Grönsaker i sötsursås

Introduktion och förberedelse för tillagning

En asiatisk sötsur grönsaksgryta eller wok med paprika, färsk ananas, gul lök samt champinjoner. Kan serveras med jasminris, råris eller basmatiris. Breda bandnudlar passar också till.

Andra grönsaker som är goda i är kokt broccoli, kokt blomkål, strimlad morot, vaxbönor, kokta linser, kokta vit bönor mm.

4 portioner grönsaker i sötsursås

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 2 röda paprikor
  • 1 halv färsk ananas (går också bra med burkananas i skivor)
  • 2 gula lökar
  • 8 champinjoner
  • 2 msk matolja
  • 0,5 huvud isbergssallad till servering
  • SÖTSURSÅS: 1 klyfta vitlök
  • 2 dl ketchup eller chilisås
  • 2 msk maizena
  • 1 tsk chiliflakes eller tabasco eller valfri het hackad chili eller het chilisås efter smak
  • 4 msk tomatpuré
  • 2 msk strösocker
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 2 dl vatten
  • 0,5 tsk salt

Tillagning

  1. Börja koka jasminris om du vill ha det till.
  2. Skär paprikan i tärningar ca 2x2 cm stora bitar.
  3. Skär av skalet från ananasen, dela den och skär bort den inre stammen. Skär ananasen i 2x2 cm kuber. Ananas som blir över är kanongott att ha i kylen och äta kall.
  4. Skala löken och dela den. Skär i grova tärningar.
  5. Rensa och skär svampen i bitar.
  6. Fräs grönsakerna lite i taget i en stekpanna eller wok i lite olja.
  7. Lägg över in en stor kastrull eller skål efter hand.
  8. Gör sötsur tomatsås: Blanda allt: pressad vitlök, maizena, tomatketchup eller chilisås, chili, tomatpuré, socker, vinäger, vatten och salt. Vispa ihop och koka upp. Rör då och då.
  9. Tillsätt såsen till grönsakerna i grytan eller blanda allt i woken samt koka upp. Smaka av med salt samt vitpeppar.
  10. Plocka och skölj isbergssallad om du vill ha det till.
  11. Lägg ev. upp grönsakerna på ett sköljt blad isbergssallad vid servering. Servera med förslagsvis kokt ris.
E-mail
Medel: 4.7 (3 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-18

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.