Grönsaksgryta

En vegetarisk gryta med grönsaker. God och enkel gryta med grönsaker i gräddig sås smaksatt med vitlök, chili, en aning curry, gurkmeja, timjan, rosmarin och oregano.
Här har jag valt purjolök, paprika, broccoli och champinjoner, morot som grönsaker. Du kan såklart ta vilka du vill ex. morot, blomkål, grönkål, gröna bönor, vaxbönor osv.
Istället för chiliflakes kan du ta en färsk röd chili eller chili efter smak.
Du kan också ha i sojagrytbitar eller quorn i.
Gott till grönsaksgrytan är ris ex. råris, basmatiris eller thairis. Matvete, quinoa, cous cous, pasta eller kokt potatis funkar också.
Istället för vanlig grädde kan du ta sojagrädde eller havregrädde (för vegansk gryta).

6 portioner grönsaksgryta

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 4 msk olivolja
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 gul lök
  • 1 purjolök
  • 2 krm chiliflakes
  • 1 krm timjan
  • 1 krm rosmarin
  • 1 krm oregano
  • 0,5 tsk gurkmeja
  • 2 krm curry
  • 2 morötter
  • 1 röd paprika
  • 1 gul paprika
  • 1 huvud broccoli
  • 10 champinjoner
  • 3 dl grädde
  • 3 dl vatten
  • 2 msk maizena
  • 1 tsk salt
  • 3 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Skala och hacka lök samt vitlök. Lägg med 2 msk olivolja i en stor kastrull.
  2. Rensa, dela och skölj purjolök och strimla den. Lägg i kastrullen.
  3. Skölj paprika. Dela dem och släng kärnorna. Skär paprikan i bitar. Lägg i kastrullen.
  4. Skala morötter och strimla dem och lägg i grytan.
  5. Skär bort buketterna från broccolin. Skär broccolistammarna i bitar och lägg i kastrullen.
  6. Skölj svampen och skär dem i bitar samt lägg i kastrullen.
  7. Fräs allt innehåll i kastrullen några minuter under omrörning.
  8. Tillsätt kryddor - chili, timjan, rosmarin, oregano, gurkmeja och curry. Fräs någon minut under omrörning.
  9. Tillsätt grädden, rör om och koka upp.
  10. Blanda vatten med maizena och tillsätt det samt rör om.
  11. Smaka av grytan med salt och peppar.
  12. Grönsaksgrytan är klar att servera. Gott till är ris ex. råris, basmatiris eller thairis. Matvete, quinoa, cous cous, pasta eller kokt potatis funkar också.
E-mail
Medel: 4.5 (4 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer