Laxplanka

Planka med stekt lax, gratinerat mos, Hollandaisesås, tomat, sparris och toppat med handskalade räkor och dillkvistar. En riktig klassiker som kan förenklas om du önskar med pulvermos, färdig Hollandaise, billiga räkor och burksparris. Godast blir det såklart att laga allt själv men man kan såklart fuska också och det blir rätt gott ändå ex. med kyld bearnaise av bättre märke. 

Vintips till är ett vitt ekfatslagrat vin av druvan Chardonnay.

Istället för Hollandaise-sås kan man ta vitvinssås och vända i räkor och dill. Det går åt mycket mos på plankorna - vilket jag räknat med här - men om du är storätare så gör mer mos. Det är bättre att det blir över. Ett alternativ är även att enbart spritsa mos längs med toppen samt en sida av plankan.

Plankor hittade jag på Clas Ohlsson. Förbered plankorna enligt anvisningar på paket. Eller diska plankorna i varmt vatten (ej diskmedel), torka dem, smörj in den med matolja och värm i ugnen i 10 minuter på 200 grader, ta ut och pensla samt upprepa 1-2 gånger. Har du begagnade plankor så olja in dem och sätt in dem i ugnen i 20 minuter innan du använder dem så blir de mer hygieniska att äta på. Plankorna ska helst diskas för hand i hett vatten annars kan de spricka. Ej i diskmaskin. De behöver ej blötläggas men värm dem i ugnen 10 minuter innan du ska använda dem. 

2 laxplankor

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 2 bitar laxfilé utan skinn, à ca 140 gram
  • 1 msk smör att steka i
  • 0,5 krm salt och vitpeppar
  • Potatismos: 700 gram potatis, 5-6 stora potatisar
  • 50 gram smör
  • 1,5 dl mjölk, 3,5 %
  • 1 äggula
  • Hollandaisesås: 150 gram smör
  • 3 äggulor
  • 2 msk vatten eller vitt vin
  • 1 krm vitpeppar
  • 1,5 msk pressad citron
  • 1 krm salt
  • Tillbehör: 1 stor kvisttomat
  • 8 räkor med skal (som skalas)
  • 2 klyftor citron
  • 4 gröna sparrisar
  • 2 dillkvistar
  • 1 krm salt och vitpeppar

Tillagning

  1. Skala och dela potatisen i grova bitar.
  2. Koka potatisen mjuk i ca 15-20 minuter.
  3. Skala räkorna och sätt in dem i kylen till senare.
  4. Skär bort någon cm längst ner på sparrisen. Koka den mjuk i vatten i ca 4 minuter. Häll av dem. Dela dem på mitten. Lägg upp på en tallrik till senare.
  5. Sätt ugnen på 225 grader.
  6. Olja in plankorna med lite olivolja samt värm plankorna i 10 minuter.
  7. Häll av potatisen under tiden och mosa den med en potatisstöt tillsammans med smör, mjölk, salt och peppar.
  8. Rör i äggulan.
  9. Lägg potatismoset i en sprits med stjärntyll eller valfri tyll.
  10. Ta ut plankorna om du ej redan gjort det.
  11. Spritsa moset och fördela det längs med kanterna på plankorna i ett snyggt mönster.
  12. Lägg en tomathalva i hörnet på varje planka och låt plankorna stå så länge.
  13. Smält smöret i en kastrull. Sätt åt sidan att svalna något.
  14. Koka upp vatten i en bred panna med höga kanter (där en såskastrull får plats) till vattenbad. Sänk värmen så att det sjuder.
  15. Värm en stekpanna och stek laxen på varje sida några minuter så att den får färg. Låt steka klart övertäckt på mycket låg värme medan du lagar såsen.
  16. Hollandaisesås: Blanda äggulor och vatten eller vin i en såskastrull.
  17. Ställ såskastrullen i vattenbadet och värm under vispning (använd gärna en elvisp på lägsta hastighet).
  18. Tillsätt det smälta smöret lite i taget under vispning.
  19. Värm under vispning tills såsen tjocknar.
  20. Ta av vattenbadet från värmen och sätt allt på diskbänken. Vispa i vitpeppar, citronsaft och salt. Smaka av. Jag brukar ta i en nypa socker också. Håll såsen varm i vattenbadet medan du gratinerar moset.
  21. Sätt in plankorna på ett galler och gratinera moset och tomaterna under grillen i ca 7 minuter tills de fått färg. Akta så de ej bränns.
  22. Ta ut plankorna och en bit stekt lax på vardera planka samt skeda över Hollandaisesås samt toppa med räkor och korslagda sparris.
  23. Garnera laxplankorna med dillkvist och citronklyftor samt servera.
E-mail
Medel: 3.8 (4 röster)

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer