Flädersaft med kanel

Hemgjord flädersaft smaksatt med kanel som ger en god smak åt saften. Om du vill kan du ta en halv bit färsk vaniljstång i också (låt koka med samtidigt som kanelstången).  

Det är viktigt att plocka rätt fläder. Den ska ha vita flata blomklasar och dofta sött av fläder. De brukar blomma kring midsommar och juli men nuförtiden kan det bli tidigare. Fläderblommor kan du frysa som de är i fryspåsar (rensa och skölj innan) och sedan plocka fram och göra flädersaft på direkt från frysen.

Flädersaft är god som saft, i bål och drinkar men också som sorbetliknande efterrätt gärna serverad med färska bär som jordgubb, melon och/eller hallon.

När du plockar så tänk på att ha markägarens tillstånd, plocka ej i parker och tänk på allemansrätten som säger att man inte får bryta kvistar och liknande. Sambucus Nigra, vanlig fläder, ska inte förväxlas med druvfläder och sommarfläder som är giftiga. Vanlig fläder är en stor buske med vita tillplattade klasar med blommor med stark söt doft. Gå in och se på wikipedia så att du väljer rätt fläder. 

 Natriumbensoat är ett konserveringsämne och det kan du tillsätta enligt förpackningen om du vill ha extra hållbar saft som håller länge. 

3 liter flädersaft

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 3 dagar
  • Klart på: 3 dagar 10 min

Ingredienser

  • 40 rensade och sköljda stora blomklasar fläderblommor
  • 1 kanelstång
  • 2 liter vatten
  • 1,5 kg socker
  • 3 ekologiska citroner
  • 50 gram citronsyra

Tillagning

  1. Koka upp vatten, kanelstång och socker i en stor kastrull. Rör ut sockret.
  2. Rensa och skölj blomklasarna under tiden. Skaka av dem och lägg dem i en stor bunke (som tål hett vatten), rostfri hink eller kastrull. Se till att du har ett lock att lägga över (eller så kan du använda plastfilm).
  3. Skölj citroner och skär i bitar samt lägg i bunken med fläderblommor. Tillsätt citronsyran.
  4. Häll det heta sockervattnet över fläderblommorna och rör om.
  5. Låt svalna något och täck över fläderblommorna i sockervattnet med lock eller plastfilm. Låt svalna och låt flädersaften stå svalt att dra i minst ett tre dygn.
  6. Sila av flädersaften i silställning eller gör en egen av silduk (linnehandduk) och durkslag till en ren stor bunke eller kastrull.
  7. Dags att förpacka flädersaften - fördela flädersaften i saftflaskor med kork (förvara svalt och mörkt) eller frys in den i plastburkar.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer