Phad Thai Thailändska wokade nudlar

Phad Thai är Thailändska wokade nudlar med räkor eller kyckling, jordnötter, ägg, böngroddar, tofu med mera.

Du behöver en wok eller en stor stekpanna med höga kanter. Ingredienser som torkade räkor, tamarindjuice, picklad rädisa med mera hittar du i en välsorterad asiatisk affär. Blir även gott med stekt lax i kuber istället för kyckling. 

Phad Thai kan du servera med krossade jordnötter, på salladsblad som isbergssallad, garnera med salladslök och ha en bit lime till. Vill du ha starkare nudlar så kan du ha thailändskt chilipulver eller Sriracha sås till.

En bit färsk lime är gott till. Istället för att skära lime i klyftor som är vanligt i Sverige så kan du skära som i Thailand - först två bitar längs kanterna och lämna mitten; och sedan två bitar och lämna mitten som är kvar till fyra bitar och en mittenbit som man slänger.  

Vill du ha en vegetarisk phad thai så kan du öka på mängden tofu och ev. quornbitar samt ha i grönsaker som broccoli, morot, bambuskott, minimajs, zucchini med mera.

 

2 portioner Phad Thai

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 200 gram breda risnudlar (den som liknar tagliatelle)
  • 2 schalottenlökar
  • 150 gram skalade räkor eller kycklingfilé
  • 1 msk picklad rädisa (valfritt)
  • 2 msk torkade räkor (valfritt)
  • 40 gram tofu, naturell
  • 4 salladslökar
  • 50 gram färska böngroddar
  • 2 ägg
  • Sås: 4 msk fisksås
  • 6 msk chilisås (ketchp Heinz-varianten) eller ketchup och några droppar tabasco
  • 4 msk palmsocker
  • 4 msk tamarindjuice eller äppelvinäger
  • 3 msk vatten
  • Till woken: 3 msk matolja som majsolja eller solrosolja
  • Garnering: 4 msk jordnötter
  • 1 lime
  • 2 krm hett chilipulver till garnering och servering eller efter tycke

Tillagning

  1. Lägg risnudlarna i blöt i kallt vatten enligt paket (ca 20 minuter).
  2. Skala och strimla löken. Lägg i en skål.
  3. Skala räkor. Eller strimla kycklingfilé om du vill ha det. Lägg med löken.
  4. Lägg picklad rädisa och torkade räkor i lökskålen. Sätt åt sidan.
  5. Skär tofu i små tärningar. Lägg på en assiett.
  6. Skölj böngroddar och salladslök. Strimla salladslöken och lägg med böngroddarna i en skål.
  7. Krossa jordnötterna grovt och rosta dem i en stekpanna eller i woken. Lägg på en assiett.
  8. Blanda såsen av fisksås, chilisås, palmsocker, tamarindsås och vatten i en skål.
  9. Skölj och skär limefrukten i fyra delar - skär runt kärnhuset och släng sedan kärnhuset och spara de fyra klyftorna till garnering och smaksättning.
  10. Dags att woka: Häll olja i woken och hetta upp den till något över medelvärme.
  11. Fräs och bryn tofun några minuter.
  12. Tillsätt skålen med lök, räkor eller kyckling och rädisa samt bryn några minuter. Rör då och då.
  13. Peta upp räkorna eller kycklingen mot kanten på woken och knäck i äggen samt blanda runt dem i botten och upp mot kanterna på woken att stelna. Vänd efter någon minut och hacka sönder. Blanda och stek med räkor eller kycklingen.
  14. Lägg upp räk- eller kycklingblandningen mot kanten på woken igen och häll såsen i botten samt tillsätt nudlarna.
  15. Koka och vänd runt nudlarna i såsen tills såsen kokat in i nudlarna efter någon minut.
  16. Blanda sedan samman allt och fräs någon halv minut.
  17. Tillsätt det salladslök och böngroddar samt stek ca 10 sekunder till. Smaka gärna av med mer kryddor.
  18. Lägg upp och garnera med jordnötter på toppen, limeklyftor och ev. chilipulver vid sidan att strö över för önskad hetta.
E-mail
Medel: 4.7 (3 röster)

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate utbildning i vin och drycker. Läs mer.

Grilla egna hamburgare

Massor med recept på hemgjorda hamburgare. Tips på hur du grillar eller lagar dem så de blir är saftiga och goda. Vilka tillbehör passar till? Baka egna hamburgerbröd, gör egen dressing och fritera hemmagjorda pommes. 

Läs mer

Godaste fisken på grillen

Lägg en bit lax, gör fiskspett eller grilla en hel fisk. Det lyxigaste man kan laga i Portugal och Spanien är fin fisk - det har vi  faktiskt rätt gott utbud av i Svenska fiskdiskar - speciellt lax. Servera med god färskpotatis, citron och en sås och grönsallad och kanske lite extra grillade grönsaker. Svårare behöver det inte vara. Och nyttit och fräscht blir det. 

Läs mer

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer