Grönsaksgryta

Introduktion och förberedelse

En vegetarisk gryta med grönsaker. God och enkel gryta med grönsaker i gräddig sås smaksatt med vitlök, chili, en aning curry, gurkmeja, timjan, rosmarin och oregano.

Här har jag valt purjolök, paprika, broccoli och champinjoner, morot som grönsaker. Du kan såklart ta vilka du vill ex. morot, blomkål, grönkål, gröna bönor, vaxbönor osv.

Istället för chiliflakes kan du ta en färsk röd chili eller chili efter smak. Du kan också ha i sojagrytbitar eller quorn i. Istället för vanlig grädde kan du ta sojagrädde eller havregrädde (för vegansk gryta).

Gott till grönsaksgrytan är ris ex. råris, basmatiris eller thairis. Matvete, quinoa, cous cous, pasta eller kokt potatis funkar också.

6 portioner grönsaksgryta

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 4 msk olivolja
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 gul lök
  • 1 purjolök
  • 2 krm chiliflakes
  • 1 krm timjan
  • 1 krm rosmarin
  • 1 krm oregano
  • 0,5 tsk gurkmeja
  • 2 krm curry
  • 2 morötter
  • 1 röd paprika
  • 1 gul paprika
  • 1 huvud broccoli
  • 10 champinjoner
  • 3 dl grädde
  • 3 dl vatten
  • 2 msk maizena
  • 1 tsk salt
  • 3 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Skala och hacka lök samt vitlök. Lägg med 2 msk olivolja i en stor kastrull.
  2. Rensa, dela och skölj purjolök och strimla den. Lägg i kastrullen.
  3. Skölj paprika. Dela dem och släng kärnorna. Skär paprikan i bitar. Lägg i kastrullen.
  4. Skala morötter och strimla dem och lägg i grytan.
  5. Skär bort buketterna från broccolin. Skär broccolistammarna i bitar och lägg i kastrullen.
  6. Skölj svampen och skär dem i bitar samt lägg i kastrullen.
  7. Fräs allt innehåll i kastrullen några minuter under omrörning.
  8. Tillsätt kryddor - chili, timjan, rosmarin, oregano, gurkmeja och curry. Fräs någon minut under omrörning.
  9. Tillsätt grädden, rör om och koka upp.
  10. Blanda vatten med maizena och tillsätt det samt rör om.
  11. Smaka av grytan med salt och peppar.
  12. Grönsaksgrytan är klar att servera. Gott till är ris ex. råris, basmatiris eller thairis. Matvete, quinoa, cous cous, pasta eller kokt potatis funkar också.
E-mail
Medel: 4.2 (18 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-20

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta.

Läs mer

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färskpotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med.

Läs mer