Fiskgryta med saffran

Fiskgryta med saffran, fänkål och grädde. Här med torsk, lax, räkor, musslor samt delikatesspotatis, blomkål och broccoli.
Servera med antingen rouille eller aioli. Rouille - blanda 2 dl majonnäs med en halv pressad klyfta vitlök, 1 krm cayennepeppar samt en knivsudd saffran. Aioli - blanda 2 dl majonnäs med en halv pressad klyfta vitlök.
Vintips till är ett torrt vitt vin ex. Chardonnay.
Innehållet i fiskgrytan kan varieras och du kan välja annan fisk ex. plattfisk; andra grönsaker ex. morot, purjolök, salladslök, rotselleri; smaka upp med rivet apelsinskal; tillsätta stjärnanis; använda riktig fiskbuljong; ersätta krossade tomater med skalade och tärnade färska tomater; ta i någon dl vitt vin istället för vinäger.

6 portioner fiskgryta med saffran

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 3 salladslökar
  • 0,5 fänkål
  • 4 msk olivolja
  • 1 msk tomatpuré
  • 0,5 pkt saffran
  • 1 krm timjan
  • 0,5 tsk torkade grovt krossade hela fänkålsfrön
  • 2 krm cayennepeppar
  • 2 krm chiliflakes
  • 1 pkt krossade tomater, 500 gram
  • 2 liter vatten
  • 3 fiskbuljongtärningar
  • 500 gram potatis, fast sort ex. delikatesspotatis
  • 200 gram broccoli, fryst eller färsk
  • 200 gram blomkål, fryst eller färsk
  • 500 gram färsk eller fryst torsk (1 pkt)
  • 300 gram laxfilé, ex. 1 pkt frysta laxtärningar
  • 100 gram skalade räkor
  • 100 gram musslor utan skal (valfritt)
  • 2,5 dl grädde
  • 0,5 tsk salt
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • Tillbehör:2 dl rouille eller aioli
  • 1 ljust bröd som baguette eller ljust surdegsbröd

Tillagning

  1. Lägg ev. fryst fisk att tina i kallt vatten.
  2. Skala och hacka lök samt finhacka vitlöken. Strimla salladslökarna och sätt undan att tillsätta till grytan på slutet.
  3. Fräs utan att ta färg i en stor gryta eller kastrull med olivoljan. Rör då och då.
  4. Dela under tiden fänkål i klyftor och skär bort den hårda stammen i mitten. Hacka eller strimla fänkålen och tillsätt till löken.
  5. Rör i tomatpuré samt saffran.
  6. Tillsätt timjan, fänkålsfrön, chiliflakes och cayennepeppar.
  7. Rör i krossade tomater, vatten och buljongtärningar. Låt koka upp medan du sköljer, putsar och delar potatisarna (de behövs ej skalas om de ha fint skal).
  8. Tillsätt potatisen och koka på medelvärme i 20 minuter.
  9. Skär färsk broccoli och blomkål i buketter. Tillsätt broccoli och blomkål. Låt koka fem minuter.
  10. Förbered fisk - skär tinad eller färsk fisk i tärningar. Tillsätt fisken till grytan och koka den klar några minuter tills fiskköttet börjar falla sönder i bitar.
  11. Tillsätt räkor, musslor, strimlad salladslök samt grädde. Rör om och koka upp.
  12. Smaka av fiskgrytan med salt och vitvinsvinäger.
  13. Servera fiskgrytan med aioli eller rouille samt ett gott bröd. En matsked aioli eller rouille på varje portion fiskgryta brukar vara lagom.
E-mail
Medel: 3 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Här kan du läsa hur man lagar en massa olika recept jag gjort. Helt gratis. Jag är utbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan, har en dryckesutbildning, medlem i Gastronomiska akademiens vänner, Chaine, Slowfood, Äkta vara och Sveriges Matskribenters Förening.

Mest googlade maten 2017

Chokladbollar, picklad rödlök och Janssons Frestelse samt svamp som trattisar och Karl-Johan var några av de mest poppis sökningarna i matsvängen. 

Läs mer

Följ Receptfavoriter på sociala medier

Gilla min Facebook-sida, prenumerera på min Youtube-kanal och se min senaste film hur du bakar goda semlor. Och följ gärna på Instagram och Pinterest.

Läs mer

Laga smarrigaste Stroganoffen

Korv Stroganoff med falukorv är mångas favorit. För dig som tröttnat på falukorven finns det fler varianter av Stroganoff - med biff, hetare korv, vegetarisk samt med mer grönsaker.

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer