Grönsaksgryta

En vegetarisk gryta med grönsaker. God och enkel gryta med grönsaker i gräddig sås smaksatt med vitlök, chili, en aning curry, gurkmeja, timjan, rosmarin och oregano.

Här har jag valt purjolök, paprika, broccoli och champinjoner, morot som grönsaker. Du kan såklart ta vilka du vill ex. morot, blomkål, grönkål, gröna bönor, vaxbönor osv.

Istället för chiliflakes kan du ta en färsk röd chili eller chili efter smak. Du kan också ha i sojagrytbitar eller quorn i. Istället för vanlig grädde kan du ta sojagrädde eller havregrädde (för vegansk gryta).

Gott till grönsaksgrytan är ris ex. råris, basmatiris eller thairis. Matvete, quinoa, cous cous, pasta eller kokt potatis funkar också.

6 portioner grönsaksgryta

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 4 msk olivolja
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 gul lök
  • 1 purjolök
  • 2 krm chiliflakes
  • 1 krm timjan
  • 1 krm rosmarin
  • 1 krm oregano
  • 0,5 tsk gurkmeja
  • 2 krm curry
  • 2 morötter
  • 1 röd paprika
  • 1 gul paprika
  • 1 huvud broccoli
  • 10 champinjoner
  • 3 dl grädde
  • 3 dl vatten
  • 2 msk maizena
  • 1 tsk salt
  • 3 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Skala och hacka lök samt vitlök. Lägg med 2 msk olivolja i en stor kastrull.
  2. Rensa, dela och skölj purjolök och strimla den. Lägg i kastrullen.
  3. Skölj paprika. Dela dem och släng kärnorna. Skär paprikan i bitar. Lägg i kastrullen.
  4. Skala morötter och strimla dem och lägg i grytan.
  5. Skär bort buketterna från broccolin. Skär broccolistammarna i bitar och lägg i kastrullen.
  6. Skölj svampen och skär dem i bitar samt lägg i kastrullen.
  7. Fräs allt innehåll i kastrullen några minuter under omrörning.
  8. Tillsätt kryddor - chili, timjan, rosmarin, oregano, gurkmeja och curry. Fräs någon minut under omrörning.
  9. Tillsätt grädden, rör om och koka upp.
  10. Blanda vatten med maizena och tillsätt det samt rör om.
  11. Smaka av grytan med salt och peppar.
  12. Grönsaksgrytan är klar att servera. Gott till är ris ex. råris, basmatiris eller thairis. Matvete, quinoa, cous cous, pasta eller kokt potatis funkar också.
E-mail
Medel: 4.3 (12 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-07-28

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock sedan 25 år samt matskribent och fotograf. Receptfavoriter skapade jag 2003 och sedan dess har jag provlagat, skrivet och fotograferat tusentals recept. Jag är utbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt ett WSET-diplom i vin och drycker med mera.

Smörgåstårtans dag

Fira smörgåstårtans dag den 13 november. Bjud på en krämig bit smörgåstårta som vardagslyx eller till helgen. Ett alternativ är en lyxig landgång som är lite enklare att laga till.

Läs mer

Recept

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer