Laxplanka

Planka med stekt lax, gratinerat mos, Hollandaisesås, tomat, sparris och toppat med handskalade räkor och dillkvistar.

2 laxplankor

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 2 bitar laxfilé utan skinn, à ca 140 gram
  • 1 msk smör att steka i
  • 0,5 krm salt och vitpeppar
  • Potatismos: 700 gram potatis, 5-6 stora potatisar
  • 50 gram smör
  • 1,5 dl mjölk, 3,5 %
  • 1 äggula
  • Hollandaisesås: 150 gram smör
  • 3 äggulor
  • 2 msk vatten eller vitt vin
  • 1 krm vitpeppar
  • 1,5 msk pressad citron
  • 1 krm salt
  • Tillbehör: 1 stor kvisttomat
  • 8 räkor med skal (som skalas)
  • 2 klyftor citron
  • 4 gröna sparrisar
  • 2 dillkvistar
  • 1 krm salt och vitpeppar

Tillagning

  1. Skala och dela potatisen i grova bitar.
  2. Koka potatisen mjuk i ca 15-20 minuter.
  3. Skala räkorna och sätt in dem i kylen till senare.
  4. Skär bort någon cm längst ner på sparrisen. Koka den mjuk i vatten i ca 4 minuter. Häll av dem. Dela dem på mitten. Lägg upp på en tallrik till senare.
  5. Sätt ugnen på 225 grader.
  6. Olja in plankorna med lite olivolja samt värm plankorna i 10 minuter.
  7. Häll av potatisen under tiden och mosa den med en potatisstöt tillsammans med smör, mjölk, salt och peppar.
  8. Rör i äggulan.
  9. Lägg potatismoset i en sprits med stjärntyll eller valfri tyll.
  10. Ta ut plankorna om du ej redan gjort det.
  11. Spritsa moset och fördela det längs med kanterna på plankorna i ett snyggt mönster.
  12. Lägg en tomathalva i hörnet på varje planka och låt plankorna stå så länge.
  13. Smält smöret i en kastrull. Sätt åt sidan att svalna något.
  14. Koka upp vatten i en bred panna med höga kanter (där en såskastrull får plats) till vattenbad. Sänk värmen så att det sjuder.
  15. Värm en stekpanna och stek laxen på varje sida några minuter så att den får färg. Låt steka klart övertäckt på mycket låg värme medan du lagar såsen.
  16. Hollandaisesås: Blanda äggulor och vatten eller vin i en såskastrull.
  17. Ställ såskastrullen i vattenbadet och värm under vispning (använd gärna en elvisp på lägsta hastighet).
  18. Tillsätt det smälta smöret lite i taget under vispning.
  19. Värm under vispning tills såsen tjocknar.
  20. Ta av vattenbadet från värmen och sätt allt på diskbänken. Vispa i vitpeppar, citronsaft och salt. Smaka av. Jag brukar ta i en nypa socker också. Håll såsen varm i vattenbadet medan du gratinerar moset.
  21. Sätt in plankorna på ett galler och gratinera moset och tomaterna under grillen i ca 7 minuter tills de fått färg. Akta så de ej bränns.
  22. Ta ut plankorna och en bit stekt lax på vardera planka samt skeda över Hollandaisesås samt toppa med räkor och korslagda sparris.
  23. Garnera laxplankorna med dillkvist och citronklyftor samt servera.
Planka med lax, mos och sås
Första gratinerar du moset och grilltomat på plankan. När moset har fått färg lägger du på stekt lax och sedan sås, sparris och garnering.

Hemlagat på plankan

Godast blir det såklart att laga allt själv men man kan såklart fuska också. Det blir rätt gott ändå med kyld köpt Hollandaise av bättre märke. Vidare kan du ta pulvermos, billigare skalade räkor och burksparris.

Varianter

Gillar du inte Hollandaise-sås kan du laga vitvinssås eller saffranssås och vända i räkor och dill.

Portionsberäkning av moset

Det går åt mycket mos på plankorna - vilket jag räknat med här - men om du är storätare så gör mer mos. Det är bättre att det blir över. Ett alternativ är även att enbart spritsa mos längs med toppen samt en sida av plankan.

Inköp och förberedelse av plankor

Plankor hittade jag på Clas Ohlsson. Förbered plankorna enligt anvisningar på paket. Eller diska plankorna i varmt vatten (ej diskmedel), torka dem, smörj in den med matolja och värm i ugnen i 10 minuter på 200 grader, ta ut och pensla samt upprepa 1-2 gånger.

Har du begagnade plankor så olja in dem och sätt in dem i ugnen i 20 minuter innan du använder dem så blir de mer hygieniska att äta på. Plankorna ska helst diskas för hand i hett vatten annars kan de spricka. Ej i diskmaskin. De behöver ej blötläggas men värm dem i ugnen 10 minuter innan du ska använda dem.

Att dricka till

Vintips till är ett vitt ekfatslagrat vin av druvan Chardonnay är ett säkert kort. Vill du inte ha så ekfatslagrat kan du köpa lite exklusivare Chablis.

Stekt laxfilé serverad på planka med Hollandaise, potatismos och grön sparris
Stekt laxfilé serverad på planka med Hollandaise, omgiven av gratinerat potatismos, kokt grön sparris, grilltomat, handskalade räkor, citronklyfta och en kvist dill.

E-mail
Medel: 4.2 (44 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 722 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-10-10