Grönsaker i sötsursås
En asiatisk sötsur grönsaksgryta eller wok med paprika, färsk ananas, gul lök samt champinjoner.
Tillagning
- Börja koka jasminris om du vill ha det till.
- Skär paprikan i tärningar ca 2x2 cm stora bitar.
- Skär av skalet från ananasen, dela den och skär bort den inre stammen. Skär ananasen i 2x2 cm kuber. Ananas som blir över är kanongott att ha i kylen och äta kall.
- Skala löken och dela den. Skär i grova tärningar.
- Rensa och skär svampen i bitar.
- Fräs grönsakerna lite i taget i en stekpanna eller wok i lite olja.
- Lägg över in en stor kastrull eller skål efter hand.
- Gör sötsur tomatsås: Blanda allt: pressad vitlök, maizena, tomatketchup eller chilisås, chili, tomatpuré, socker, vinäger, vatten och salt. Vispa ihop och koka upp. Rör då och då.
- Tillsätt såsen till grönsakerna i grytan eller blanda allt i woken samt koka upp. Smaka av med salt samt vitpeppar.
- Plocka och skölj isbergssallad om du vill ha det till.
- Lägg ev. upp grönsakerna på ett sköljt blad isbergssallad vid servering. Servera med förslagsvis kokt ris.
Serveringsförslag
Kan serveras med kokt ris som jasminris, råris eller basmatiris.
Breda bandnudlar, risnudlar eller andra kokta nudlar passar också till.
Varianter
- Andra grönsaker som är goda i är kokt broccoli, zucchini, äggplanta, salladskål, vitkål, rödkål, grönkål, kokt blomkål, strimlad morot, bambuskott, minimajs, vaxbönor, färska böngroddar med mera.
- Istället för färska grönsaker kan du ta en fryst wokmix.
Uppskattat näringsvärde per portion: 357 kcal