Dry Martini

Bjud på en Dry Martini innan maten. En stark och klassisk cocktail eller drink blandad med gin och torr vit Vermouth garnerad med en grön oliv på en tandpetare.

Välj gärna en fin grön oliv även om det går med billigare oliver. Man kan också ta en bit citronskal man klämmer över och sedan lägger i drinken vid servering.

Torr vit Vermouth ska det vara - inte den söta varianten. Desto mindre mängd Vermouth desto torrare blir din Dry Martini. En riktlinje är att ta 5-6 delar gin och 1 del Vermouth. IAB säger 6 delar gin till en del vermouth.

Torr vit Vermouth finns i olika märken mest kända är fransk Noilly Prat och Italiensk Martini Extra dry men det finns också andra märken som Italienska Marezzo.

Ställ gärna in glas i frysen innan servering så att de är riktigt kalla. Se även till att gin och Vermouth är kalla.

James Bond tycker man ska skaka inte röra - shaken not stirred - sin draja men det är en smaksak. Med skaka menas skaka med is i en shaker och med röra menas röra med is i ett drinkblandningsglas.

Varianter:

  • Byt gin mot vodka för en Vodka Martini.
  • För Dirty Martini tillsätter du några droppar av spadet från burken med oliver.
  • Byt oliv mot en liten syltkök så får du en Gibson Martini.
  • Appletini - byt gin mot calvados fine äppelbrännvin.

1 Dry Martini

  • Förberedelse: 1 min
  • Tillagning: 1 min
  • Klart på: 2 min

Ingredienser

  • 5-6 cl torr gin som London dry gin, Bombay Sapphire eller liknande
  • 1 cl torr vit Vermouth
  • 1 grön oliv på en tandpetare eller en bit citronskal
  • 6-8 isbitar

Tillagning

  1. Skaka med is i en shaker eller rör i ett drinkblandarglas med is. Sila upp i kylt martiniglas.
  2. Garnera med en grön oliv på en tandpetare. Eller garnera med en liten bit citronskal du klämmer till över drinken och sedan lägger i.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-07-01

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept