Vesper

Introduktion och förberedelse

Vesper är en cocktail med gin, vodka och Lillet Blanc - en variant på Martini.

Drinken skakas med is och serveras i ett kylt Martiniglas.

Vesper är med på IBA:s lista över drinkar. Drinken skapades av Ian Fleming i boken Casino Royal där James Bond föreslår drinken till bartendern och kommenterar att han bara tar en drink innan middagen som ska vara stor, stark, kall och välgjord.

Lillet Blanc är en klassisk fransk aperitif från Podensac i Bordeaux. Grunden är ett aromatiskt lagrat vitt vin av Semillon som smaksätts med citruslikör samt kinin som ger en bitter twist som påminner om tonic water.

Serveringsförslag

  • Passar hela dagen förslagsvis som stark fördrink eller aperitif.
  • God att servera med snacks som köpta chips eller hemgjorda äppelchips, rostade pekannötter eller rostade nötter till.
  • Kan serveras utan garnering eller garneras med en halv skiva citron på kanten. Eller twist av citronskal.

Tips

  • Förutom ingredienser och ett martiniglas behöver du en shaker, drinkmått och isbitar.
  • Du kan blanda upp till fyra drinkar på en gång i samma shaker.
  • Kyl gärna glas i kylen 10 minuter innan servering.

Vesper är en variant på Martini med vodka, gin och Lillet Blanc.
Vesper är en variant på Martini med vodka, gin och Lillet Blanc.

1 Vesper

  • Förberedelse: 1 min
  • Tillagning: 1 min
  • Klart på: 2 min

Ingredienser

  • 6 cl gin
  • 1,5 cl vodka
  • 0,75 cl Lillet Blanc

Tillagning

  1. Kyl gärna in glaset i kylen eller frysen 10 minuter innan servering.
  2. Mät upp ingredienserna i en shaker över ca 8 isbitar.
  3. Skaka och sila upp i kylt martiniglas. Servera direkt.
  4. Garnera eventuellt med liten strimla citronskal eller tunn kvarts citronskiva.
E-mail
Medel: 5 (6 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 173 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-08-30

Tillbehör och liknande recept: