Fiskgryta

Grundrecept på fiskgryta med bland annat vit fisk, lax, räkor, musslor, grädde, fänkål, tomat och saffran. God med bröd samt rouille (majonnäs med saffran, vitlök och cayennepeppar) eller aioli (vitlöksmajonnäs).
Rouille - blanda 2 dl majonnäs med en halv pressad klyfta vitlök, 1 krm cayennepeppar samt en knivsudd saffran. Aioli - blanda 2 dl majonnäs med en halv pressad klyfta vitlök.
Du kan variera innehållet i fiskgrytan efter tycke. Gott i är plattfisk, marulk, kräftstjärtar samt andra grönsaker som morot, purjolök, vårlök, sparris, vitkål med mera.
Istället för fiskbuljongtärning och vatten är riktig fiskbuljong såklart godast om du har tillgång till det.
Vidare kan man använda skalade tärnade färska tomater istället för krossade tomater.
Gott i fiskgryta är också någon dl vitt torrt vin (ej ekfatslagrat).
Istället för saffran kan man ha i något krm gurkmeja för fin gul färg.
Fiskgrytan är ännu godare dagen efter. Ett tips är att laga grunden utan fisk dagen innan. Vid servering så kokar du upp fiskgrytan med fisk och skaldjur.

6 portioner fiskgryta

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 0,5 fänkål
  • 4 msk olivolja
  • 1 msk tomatpuré
  • 0,5 pkt saffran (valfritt) eller något krm gurkmeja
  • 1 krm timjan
  • 0,5 tsk torkade grovt krossade hela fänkålsfrön
  • 2 krm chiliflakes
  • 2 krm cayennepeppar
  • 1 pkt krossade tomater, 500 gram
  • 2 liter vatten
  • 3 fiskbuljongtärningar
  • 500 gram potatis, fast sort ex. delikatesspotatis
  • 200 gram broccoli, fryst eller färsk
  • 200 gram blomkål, fryst eller färsk
  • 500 gram vit fisk, ex. färsk eller fryst torsk eller allaska pollok (1 pkt)
  • 300 gram laxfilé, ex. 1 pkt frysta laxtärningar
  • 100 gram skalade räkor
  • 100 gram musslor utan skal (valfritt)
  • 2,5 dl grädde
  • 0,5 tsk salt
  • 1 msk vitvinsvinägerTillbehör:2 dl rouille eller aioli
  • 1 ljust bröd som baguette eller ljust surdegsbröd

Tillagning

  1. Skala och hacka lök samt finhacka vitlöken.
  2. Fräs utan att ta färg i en stor gryta eller kastrull med olivoljan. Rör då och då.
  3. Dela under tiden fänkål i klyftor och skär bort den hårda stammen i mitten. Hacka eller strimla fänkålen och tillsätt till löken.
  4. Rör i tomatpuré samt saffran.
  5. Tillsätt timjan, torkad fänkål, chiliflakes och cayennepeppar.
  6. Rör i krossade tomater, vatten och buljongtärningar. Låt koka upp medan du sköljer, putsar och delar potatisarna (de behövs ej skalas om de ha fint skal).
  7. Tillsätt potatisen och koka på medelvärme i 20 minuter.
  8. Har du fryst vit fisk i block som ej är tinad så kan du tillsätta den i fryst tillstånd direkt i grytan och låta koka med potatisen efter 10 minuter.
  9. Skär färsk broccoli och blomkål i buketter. Tillsätt broccoli och blomkål. Låt koka fem minuter.
  10. Förbered fisk - skär tinad eller färsk fisk i tärningar (valfritt). Fisken kan också läggas i som hela bitar (utan skinn) - när fisken kokat några minuter så kan man dela den grovt i bitar med en slev.
  11. Tillsätt fisken till grytan och koka den klar några minuter tills fiskköttet faller sönder i bitar.
  12. Tillsätt räkor och musslor samt grädde. Rör om och koka upp.
  13. Smaka av fiskgrytan med salt och vitvinsvinäger.
  14. Servera fiskgrytan med aioli eller rouille samt ett gott bröd. En matsked aioli eller rouille på varje portion fiskgryta brukar vara lagom.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Godaste fisken på grillen

Lägg en bit lax, gör fiskspett eller grilla en hel fisk. Det lyxigaste man kan laga i Portugal och Spanien är fin fisk - det har vi  faktiskt rätt gott utbud av i Svenska fiskdiskar - speciellt lax. Servera med god färskpotatis, citron och en sås och grönsallad och kanske lite extra grillade grönsaker. Svårare behöver det inte vara. Och nyttit och fräscht blir det. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer