Phad Thai Thailändska wokade nudlar

Phad Thai är Thailändska wokade nudlar med räkor eller kyckling, jordnötter, ägg, böngroddar, tofu med mera.
Du behöver en wok.
Ingredienser som torkade räkor, tamarindjuice, picklad rädisa med mera hittar du i en välsorterad asiatisk affär.
Kan serveras på salladsblad om du önskar ex. grönsallad, isbergssallad eller romansallad.
Vill du ha en vegetarisk phad thai så kan du öka på mängden tofu och ev. quornbitar samt ha i grönsaker som broccoli, morot, bambuskott, minimajs, zucchini med mera.

2 portioner Phad Thai

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 200 gram breda risnudlar (den som liknar tagliatelle)
  • 2 schalottenlökar
  • 150 gram skalade räkor eller kycklingfilé
  • 1 msk picklad rädisa (valfritt)
  • 2 msk torkade räkor (valfritt)
  • 40 gram tofu, naturell
  • 4 salladslökar
  • 50 gram färska böngroddar
  • 2 ägg
  • Sås: 4 msk fisksås
  • 6 msk chilisås (ketchp Heinz-varianten) eller ketchup och några droppar tabasco
  • 4 msk palmsocker
  • 4 msk tamarindjuice eller äppelvinäger
  • 3 msk vatten
  • Till woken: 3 msk matolja som majsolja eller solrosolja
  • Garnering: 4 msk jordnötter
  • 1 lime
  • 2 krm hett chilipulver till garnering och servering eller efter tycke

Tillagning

  1. Lägg risnudlarna i blöt i kallt vatten enligt paket (ca 20 minuter).
  2. Skala och strimla löken. Lägg i en skål.
  3. Skala räkor. Eller strimla kycklingfilé om du vill ha det. Lägg med löken.
  4. Lägg picklad rädisa och torkade räkor i lökskålen. Sätt åt sidan.
  5. Skär tofu i små tärningar. Lägg på en assiett.
  6. Skölj böngroddar och salladslök. Strimla salladslöken och lägg med böngroddarna i en skål.
  7. Krossa jordnötterna grovt och rosta dem i en stekpanna eller i woken. Lägg på en assiett.
  8. Blanda såsen av fisksås, chilisås, palmsocker, tamarindsås och vatten i en skål.
  9. Skölj och skär limefrukten i fyra delar - skär runt kärnhuset och släng sedan kärnhuset och spara de fyra klyftorna till garnering och smaksättning.
  10. Dags att woka: Häll olja i woken och hetta upp den till något över medelvärme.
  11. Fräs och bryn tofun några minuter.
  12. Tillsätt skålen med lök, räkor eller kyckling och rädisa samt bryn några minuter. Rör då och då.
  13. Peta upp räkorna eller kycklingen mot kanten på woken och knäck i äggen samt blanda runt dem i botten och upp mot kanterna på woken att stelna. Vänd efter någon minut och hacka sönder. Blanda och stek med räkor eller kycklingen.
  14. Lägg upp räk- eller kycklingblandningen mot kanten på woken igen och häll såsen i botten samt tillsätt nudlarna.
  15. Koka och vänd runt nudlarna i såsen tills såsen kokat in i nudlarna efter någon minut.
  16. Blanda sedan samman allt och fräs någon halv minut.
  17. Tillsätt det salladslök och böngroddar samt stek ca 10 sekunder till. Smaka gärna av med mer kryddor.
  18. Lägg upp och garnera med jordnötter på toppen, limeklyftor och ev. chilipulver vid sidan att strö över för önskad hetta.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer