Flädersaft med kanel

Introduktion och förberedelse

Hemgjord flädersaft smaksatt med kanel som ger en god smak åt saften. Om du vill kan du ta en halv bit färsk vaniljstång i också (låt koka med samtidigt som kanelstången).

Flädersaft är god som saft, i bål och drinkar men också som sorbetliknande efterrätt gärna serverad med färska bär som jordgubb, melon och/eller hallon.

Vill du koka en vanlig flädersaft utan kanel som smaksättning så hittar du det här.

När du plockar så tänk på att ha markägarens tillstånd, plocka ej i parker och tänk på allemansrätten som säger att man inte får bryta kvistar och liknande.

Fläderblommor kan du frysa som de är i fryspåsar (rensa och skölj innan) och sedan plocka fram och göra flädersaft på direkt från frysen.

Vilken fläder ska man ha till saft?

Sambucus Nigra, vanlig äkta fläder, ska inte förväxlas med druvfläder och sommarfläder som är giftiga. Kolla på wikipedia om du är osäker så att du väljer rätt fläder.

Använd: Äkta fläder som är en stor buske som blommar i juni samt juli och får platta stora klasar av vita blommor med fem foderblad, fem kronblad, fem fria ståndare med gula ståndarknappar. Blommorna har en stark söt doft av fläder. Äkta fläder får sedan först röda sedan svarta bär i slutet av juli och augusti.

Använd inte: Druvflädern som har mindre, vitgröna och mer äggrunda blommklasar och sedan röd-svarta bär likt druvklasar. Sommarfläder som är en meterhög ört och har vita blommor men röda ståndarknappar.

Hållbar saft

Natriumbensoat är ett konserveringsämne och det kan du tillsätta enligt förpackningen om du vill ha extra hållbar saft som håller länge.

3 liter flädersaft

 • Förberedelse: 10 min
 • Tillagning: 3 dagar
 • Klart på: 3 dagar 10 min

Ingredienser

 • 40 rensade och sköljda stora blomklasar fläderblommor
 • 1 kanelstång
 • 2 liter vatten
 • 1,5 kg socker
 • 3 ekologiska citroner
 • 50 gram citronsyra

Tillagning

 1. Koka upp vatten, kanelstång och socker i en stor kastrull. Rör ut sockret.
 2. Rensa och skölj blomklasarna under tiden. Skaka av dem och lägg dem i en stor bunke (som tål hett vatten), rostfri hink eller kastrull. Se till att du har ett lock att lägga över (eller så kan du använda plastfilm).
 3. Skölj citroner och skär i bitar samt lägg i bunken med fläderblommor. Tillsätt citronsyran.
 4. Häll det heta sockervattnet över fläderblommorna och rör om.
 5. Låt svalna något och täck över fläderblommorna i sockervattnet med lock eller plastfilm. Låt svalna och låt flädersaften stå svalt att dra i minst ett tre dygn.
 6. Sila av flädersaften i silställning eller gör en egen av silduk (linnehandduk) och durkslag till en ren stor bunke eller kastrull.
 7. Dags att förpacka flädersaften - fördela flädersaften i saftflaskor med kork (förvara svalt och mörkt) eller frys in den i plastburkar.
E-mail
Medel: 4.4 (11 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 39 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-09-04