Saffranssnäckor med vaniljkräm

Saffransbullar är en blandning mellan kanelbullar och lussebullar - vetebullar med smak av saffran bakade som vanliga kanelbullar men utan kanel och istället fyllda med vaniljkräm. Du kan köpa vaniljkräm som halvfabrikat eller laga egen som blir godast. 

Snäckorna passar till lucia, första advent och jultider. 

40 saffranssnäckor

  • Förberedelse: 1 tim 30 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 1 tim 40 min

Ingredienser

  • 150 g smör, rumsvarmt
  • 5 dl mjölk, standard
  • 50 g färsk jäst för söta degar
  • 1 dl strösocker eller vit baksirap
  • 0,5 tsk salt
  • 1 pkt saffran
  • 1,4 liter vetemjöl, ca 800 gram
  • Fyllning och garnering: 150 g rumsvarmt smör eller margarin
  • 1 dl strösocker
  • 3 dl fast vaniljkräm som Marsan, vaniljvisp eller hemgjord
  • 1 ägg
  • 1 dl pärlsocker eller flagad mandel

Tillagning

  1. Smält smöret i en kastrull, rör i saffranet och tillsätt mjölken. Värm mjölken till 37 grader (fingervarmt).
  2. Smula ner jästen i en stor degskål.
  3. Häll över den ljumma mjölken och rör om.
  4. Tillsätt socker eller sirap och salt.
  5. Mät upp mjölet och men spar en halv dl till utbakning. Arbeta ihop degen kraftigt, cirka 5 minuter med maskin eller 10 minuter för hand, tills den känns smidig.
  6. Låt saffransdegen jäsa övertäckt med bakduk cirka 30 minuter.
  7. Förbered under tiden en fast vaniljkräm enligt paket eller gör en själv efter recept här på receptfavoriter.se.
  8. Arbeta ner degen med maskin eller knåda den lätt på mjölat bakbord.
  9. Dela degen i 4 delar. Kavla ut varje del till en avlång rektangel ca 35-40 cm bred och 25 cm hög.
  10. Rör ihop smör och socker. Bred ett tunt lager på rektangeln. Rulla ihop till en rulle.
  11. Skär rullen i 10 delar och lägg dem med snittytan upp i pappersformar eller på plåtar täckta med bakplåtspapper.
  12. Tryck en grop med tummen i mitten på varje bulle och lägg dit ca en tsk vaniljfyllning i varje.
  13. Låt saffranssnäckorna jäsa under bakduk cirka 40 minuter.
  14. Värm ugnen till 225-250°C.
  15. Pensla och grädda bullarna mitt i ugnen, 5-10 minuter.
  16. Ta ut och låt svalna på galler något innan servering.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer