Seitanwok

Wok med seitan - vetegluten i strimlor och grönsaker i chili, soja, ingefära och vitlök. Gott, vegan, vegetariskt och nyttigt.
Seitan görs av vetegluten och vatten. Det har fint tuggmotstånd och mycket protein. Passar utmärkt för vegetarianer och veganer.

4 portioner seitanwok

  • Förberedelse: 1 tim 30 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 1 tim 50 min

Ingredienser

  • 2 dl vetegluten
  • 0,5 dl vetemjöl
  • 2 msk ljus japansk soja
  • 0,5 buljongtärning
  • 2 dl vatten
  • 2 liter vatten med 1 grönsaksbuljongtärning att koka i
  • Marinad: 3 msk ljus japansk soja
  • 2 msk hackad eller riven ingefära
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 msk matolja
  • 3 små röda chilifrukter eller 1 stor spansk peppar
  • 0,5 dl hackad färsk koriander
  • 1 msk socker, gärna råsocker
  • Grönsakswok: 1 gul lök
  • 10 cm purjolök
  • 125 gram minimajs
  • 1 röd paprika
  • 0,5 zucchini
  • 1 broccoli
  • 2 msk matolja
  • 3 msk ljus japansk soja
  • 1 tsk maizena
  • 1,5 dl vatten

Tillagning

  1. Värm 1 dl vatten och lös upp buljongtärningen i ett glas.
  2. Blanda vetegluten och vetemjöl i en stor bunke.
  3. Blanda buljongen med resten av det kalla vattnet samt sojan och rör i det. Blanda hastigt ihop till en seg deg.
  4. Knåda degen i 5 minuter.
  5. Låt seitandegen vila i 20 minuter.
  6. Förbered grönsaker: Skala och skär lök i grova bitar. Rensa, dela och skölj samt strimla purjolök. Skölj och dela minimajs på mitten. Skölj och tärna paprika. Skölj och tärna zucchini. Skär broccoli i buketter - tärna ev. stammen.
  7. Koka upp vatten med buljongtärning. Låt koka på låg värme.
  8. Rulla ut seitandegen till en ca 20 cm lång korv. Dela korven i två delar på längden med en kniv. Rulla dem runda.
  9. Skär ut ca 9 bitar med runt 1 cm bredd på varje rulle.
  10. Koka seitanbitarna i 30 minuter. Låt de endast sjuda och koka på låg värme - ej stormkoka. Ta upp en bit och skär loss ett litet smakprov - är de hårda och har tuggmotstånd samt har flutit upp till ytan är de klara.
  11. Häll av i durkslag och lägg i marinad.
  12. Marinad: Skala och pressa vitlök i en skål. Skala och finhacka eller riv i ingefära.
  13. Hacka chili och tillsätt dem.
  14. Tillsätt soja, matolja samt socker.
  15. Hacka färsk koriander och tillsätt den. Rör runt.
  16. Vänd i seitan och låt marinera i minst en halvtimme. Gärna över natten i kylen.
  17. Wokgrönsaker: Fräs lök, minimajs, paprika och zucchini hastigt i lite olja och lägg över i en gryta.
  18. Fräs broccoli och purjolök och lägg i grytan.
  19. Skär seitanbitarna i strimlor ca 1 cm breda.
  20. Salta och peppra seitanstrimlorna.
  21. Fräs strimlorna några minuter så att de får färg.
  22. Lägg över på grönsakerna.
  23. Blanda maizena med vatten i ett glas och blanda i woken.
  24. Tillsätt marinaden från seitanbitarna samt extra ljus soja efter smak.
  25. Servera seitanwoken med ris. Garnera gärna med färsk koriander.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer