Gong Bao kycklingwok

Gong Bao kycklingwok är en klassisk kinesisk wok med jordnötter, sichuanpeppar och hel torkad chili. Gong Bao är kortfattat kycklingfilé i kuber wokad med hel het chili och Sichuanpeppar. Gillar du het mat så har du hittat rätt. Vill du inte ha kycklingen så het kan du dra ner på chilis såklart. Hittar du röda torkad chilis som kallas Facing Heaven Chili så använd gärna dem. Annars funkar röd torkad thai chili bra.

Kolla in min film på Youtube hur man lagar och wokar Gong Bao kycklingwok. 

Här har jag lagt till mer grönsaker än vanligt rent traditionellt. Det vanliga är att man wokar grönsaker som egna rätter och serverar vid sidan. Jag tycker det passar oss västerlänningar bra om man tillsätter de grönsaker man gillar i woken direkt. Jag valde salladslök, rödlök, zucchini, rödkål och vattenkastanj.

Servera med kokt jasminris, stekt ris eller wokade nudlar. Och vill du så kan du ha fler wokade grönsaker till som ex. broccoli wokad med lite olja och pressad vitlök; bok choi wokad med lite olja och ostronsås osv.

Du hittar Sichuanpeppar, mörk risvinäger, hela torkade chilis, mörk soja med mera i välsorterade asiatiska butiker. Där är det ofta billigare än i vanlig affär samt de har bättre sortiment. Kinesiskt matlagningsvin säljer de inte längre då det var alkohol i det. Köp vanligt vitt vin, torr sherry eller alkoholfritt vitt vin i vanlig affär. Tänk på att en påse chilis, flaska risvinäger eller soja räcker till många wokar och håller länge. Öppnad soja och vinäger håller längst i kylen.

Andra grönsaker som passar till Gong Bao är salladskål, purjolök, minimajs, morot, all slags svamp - färsk och torkad, rödkål, vitkål, spetskål, broccoli, blomkål, bambuskott, spenat, sockerärtor, gröna bönor, palsternacka, rotselleri med mera.

Du behöver en wokpanna att laga i. Helst en riktig wok och gasspis. Det finns koreanska billiga små portabla gasspisar som funkar utmärkt att woka på. Perfekt att ha i sommarköket sen. I nödfall kan du ta en wokpanna med platt botten för vanlig spis. Det viktiga är att woken blir riktigt het vid tillagningen.

Det är lagom att laga 2 portioner i taget i woken (woken måste hålla hettan uppe). Vill du laga till fyra eller flera så förbered alla ingredienser och laga sedan två portioner i taget eller woka ingredienserna i omgångar och lägg över på en tallrik som du sedan lägger ihop i woken eller stor gryta och värmer upp allt till servering.

2 portioner Gong Bao kycklingwok

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 250 g kycklingfilé eller kycklinglårfilé
  • 1 dl jordnötter, med eller utan salt
  • 4 msk matolja som majsolja eller jordnötsolja
  • 4 röda torkade chilis eller efter smak
  • 1 tsk krossad Sichuanpeppar
  • 1 hackad vitlöksklyfta
  • 2 msk hackad färsk ingefära
  • 2 salladslökar
  • 200 gram rödkål
  • 200 gram vattenkastanj
  • Marinad: 1 krm salt
  • 0,5 msk maizena
  • 0,5 äggvita
  • 2 tsk ljus soja
  • Woksås: 1 msk mörk (svart) risvinäger eller risvinäger
  • 1 tsk strösocker
  • 0,5 dl vitt vin (alkoholfritt funkar bra)
  • 1 msk ostronsås
  • 2 msk ljus soja
  • 1 tsk mörk soja
  • 0,5 tsk sesamolja
  • 1 dl vatten
  • 1 tsk maizena

Tillagning

  1. Skär kycklingköttet i kuber ca 2x2 cm. Blanda med salt, maizena och äggvita samt soja. Låt stå 15 minuter medan du förbereder de andra ingredienserna.
  2. Börja koka ris om du vill ha det till.
  3. Blanda woksåsen av risvinäger, socker, vitt vin, ostronsås, ljus soja, mörk soja samt sesamolja. Blanda vatten och maizena i ett glas.
  4. Hacka vitlök och ingefära fint.
  5. Skölj och strimla salladslök.
  6. Skölj och strimla rödkål.
  7. Häll av och skölj vattenkastanj.
  8. Dags att woka: Hetta upp woken och rosta jordnötterna någon minut under omrörning så att de får färg. Lägg över på en tallrik.
  9. Tillsätt matolja till woken och låt den bli het.
  10. Tillsätt torkade chilis och Sechuanpeppar samt kycklingen en bit i taget och låt få färg på en sida först. Vänd den och låt den få färg igen. Obs det ska ej brännas men bli brynt.
  11. Vänd i vitlök, ingefära, rödkål, vattenkastanj och salladslök. Fräs några minuter till.
  12. Tillsätt woksåsen, vänd runt och fräs någon minut till.
  13. Rör i vatten och maizena lite i taget så att du får woksåsen så tjock du vill ha den. För tunnare sås tillsätt lite vatten. För tjockare sås tillsätt maizena utrört i vatten.
  14. Smaka av woken med salt, soja, vinäger och socker.
  15. Vänd i jordnötterna och servera med ris.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate utbildning i vin och drycker. Läs mer.

Om du lagar något recept så ta gärna en bild och hashtagga #receptfavoriter. Vore kul att se det du lagat på Instagram och Facebook. Hitta mig på #receptfavoriter

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färspotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med. 

Läs mer

Smaksätt din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört. 

Läs mer