Grönsaksgryta
En vegetarisk gryta med grönsaker. God och enkel gryta med grönsaker i gräddig sås smaksatt med vitlök, chili, en aning curry, gurkmeja, timjan, rosmarin och oregano.
Här har jag lagat grytan med purjolök, paprika, broccoli och champinjoner och morot
Tillagning
- Skala och hacka lök samt vitlök. Lägg med 2 msk olja i en stor kastrull.
- Rensa, dela och skölj purjolök och strimla den. Lägg i kastrullen.
- Skölj paprika. Dela dem och släng kärnorna. Skär paprikan i bitar. Lägg i kastrullen.
- Skala morötter och strimla dem och lägg i grytan.
- Skär bort buketterna från broccolin. Skär broccolistammarna i bitar och lägg i kastrullen.
- Skölj svampen och skär dem i bitar samt lägg i kastrullen.
- Fräs allt innehåll i kastrullen några minuter under omrörning.
- Tillsätt kryddor - chili, timjan, rosmarin, oregano, gurkmeja och curry. Fräs någon minut under omrörning.
- Tillsätt grönsaksbuljong och grädde, rör om och koka upp.
- Blanda vatten med maizena och tillsätt det samt rör om. Koka upp under omrörning.
- Låt grytan koka på medelvärme i ca 10-15 minuter.
- Smaka av grytan med salt och peppar.
- Grönsaksgrytan är klar att servera. Gott till är ris ex. råris, basmatiris eller thairis. Matvete, quinoa, couscous, pasta eller kokt potatis passar också.
Serveringsförslag
- Till grytan kan du ha kokt potatis,mos, kokt ris, pressad potatis, rostade rotfrukter, råris eller kokt matvete.
- Ett salladsfat, grönsallad och tomatsallad är också goda tillbehör.
Varianter
- Du kan ta andra grönsaker du gillar som förslagsvis blomkål, grönkål, gröna bönor, vaxbönor osv.
- Istället för chiliflakes kan du ta en färsk röd chili eller chili efter smak.
- Du kan också ha i sojagrytbitar eller quorn i.
- Istället för vanlig grädde kan du ta sojagrädde eller havregrädde (för vegansk gryta).
Uppskattat näringsvärde per portion: 387 kcal