Grönsaksgryta

En vegetarisk gryta med grönsaker. God och enkel gryta med grönsaker i gräddig sås smaksatt med vitlök, chili, en aning curry, gurkmeja, timjan, rosmarin och oregano.
Här har jag valt purjolök, paprika, broccoli och champinjoner, morot som grönsaker. Du kan såklart ta vilka du vill ex. morot, blomkål, grönkål, gröna bönor, vaxbönor osv.
Istället för chiliflakes kan du ta en färsk röd chili eller chili efter smak.
Du kan också ha i sojagrytbitar eller quorn i.
Gott till grönsaksgrytan är ris ex. råris, basmatiris eller thairis. Matvete, quinoa, cous cous, pasta eller kokt potatis funkar också.
Istället för vanlig grädde kan du ta sojagrädde eller havregrädde (för vegansk gryta).

6 portioner grönsaksgryta

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 4 msk olivolja
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 gul lök
  • 1 purjolök
  • 2 krm chiliflakes
  • 1 krm timjan
  • 1 krm rosmarin
  • 1 krm oregano
  • 0,5 tsk gurkmeja
  • 2 krm curry
  • 2 morötter
  • 1 röd paprika
  • 1 gul paprika
  • 1 huvud broccoli
  • 10 champinjoner
  • 3 dl grädde
  • 3 dl vatten
  • 2 msk maizena
  • 1 tsk salt
  • 3 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Skala och hacka lök samt vitlök. Lägg med 2 msk olivolja i en stor kastrull.
  2. Rensa, dela och skölj purjolök och strimla den. Lägg i kastrullen.
  3. Skölj paprika. Dela dem och släng kärnorna. Skär paprikan i bitar. Lägg i kastrullen.
  4. Skala morötter och strimla dem och lägg i grytan.
  5. Skär bort buketterna från broccolin. Skär broccolistammarna i bitar och lägg i kastrullen.
  6. Skölj svampen och skär dem i bitar samt lägg i kastrullen.
  7. Fräs allt innehåll i kastrullen några minuter under omrörning.
  8. Tillsätt kryddor - chili, timjan, rosmarin, oregano, gurkmeja och curry. Fräs någon minut under omrörning.
  9. Tillsätt grädden, rör om och koka upp.
  10. Blanda vatten med maizena och tillsätt det samt rör om.
  11. Smaka av grytan med salt och peppar.
  12. Grönsaksgrytan är klar att servera. Gott till är ris ex. råris, basmatiris eller thairis. Matvete, quinoa, cous cous, pasta eller kokt potatis funkar också.
E-mail
Medel: 4.4 (5 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Svart Fredag i köket

Fynda köksgrejer på Black Friday rean 2017. Var är det rea, på vad och vad ska man tänka på? Mitt tips är att titta efter lite dyrare köksgrejer som du kanske tänkt köpa ett tag eller julklappar. På Black fredag reas numer det mesta - allt från knivar till köksmaskiner. Och kanske dags att slå till på en Sous Vide cirkulator för dig som längtat efter det. 

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer