Laxplanka

Planka med stekt lax, gratinerat mos, Hollandaisesås, tomat, sparris och toppat med handskalade räkor och dillkvistar. En riktig klassiker som kan förenklas om du önskar med pulvermos, färdig Hollandaise, billiga räkor och burksparris. Godast blir det såklart att laga allt själv men man kan såklart fuska också och det blir rätt gott ändå ex. med kyld bearnaise av bättre märke. 

Vintips till är ett vitt ekfatslagrat vin av druvan Chardonnay.

Istället för Hollandaise-sås kan man ta vitvinssås och vända i räkor och dill. Det går åt mycket mos på plankorna - vilket jag räknat med här - men om du är storätare så gör mer mos. Det är bättre att det blir över. Ett alternativ är även att enbart spritsa mos längs med toppen samt en sida av plankan.

Plankor hittade jag på Clas Ohlsson. Förbered plankorna enligt anvisningar på paket. Eller diska plankorna i varmt vatten (ej diskmedel), torka dem, smörj in den med matolja och värm i ugnen i 10 minuter på 200 grader, ta ut och pensla samt upprepa 1-2 gånger. Har du begagnade plankor så olja in dem och sätt in dem i ugnen i 20 minuter innan du använder dem så blir de mer hygieniska att äta på. Plankorna ska helst diskas för hand i hett vatten annars kan de spricka. Ej i diskmaskin. De behöver ej blötläggas men värm dem i ugnen 10 minuter innan du ska använda dem. 

2 laxplankor

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 2 bitar laxfilé utan skinn, à ca 140 gram
  • 1 msk smör att steka i
  • 0,5 krm salt och vitpeppar
  • Potatismos: 700 gram potatis, 5-6 stora potatisar
  • 50 gram smör
  • 1,5 dl mjölk, 3,5 %
  • 1 äggula
  • Hollandaisesås: 150 gram smör
  • 3 äggulor
  • 2 msk vatten eller vitt vin
  • 1 krm vitpeppar
  • 1,5 msk pressad citron
  • 1 krm salt
  • Tillbehör: 1 stor kvisttomat
  • 8 räkor med skal (som skalas)
  • 2 klyftor citron
  • 4 gröna sparrisar
  • 2 dillkvistar
  • 1 krm salt och vitpeppar

Tillagning

  1. Skala och dela potatisen i grova bitar.
  2. Koka potatisen mjuk i ca 15-20 minuter.
  3. Skala räkorna och sätt in dem i kylen till senare.
  4. Skär bort någon cm längst ner på sparrisen. Koka den mjuk i vatten i ca 4 minuter. Häll av dem. Dela dem på mitten. Lägg upp på en tallrik till senare.
  5. Sätt ugnen på 225 grader.
  6. Olja in plankorna med lite olivolja samt värm plankorna i 10 minuter.
  7. Häll av potatisen under tiden och mosa den med en potatisstöt tillsammans med smör, mjölk, salt och peppar.
  8. Rör i äggulan.
  9. Lägg potatismoset i en sprits med stjärntyll eller valfri tyll.
  10. Ta ut plankorna om du ej redan gjort det.
  11. Spritsa moset och fördela det längs med kanterna på plankorna i ett snyggt mönster.
  12. Lägg en tomathalva i hörnet på varje planka och låt plankorna stå så länge.
  13. Smält smöret i en kastrull. Sätt åt sidan att svalna något.
  14. Koka upp vatten i en bred panna med höga kanter (där en såskastrull får plats) till vattenbad. Sänk värmen så att det sjuder.
  15. Värm en stekpanna och stek laxen på varje sida några minuter så att den får färg. Låt steka klart övertäckt på mycket låg värme medan du lagar såsen.
  16. Hollandaisesås: Blanda äggulor och vatten eller vin i en såskastrull.
  17. Ställ såskastrullen i vattenbadet och värm under vispning (använd gärna en elvisp på lägsta hastighet).
  18. Tillsätt det smälta smöret lite i taget under vispning.
  19. Värm under vispning tills såsen tjocknar.
  20. Ta av vattenbadet från värmen och sätt allt på diskbänken. Vispa i vitpeppar, citronsaft och salt. Smaka av. Jag brukar ta i en nypa socker också. Håll såsen varm i vattenbadet medan du gratinerar moset.
  21. Sätt in plankorna på ett galler och gratinera moset och tomaterna under grillen i ca 7 minuter tills de fått färg. Akta så de ej bränns.
  22. Ta ut plankorna och en bit stekt lax på vardera planka samt skeda över Hollandaisesås samt toppa med räkor och korslagda sparris.
  23. Garnera laxplankorna med dillkvist och citronklyftor samt servera.
E-mail
Medel: 3.8 (4 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer