Grönsaksgryta

Introduktion och förberedelse

En vegetarisk gryta med grönsaker. God och enkel gryta med grönsaker i gräddig sås smaksatt med vitlök, chili, en aning curry, gurkmeja, timjan, rosmarin och oregano.

Här har jag lagat grytan med purjolök, paprika, broccoli och champinjoner och morot

Serveringsförslag

Varianter

  • Du kan ta andra grönsaker du gillar som förslagsvis blomkål, grönkål, gröna bönor, vaxbönor osv.
  • Istället för chiliflakes kan du ta en färsk röd chili eller chili efter smak.
  • Du kan också ha i sojagrytbitar eller quorn i.
  • Istället för vanlig grädde kan du ta sojagrädde eller havregrädde (för vegansk gryta).

6 portioner grönsaksgryta

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 4 msk olivolja eller rapsolja
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 gul lök
  • 1 purjolök
  • 2 krm chiliflakes
  • 1 krm timjan
  • 1 krm rosmarin
  • 1 krm oregano
  • 0,5 tsk gurkmeja
  • 2 krm curry
  • 2 morötter
  • 1 röd paprika
  • 1 gul paprika
  • 1 huvud broccoli
  • 10 champinjoner
  • 3 dl grädde eller vegetabilisk grädde
  • 3 dl vatten
  • 2 msk maizena
  • 1 tsk salt
  • 2 krm vitpeppar
  • 2 tärningar grönsaksbuljong

Tillagning

  1. Skala och hacka lök samt vitlök. Lägg med 2 msk olja i en stor kastrull.
  2. Rensa, dela och skölj purjolök och strimla den. Lägg i kastrullen.
  3. Skölj paprika. Dela dem och släng kärnorna. Skär paprikan i bitar. Lägg i kastrullen.
  4. Skala morötter och strimla dem och lägg i grytan.
  5. Skär bort buketterna från broccolin. Skär broccolistammarna i bitar och lägg i kastrullen.
  6. Skölj svampen och skär dem i bitar samt lägg i kastrullen.
  7. Fräs allt innehåll i kastrullen några minuter under omrörning.
  8. Tillsätt kryddor - chili, timjan, rosmarin, oregano, gurkmeja och curry. Fräs någon minut under omrörning.
  9. Tillsätt grönsaksbuljong och grädde, rör om och koka upp.
  10. Blanda vatten med maizena och tillsätt det samt rör om. Koka upp under omrörning.
  11. Låt grytan koka på medelvärme i ca 10-15 minuter.
  12. Smaka av grytan med salt och peppar.
  13. Grönsaksgrytan är klar att servera. Gott till är ris ex. råris, basmatiris eller thairis. Matvete, quinoa, couscous, pasta eller kokt potatis passar också.
E-mail
Medel: 3.8 (55 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 387 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-11-03