Gong Bao kycklingwok

En klassisk kinesisk wok med jordnötter, sichuanpeppar och hel torkad chili. Gong Bao är kortfattat kycklingfilé i kuber wokad med hel het chili och Sichuanpeppar. Gillar du het mat så har du hittat rätt. Vill du inte ha kycklingen så het kan du dra ner på chilis såklart. Hittar du röda torkad chilis som kallas Facing Heaven Chili så använd gärna dem. Annars funkar röd torkad thai chili bra.

Här har jag lagt till mer grönsaker än vanligt rent traditionellt. Det vanliga är att man wokar grönsaker som egna rätter och serverar vid sidan. Jag tycker det passar oss västerlänningar bra om man tillsätter de grönsaker man gillar i woken direkt. Jag valde salladslök, rödlök, zucchini, rödkål och vattenkastanj.

Servera med kokt jasminris, stekt ris eller wokade nudlar. Och vill du så kan du ha fler wokade grönsaker till som ex. broccoli wokad med lite olja och pressad vitlök; bok choi wokad med lite olja och ostronsås osv.

Du hittar Sichuanpeppar, mörk risvinäger, hela torkade chilis, mörk soja med mera i välsorterade asiatiska butiker. Där är det ofta billigare än i vanlig affär samt de har bättre sortiment. Kinesiskt matlagningsvin säljer de inte längre då det var alkohol i det. Köp vanligt vitt vin, torr sherry eller alkoholfritt vitt vin i vanlig affär. Tänk på att en påse chilis, flaska risvinäger eller soja räcker till många wokar och håller länge. Öppnad soja och vinäger håller längst i kylen.

Andra grönsaker som passar till Gong Bao är salladskål, purjolök, minimajs, morot, all slags svamp - färsk och torkad, rödkål, vitkål, spetskål, broccoli, blomkål, bambuskott, spenat, sockerärtor, gröna bönor, palsternacka, rotselleri med mera.

Du behöver en wokpanna att laga i. Helst en riktig wok och gasspis. Det finns koreanska billiga små portabla gasspisar som funkar utmärkt att woka på. Perfekt att ha i sommarköket sen. I nödfall kan du ta en wokpanna med platt botten för vanlig spis. Det viktiga är att woken blir riktigt het vid tillagningen.

Det är lagom att laga 2 portioner i taget i woken (woken måste hålla hettan uppe). Vill du laga till fyra eller flera så förbered alla ingredienser och laga sedan två portioner i taget eller woka ingredienserna i omgångar och lägg över på en tallrik som du sedan lägger ihop i woken eller stor gryta och värmer upp allt till servering.

2 portioner Gong Bao kycklingwok

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 250 g kycklingfilé eller kycklinglårfilé
  • 1 dl jordnötter, med eller utan salt
  • 4 msk matolja som majsolja eller jordnötsolja
  • 4 röda torkade chilis eller efter smak
  • 1 tsk krossad Sichuanpeppar
  • 1 hackad vitlöksklyfta
  • 2 msk hackad färsk ingefära
  • 2 salladslökar
  • 200 gram rödkål
  • 200 gram vattenkastanj
  • Marinad: 1 krm salt
  • 0,5 msk maizena
  • 0,5 äggvita
  • 2 tsk ljus soja
  • Woksås: 1 msk mörk (svart) risvinäger eller risvinäger
  • 1 tsk strösocker
  • 0,5 dl vitt vin (alkoholfritt funkar bra)
  • 1 msk ostronsås
  • 2 msk ljus soja
  • 1 tsk mörk soja
  • 0,5 tsk sesamolja
  • 1 dl vatten
  • 1 tsk maizena

Tillagning

  1. Skär kycklingköttet i kuber ca 2x2 cm. Blanda med salt, maizena och äggvita samt soja. Låt stå 15 minuter medan du förbereder de andra ingredienserna.
  2. Börja koka ris om du vill ha det till.
  3. Blanda woksåsen av risvinäger, socker, vitt vin, ostronsås, ljus soja, mörk soja samt sesamolja. Blanda vatten och maizena i ett glas.
  4. Hacka vitlök och ingefära fint.
  5. Skölj och strimla salladslök.
  6. Skölj och strimla rödkål.
  7. Häll av och skölj vattenkastanj.
  8. Dags att woka: Hetta upp woken och rosta jordnötterna någon minut under omrörning så att de får färg. Lägg över på en tallrik.
  9. Tillsätt matolja till woken och låt den bli het.
  10. Tillsätt torkade chilis och Sechuanpeppar samt kycklingen en bit i taget och låt få färg på en sida först. Vänd den och låt den få färg igen. Obs det ska ej brännas men bli brynt.
  11. Vänd i vitlök, ingefära, rödkål, vattenkastanj och salladslök. Fräs några minuter till.
  12. Tillsätt woksåsen, vänd runt och fräs någon minut till.
  13. Rör i vatten och maizena lite i taget så att du får woksåsen så tjock du vill ha den. För tunnare sås tillsätt lite vatten. För tjockare sås tillsätt maizena utrört i vatten.
  14. Smaka av woken med salt, soja, vinäger och socker.
  15. Vänd i jordnötterna och servera med ris.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer