Wokade nudlar med broccoli

Wokade nudlar med broccoli i sojasås med sesamolja, vitlök, ingefära och chili.

Wokade nudlar kan lagas på massor av vis. Du kan själv variera smak och ingredienser efter tycke.

2 portioner wokade nudlar med broccoli

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 125 gram äggnudlar
  • 0,5 klyfta vitlök
  • 2 msk hackad färsk ingefära
  • 0,5 röd chilifrukt eller efter tycke
  • 2 salladslökar
  • 400 gram broccoli
  • 2 msk matolja som majsolja eller jordnötsolja
  • Woksås: 1 msk mörk (svart) risvinäger eller risvinäger
  • 1 tsk strösocker
  • 0,5 dl vitt vin (alkoholfritt funkar bra)
  • 3 msk ljus soja
  • 1 tsk mörk soja
  • 0,5 tsk sesamolja
  • 1 dl vatten
  • 1 tsk maizena

Tillagning

  1. Koka upp vatten till nudlarna.
  2. Skölj och skär broccoli i buketter. Rensa stammen och skär bort fula delar. Skär stammen i grova bitar.
  3. Tillsätt broccolistjälkar samt nudlar och koka mjuka några minuter. Häll av.
  4. Blanda woksåsen av risvinäger, socker, vitt vin, ljus soja, mörk soja samt sesamolja.
  5. Blanda vatten och maizena i ett glas.
  6. Hacka vitlök och ingefära fint.
  7. Dela, kärna ur och hacka chilin fint.
  8. Skölj och strimla salladslök. Dela upp nederdel och blast i två högar.
  9. Dags att woka: Hetta upp woken och tillsätt matolja.
  10. Tillsätt chili, ingefära och vitlök samt broccolibuketter. Woka så att det vitlöken får lite färg. Obs det ska ej brännas.
  11. Tillsätt den grova delen på salladslöken.
  12. Tillsätt nudlar och broccolistjälkar.
  13. Tillsätt woksåsen. Värm och koka upp.
  14. Rör i vatten och maizena lite i taget så att du får såsen så tjock du vill ha den. För tunnare sås tillsätt lite vatten. För tjockare sås tillsätt maizena utrört i vatten.
  15. Smaka av med salt, soja, chili, vinäger och socker samt servera.

Lite tips angående ingredienser

  • Du hittar mörk risvinäger, mörk soja med mera i välsorterade asiatiska butiker. Där är det ofta billigare än i vanlig affär samt de har bättre sortiment.
  • Kinesiskt matlagningsvin säljer de inte längre då det var alkohol i det. Köp vanligt vitt vin, torr sherry eller alkoholfritt vitt vin i vanlig affär.
  • En flaska risvinäger eller soja räcker till många wokar och håller länge om du sen förvarar den i kylen.
  • Som chili kan du välja färsk röd chili, små röda färska thai-chilis, Sriracha-chilisås på flaska eller annan valfri chili efter tycke.
  • Andra grönsaker som passar att woka som broccolin eller woka med broccolin är: minimajs, morot, salladskål, rödkål, vitkål, svamp - färsk och torkad, bok choi, spetskål, broccoli, blomkål, bambuskott, spenat, rödlök, purjolök, vattenkastanj, gröna bönor, palsternacka, rotselleri med mera.
  • Man kan också ha i äggröra eller strimlat stekt ägg, tärnat kött som kyckling; strimlad biff; strimlad fläskkarré, tärnad tofu, rostade cashewnötter eller jordnötter så blir det mer en hel rätt.
  • Om du vill kan du dryga ut till hungriga gäster så kan du servera kokt jasminris till.

Wok eller panna

Du behöver en wokpanna att laga i. Helst en riktig wok och gasspis. Det finns koreanska billiga små portabla gasspisar som funkar utmärkt att woka på. Perfekt att ha i sommarköket sen.

Det går också att laga i en wokpanna med platt botten för vanlig spis. Eller en stor panna med höga kanter.

Det viktiga är att woken blir riktigt het vid tillagningen.

Portionsberäkning

Det är lagom att laga 2 portioner i taget i woken (woken måste hålla hettan uppe).

Vill du laga till fyra eller flera så förbered alla ingredienser och laga sedan två portioner i taget eller woka ingredienserna i omgångar och lägg över på en tallrik som du sedan lägger ihop i woken eller stor gryta och värmer upp allt till servering.

E-mail
Medel: 4 (27 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 379 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-05-18