp räkorna eller kycklingen mot kanten på woken och knäck i äggen samt blanda runt dem i botten och upp mot kanterna på woken att stelna. Vänd efter någon minut och hacka sönder. Blanda och stek med räkor eller kycklingen.
  14. Lägg upp räk- eller kycklingblandningen mot kanten på woken igen och häll såsen i botten samt tillsätt nudlarna.
  15. Koka och vänd runt nudlarna i såsen tills såsen kokat in i nudlarna efter någon minut.
  16. Blanda sedan samman allt och fräs någon halv minut.
  17. Tillsätt det salladslök och böngroddar samt stek ca 10 sekunder till. Smaka gärna av med mer kryddor.
  18. Lägg upp och garnera med jordnötter på toppen, limeklyftor och ev. chilipulver vid sidan att strö över för önskad hetta.
E-mail
Medel: 4.4 (8 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 486 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-09-09

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.