Fläskpannkaka

Introduktion och förberedelse

Klassisk fläskpannkaka med tärnat rimmat fläsk, ägg, vetemjöl och mjölk som gräddas i en långpanna och skärs i bitar. 

Serveringsförslag

Varianter

  • Rimmat fläsk kan bytas mot tärnat bacon, kalkonbacon eller italienskt fläsk som pancetta eller guanciale.
  • Fler varianter är med tärnad skinka eller kassler. 
  • Rimmat fläsk kan bytas mot rökt fläsk. 
  • Gillar du äpplen så kan du lägga på 2-3 skalade och klyftade äpplen på smeten innan gräddning. Eller laga en ugnspannkaka med äpplen.
  • Andra varianter är Lufsa eller skånsk äggakaka.

Vegetariska varianter

  • Vill du göra en vegetarisk variant så kan du utesluta fläsket och laga med enbart smet.
  • En god variant är att ersätta fläsk med en liten burk strimlade soltorkade tomater i olja - lägg utan olja i botten på pannan och slå över smeten.
  • En annan variant är med svamp och lök. Fräs en halv hackad gul lök eller halv purjolök samt 150 gram tärnad svamp som champinjoner; Karl-Johan eller annan matsvamp i 50 gram smör i en stekpanna. Sprid ut i botten på långpannan och slå smeten över.

4 portioner ugnspannkaka

  • Förberedelse: 35 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 1 tim 5 min

Ingredienser

  • 200-300 gram tärnat rimmat fläsk
  • 4 ägg, L/M
  • 8 dl mjölk, 3%
  • 1/2 tsk salt
  • 3,5 dl vetemjöl
  • 2 msk smör
  • 2 dl lingonsylt till servering eller rårörda lingon

Tillagning

  1. Vispa ihop ägg, 2 dl mjölk och salt i en skål. Tillsätt mjölet och rör ut klumpar. Tillsätt resten av mjölken lite i taget. Låt smeten stå att svälla i 30 minuter.
  2. Sätt ugnen på 250 grader.
  3. Strimla baconet eller tärna fläsk.
  4. Stek fläsket eller baconbitarna med lite extra smör i en stekpanna några minuter tills de fått färg. Man kan också lägga det direkt i långpannan och bryna i ugnen. Akta så det ej bränns bara.
  5. Fördela ner i en långpanna med höga kanter eller stor ugnssäker form.
  6. Häll smeten över bacon eller fläsket i pannan.
  7. Grädda ugnspannkakan i mitten av ugnen 20 till 25 minuter tills den fått fin färg och bubblat upp lite. Skaka lite på den så ska äggsmeten ha stelnat. Sänk värmen efter 15 minuter till 200 grader. Kan även täckas med folie mot slutet om den börjar brännas på toppen.
  8. Ta ut och låt stå i fem minuter och svalna något. Skär upp i rutor till servering.
  9. Servera ugnspannkakan med lingonsylt eller rårörda lingon. Gott med sallad till också.
E-mail
Medel: 3.8 (104 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 539 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-09-06

Tillbehör och liknande recept: