Seitanwok

Introduktion och förberedelse

Wok med seitan - vetegluten i strimlor med grönsaker i chili, soja, ingefära och vitlök.

Gott, vegan, vegetariskt och nyttigt.

Seitan görs av vetegluten och vatten. Det har fint tuggmotstånd och mycket protein. Passar utmärkt för vegetarianer och veganer.

Vetegluten är lite svårt att hitta - tips är att fråga i butik specialiserad på vegetariskt sortiment. Så ut och leta.

Här har jag gjort egen seitan men du kan också köpa färdig seitan.

Istället för hemgjord seitan kan du köpa seitan eller ersätta med tempeh eller tofu eller annat sojabaserat protein lämpat för wok.

Serveringsförslag

Gott med kokt klibbigt ris till som jasminris. Råris eller nudlar passar också.

Garnera gärna med färsk koriander om du gillar det.

Seitanwok med grönsaker på tallrik
Seitan blir gott att woka med paprika, broccoli, zucchini, minimajs och purjolök med mera samt smaksätta med en god woksås.

4 portioner seitanwok

  • Förberedelse: 1 tim 30 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 1 tim 50 min

Ingredienser

  • 2 dl vetegluten
  • 0,5 dl vetemjöl
  • 2 msk ljus japansk soja
  • 0,5 buljongtärning
  • 2 dl vatten
  • 2 liter vatten med 1 grönsaksbuljongtärning att koka i
  • Marinad: 3 msk ljus japansk soja
  • 2 msk hackad eller riven ingefära
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 msk matolja
  • 3 små röda chilifrukter eller 1 stor spansk peppar
  • 0,5 dl hackad färsk koriander
  • 1 msk socker, gärna råsocker
  • Grönsakswok: 1 gul lök
  • 10 cm purjolök
  • 125 gram minimajs
  • 1 röd paprika
  • 0,5 zucchini
  • 1 broccoli
  • 2 msk matolja
  • 3 msk ljus japansk soja
  • 1 tsk maizena
  • 1,5 dl vatten

Tillagning

  1. Värm 1 dl vatten och lös upp buljongtärningen i ett glas.
  2. Blanda vetegluten och vetemjöl i en stor bunke.
  3. Blanda buljongen med resten av det kalla vattnet samt sojan och rör i det. Blanda hastigt ihop till en seg deg.
  4. Knåda degen i 5 minuter.
  5. Låt seitandegen vila i 20 minuter.
  6. Förbered grönsaker: Skala och skär lök i grova bitar. Rensa, dela och skölj samt strimla purjolök. Skölj och dela minimajs på mitten. Skölj och tärna paprika. Skölj och tärna zucchini. Skär broccoli i buketter - tärna ev. stammen.
  7. Koka upp vatten med buljongtärning. Låt koka på låg värme.
  8. Rulla ut seitandegen till en ca 20 cm lång korv. Dela korven i två delar på längden med en kniv. Rulla dem runda.
  9. Skär ut ca 9 bitar med runt 1 cm bredd på varje rulle.
  10. Koka seitanbitarna i 30 minuter. Låt de endast sjuda och koka på låg värme - ej stormkoka. Ta upp en bit och skär loss ett litet smakprov - är de hårda och har tuggmotstånd samt har flutit upp till ytan är de klara.
  11. Häll av i durkslag och lägg i marinad.
  12. Marinad: Skala och pressa vitlök i en skål. Skala och finhacka eller riv i ingefära.
  13. Hacka chili och tillsätt dem.
  14. Tillsätt soja, matolja samt socker.
  15. Hacka färsk koriander och tillsätt den. Rör runt.
  16. Vänd i seitan och låt marinera i minst en halvtimme. Gärna över natten i kylen.
  17. Wokgrönsaker: Fräs lök, minimajs, paprika och zucchini hastigt i lite olja och lägg över i en gryta.
  18. Fräs broccoli och purjolök och lägg i grytan.
  19. Skär seitanbitarna i strimlor ca 1 cm breda.
  20. Salta och peppra seitanstrimlorna.
  21. Fräs strimlorna några minuter så att de får färg.
  22. Lägg över på grönsakerna.
  23. Blanda maizena med vatten i ett glas och blanda i woken.
  24. Tillsätt marinaden från seitanbitarna samt extra ljus soja efter smak.
  25. Servera seitanwoken med ris. Garnera gärna med färsk koriander.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 231 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-12-03

Tillbehör och liknande recept: