Dry Martini
Introduktion och förberedelse
Bjud på en Dry Martini innan maten. En stark och klassisk cocktail eller drink blandad med gin och torr vit Vermouth garnerad med en grön oliv på en tandpetare.
Serveringsförslag
- Passar som aperitif innan maten, till fest eller när som.
- Gott till är snacks som chips, salta pinnar, rostade pekannötter eller rostade nötter.
Tips
- Ställ gärna in glas i frysen innan servering så att de är riktigt kalla.
- Se även till att gin och Vermouth är väl kylt.
Garnering
- Välj gärna en lite finare sort gröna oliver som förslagsvis gröna naturella urkärnade Halkidiki oliver, Spanska Manzanilla eller Queen Olives; eller italienska Cerignola eller Castelvetrano.
- Det blir även ok med billigare oliver.
- Gillar du smaksatta oliver kan du ta det och vanligast är med Piemento.
- Istället för oliv eller tillsammans med oliv kan man ha i en bit citronskal man klämmer över eller zestar och sedan lägger i drinken vid servering.
- Istället för att servera oliv i drinken kan du servera dem vid sidan. Lägg upp några oliver med en bambupinne eller liten gaffel till i ett litet glas eller skål och servera till. Då passar det även med smaksatta gröna oliver. Garnera då gärna med en bit twistat citronskal.
Val av Vermouth
- Torr vit Vermouth ska det vara - inte den söta varianten.
- Desto mindre mängd Vermouth desto torrare blir din Dry Martini. En riktlinje är att ta 5-6 delar gin och 1 del Vermouth. IBA säger 6 delar gin till en del vermouth.
- Torr vit Vermouth finns i olika märken mest kända är fransk Noilly Prat och Italiensk Martini Extra dry men det finns också andra märken som Italienska Marezzo.
Skakad eller rörd
James Bond tycker man ska skaka inte röra - shaken not stirred - sin draja men det är en smaksak. Med skaka menas skaka med is i en shaker och med röra menas röra med is i ett drinkblandningsglas.
Varianter
- Byt gin mot vodka för en Vodka Martini. Eller Vanilla vodka.
- För Dirty Martini tillsätter du några droppar av spadet från burken med oliver.
- Byt oliv mot en liten syltkök så får du en Gibson.
- Appletini - byt gin mot vodka, Cointreau och calvados fine äppelbrännvin.
- Byt Vermouth mot vit glögg och gin mot vodka för en tomtecocktail.
- Tillsätt söt röd vermouth och apelsinjuice för en Bronx cocktail.
Tillagning
- Mät upp gin och vermouth i en shaker med is eller ett rörglas med is. Skaka eller rör.
- Sila upp i kylt martiniglas.
- Garnera med 1-3 gröna oliver på en tandpetare eller liten bambupinne. Eller garnera med en liten bit citronskal du klämmer till över drinken och sedan lägger i.
Uppskattat näringsvärde per portion: 143 kcal