Phad Thai Thailändska wokade nudlar

Phad Thai är Thailändska wokade nudlar med räkor eller kyckling, jordnötter, ägg, böngroddar, tofu med mera.
Du behöver en wok.
Ingredienser som torkade räkor, tamarindjuice, picklad rädisa med mera hittar du i en välsorterad asiatisk affär.
Kan serveras på salladsblad om du önskar ex. grönsallad, isbergssallad eller romansallad.
Vill du ha en vegetarisk phad thai så kan du öka på mängden tofu och ev. quornbitar samt ha i grönsaker som broccoli, morot, bambuskott, minimajs, zucchini med mera.

2 portioner Phad Thai

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 200 gram breda risnudlar (den som liknar tagliatelle)
  • 2 schalottenlökar
  • 150 gram skalade räkor eller kycklingfilé
  • 1 msk picklad rädisa (valfritt)
  • 2 msk torkade räkor (valfritt)
  • 40 gram tofu, naturell
  • 4 salladslökar
  • 50 gram färska böngroddar
  • 2 ägg
  • Sås: 4 msk fisksås
  • 6 msk chilisås (ketchp Heinz-varianten) eller ketchup och några droppar tabasco
  • 4 msk palmsocker
  • 4 msk tamarindjuice eller äppelvinäger
  • 3 msk vatten
  • Till woken: 3 msk matolja som majsolja eller solrosolja
  • Garnering: 4 msk jordnötter
  • 1 lime
  • 2 krm hett chilipulver till garnering och servering eller efter tycke

Tillagning

  1. Lägg risnudlarna i blöt i kallt vatten enligt paket (ca 20 minuter).
  2. Skala och strimla löken. Lägg i en skål.
  3. Skala räkor. Eller strimla kycklingfilé om du vill ha det. Lägg med löken.
  4. Lägg picklad rädisa och torkade räkor i lökskålen. Sätt åt sidan.
  5. Skär tofu i små tärningar. Lägg på en assiett.
  6. Skölj böngroddar och salladslök. Strimla salladslöken och lägg med böngroddarna i en skål.
  7. Krossa jordnötterna grovt och rosta dem i en stekpanna eller i woken. Lägg på en assiett.
  8. Blanda såsen av fisksås, chilisås, palmsocker, tamarindsås och vatten i en skål.
  9. Skölj och skär limefrukten i fyra delar - skär runt kärnhuset och släng sedan kärnhuset och spara de fyra klyftorna till garnering och smaksättning.
  10. Dags att woka: Häll olja i woken och hetta upp den till något över medelvärme.
  11. Fräs och bryn tofun några minuter.
  12. Tillsätt skålen med lök, räkor eller kyckling och rädisa samt bryn några minuter. Rör då och då.
  13. Peta upp räkorna eller kycklingen mot kanten på woken och knäck i äggen samt blanda runt dem i botten och upp mot kanterna på woken att stelna. Vänd efter någon minut och hacka sönder. Blanda och stek med räkor eller kycklingen.
  14. Lägg upp räk- eller kycklingblandningen mot kanten på woken igen och häll såsen i botten samt tillsätt nudlarna.
  15. Koka och vänd runt nudlarna i såsen tills såsen kokat in i nudlarna efter någon minut.
  16. Blanda sedan samman allt och fräs någon halv minut.
  17. Tillsätt det salladslök och böngroddar samt stek ca 10 sekunder till. Smaka gärna av med mer kryddor.
  18. Lägg upp och garnera med jordnötter på toppen, limeklyftor och ev. chilipulver vid sidan att strö över för önskad hetta.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Frisk sufflé med passionsfrukt och fruktsallad

Här är det enkla receptet. Detta är en annons från Kenwood. 

Läs mer

Sponsrat

Mustiga och lättlagade soppor

Soppor blir lätta luncher, förrätter eller middagar. Servera gärna ett gott bröd till. Bjud dina vänner - för sopprecept kan man lätt dubbla. Eller fixa lunchlådan till jobbet. 

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Laga smarrigaste Stroganoffen

Korv Stroganoff med falukorv är mångas favorit. För dig som tröttnat på falukorven finns det fler varianter av Stroganoff - med biff, hetare korv, vegetarisk samt med mer grönsaker.

Läs mer