Flädersaft
Gör egen flädersaft av fläderblommor, citron och socker. God och uppfriskande saft som serveras väl kyld eller med isbitar.
Kallas för Hyllesaft i Skåne.
Tillagning
- Rensa och skölj blomklasarna. Lägg dem i en stor bunke, kruka, rostfri hink, plasthink eller kastrull. Se till att kärlet tål kokhett vatten. Se även till att du har ett lock eller en tallrik att lägga över. Eller så kan du använda plastfilm att täcka saften med.
- Skölj citroner i varmt vatten och skrubba dem. Skär dem i klyftor eller skiva dem. Lägg dem med fläderblommorna.
- Koka upp vatten, socker samt citronsyra i en stor kastrull. Rör under tiden så att sockret löser sig.
- Häll det heta sockervattnet över fläderblommorna och citron. Rör om.
- Låt svalna.
- Täck över saften med lock, tallrik eller plastfilm. Låt flädersaften stå att dra i tre dygn - gärna svalt och mörkt ex. källare eller garderob. Rör gärna om morgon och kväll.
- Sila av saften genom en saftsil eller durkslag med silduk till en ren stor bunke eller kastrull. Låt stå någon halvtimme att rinna av. Tryck sedan genom så mycket saft du kan.
- Förbered och rengör flaskor och korkar. Till detta recept behöver du förslagsvis 3 glasflaskor på 1 liter vardera.
- Förvarad i kylen så håller sig saften några månader.
- EXTRA HÅLLBAR SAFT: Ta upp 1 dl av saften i ett glas och rör ut natriumbensoat. Tillsätt och rör ut den i saften. Detta är valfritt. Du får då en saft som håller sig något år förvarad svalt och mörkt.
- Använd en tratt och fördela saften i rena glasflaskor med patentkork eller skruvkork; petflaskor eller glasburkar funkar också. Eller frys in saften i burkar.
Serveringsförslag
- Flädersaft späs med vatten till önskad styrka - förslagsvis 3-5 gånger. Blanda gärna i god tid och ställ i kylen att kallna eller servera flädersaften med isbitar eller krossad is.
- Saften blir också god till bål och drinkar som fläderdrink med rabarber eller en Hugo.
Tips
- Frys och raspa upp likt en sorbetliknande efterrätt gärna serverad med färska bär som jordgubb, melon och/eller hallon.
- Saften kan också användas som grund till hemgjord vaniljglass med flädersmak, parfait, panna cotta, fläderpaj eller isglass med fläder.
- Flädersill - smaksätt sillen med hemgjord flädersaft.
- Fläderlikör kan du göra med saften genom att blanda ut den med vodka eller Brännvin Special samt lite vatten till önskad styrka i en flaska. Servera gärna kyld.
Se till att du plockar rätt fläderblommor
Sambucus Nigra, vanlig äkta fläder, ska inte förväxlas med druvfläder och sommarfläder som är giftiga. Kolla på wikipedia om du är osäker så att du plockar rätt sorts fläder.
Använd äkta fläder
Till saften är det viktigt att du plockar äkta fläder - se bild ovan. Plocka den helst när den är nyutslagen. Äkta fläder känner du igen på:
- Fläderbusken är stor och hög - upp till åtta meter - samt blommar i juni och juli.
- Den får platta stora klasar av vita och ljust gula blommor.
- Blommorna har fem foderblad, fem kronblad samt fem fria ståndare med gula ståndarknappar.
- Blommorna har en stark söt doft av fläder.
- Äkta fläder får sedan först röda sedan svarta mogna bär i slutet av juli och augusti.
Använd inte druvfläder
Använd inte druvfläder som har mindre, vita blommor med grönt i. Blommorna formar en annan form på klasarna som är mer äggformade. De får rödare bär som bildar klasar likt druvklasar.
Använd inte sommarfläder som är en meterhög ört och har vita blommor men med röda ståndarknappar.
Ta hand om fläder när de blommar
Fläder brukar blomma kring midsommar och juli men nuförtiden kan det bli tidigare. Fläderblommor kan du frysa som de är i fryspåsar (rensa och skölj innan) och sedan plocka fram och göra flädersaft på direkt från frysen.
Hållbarhet och förvaring
Förvara saften mörkt och svalt. I kylen håller saften flera månader upp till något år. Annars kan du räkna med minst några månader förutsatt att du steriliserat flaskor och kork innan.
Extra hållbar saft
Natriumbensoat är ett konserveringsämne och det kan du tillsätta enligt förpackningen om du vill ha extra hållbar saft. Då håller den i flera år.
Du bör också sterilisera flaskor eller burkar noga om du vill spara saften.
Fryst saft
Förutom att hälla upp saften på flaska så kan man frysa in saften i burkar - då behövs ej konserveringsämnen. Då kan man också ta 0,75 av mängden socker om man önskar för en lite syrligare saft med mindre socker.
Till servering kan man skrapa fram några msk fryst saft till några glas eller en kanna när man behöver och sedan sätta tillbaka saften i frysen.
Ett smidigt alternativ är att frysa in saften i tråg för istärningar så kan man ta fram 1-2 tärning när man vill och lägga direkt i glaset samt fylla på med kallt vatten och låta det smälta.
Varianter
- Man kan smaksätta flädersaften med 1 kanelstång om man önskar.
- Saft med fläderbär blir också gott.
- Blanda fläder med rabarber för en rabarber- och flädersaft.
Uppskattat näringsvärde per portion: 72 kcal