Grönsaker i sötsursås

En asiatisk sötsur grönsaksgryta eller wok med paprika, färsk ananas, gul lök samt champinjoner. Kan serveras med jasminris, råris eller basmatiris. Breda bandnudlar passar också till.

Andra grönsaker som är goda i är kokt broccoli, kokt blomkål, strimlad morot, vaxbönor, kokta linser, kokta vit bönor mm.

4 portioner grönsaker i sötsursås

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 2 röda paprikor
  • 1 halv färsk ananas (går också bra med burkananas i skivor)
  • 2 gula lökar
  • 8 champinjoner
  • 2 msk matolja
  • 0,5 huvud isbergssallad till servering
  • SÖTSURSÅS: 1 klyfta vitlök
  • 2 dl ketchup eller chilisås
  • 2 msk maizena
  • 1 tsk chiliflakes eller tabasco eller valfri het hackad chili eller het chilisås efter smak
  • 4 msk tomatpuré
  • 2 msk strösocker
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 2 dl vatten
  • 0,5 tsk salt

Tillagning

  1. Börja koka jasminris om du vill ha det till.
  2. Skär paprikan i tärningar ca 2x2 cm stora bitar.
  3. Skär av skalet från ananasen, dela den och skär bort den inre stammen. Skär ananasen i 2x2 cm kuber. Ananas som blir över är kanongott att ha i kylen och äta kall.
  4. Skala löken och dela den. Skär i grova tärningar.
  5. Rensa och skär svampen i bitar.
  6. Fräs grönsakerna lite i taget i en stekpanna eller wok i lite olja.
  7. Lägg över in en stor kastrull eller skål efter hand.
  8. Gör sötsur tomatsås: Blanda allt: pressad vitlök, maizena, tomatketchup eller chilisås, chili, tomatpuré, socker, vinäger, vatten och salt. Vispa ihop och koka upp. Rör då och då.
  9. Tillsätt såsen till grönsakerna i grytan eller blanda allt i woken samt koka upp. Smaka av med salt samt vitpeppar.
  10. Plocka och skölj isbergssallad om du vill ha det till.
  11. Lägg ev. upp grönsakerna på ett sköljt blad isbergssallad vid servering. Servera med förslagsvis kokt ris.
E-mail
Medel: 4.7 (3 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-05-24

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock sedan 25 år samt matskribent och fotograf. Receptfavoriter skapade jag 2003 och sedan dess har jag provlagat, skrivet och fotograferat tusentals recept. Jag är utbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt ett WSET-diplom i vin och drycker med mera.

Smörgåstårtans dag

Fira smörgåstårtans dag den 13 november. Bjud på en krämig bit smörgåstårta som vardagslyx eller till helgen. Ett alternativ är en lyxig landgång som är lite enklare att laga till.

Läs mer

Recept

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer