Saffranssnäckor med vaniljkräm

Introduktion och förberedelse

Saffransbullar är en blandning mellan kanelbullar och lussebullar - vetebullar med smak av saffran bakade som vanliga kanelbullar men utan kanel och istället fyllda med vaniljkräm. Du kan köpa vaniljkräm som halvfabrikat eller laga egen som blir godast.

Snäckorna passar till lucia, första advent och jultider.

40 saffranssnäckor

  • Förberedelse: 1 tim 30 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 1 tim 40 min

Ingredienser

  • 150 g smör, rumsvarmt
  • 5 dl mjölk, standard 3%
  • 50 g färsk jäst för söta degar
  • 1 dl strösocker eller vit baksirap
  • 0,5 tsk salt
  • 1 pkt saffran
  • 1,4 liter vetemjöl, ca 800 gram
  • Fyllning och garnering: 100 g rumsvarmt smör eller margarin
  • 1 dl strösocker
  • 2,5 dl fast vaniljkräm som Marsan, vaniljvisp eller hemgjord
  • 1 ägg
  • 1 dl pärlsocker eller flagad mandel

Tillagning

  1. Smält smöret i en kastrull, rör i saffranet och tillsätt mjölken. Värm mjölken till 37 grader (fingervarmt).
  2. Smula ner jästen i en stor degskål.
  3. Häll över den ljumma mjölken och rör om.
  4. Tillsätt socker eller sirap och salt.
  5. Mät upp mjölet och men spar en dl till utbakning. Arbeta ihop degen kraftigt, cirka 5 minuter med maskin eller 10 minuter för hand, tills den känns smidig. Tillsätt ev lite mer mjöl.
  6. Låt saffransdegen jäsa övertäckt med bakduk cirka 30 minuter.
  7. Förbered under tiden en fast vaniljkräm enligt paket eller gör en själv efter recept här på receptfavoriter.se.
  8. Arbeta ner degen med maskin eller knåda den lätt på mjölat bakbord.
  9. Dela degen i 4 delar. Kavla ut varje del till en avlång rektangel ca 35-40 cm bred och 25 cm hög.
  10. Rör ihop smör och socker. Bred ett tunt lager på rektangeln. Rulla ihop till en rulle.
  11. Skär rullen i 10 delar och lägg dem med snittytan upp i pappersformar eller på plåtar täckta med bakplåtspapper.
  12. Tryck en grop med tummen i mitten på varje bulle och lägg dit ca en tsk vaniljfyllning i varje.
  13. Låt saffranssnäckorna jäsa under bakduk cirka 40 minuter.
  14. Värm ugnen till 225°C vanlig ugn.
  15. Pensla och grädda bullarna mitt i ugnen, 10-12 minuter.
  16. Ta ut och låt svalna på galler något innan servering.
E-mail
Medel: 5 (4 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 98 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-07-20

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Följ på Youtube, Facebook och sociala medier

Prenumerera på min Youtube-kanal och kolla in mina receptfilmer. Följ på Facebook, Instagram och Pinterest för säsongstips och nya recept.

Läs mer

Gör din egen mozzarella

Gör din egen mozzarellaost från grunden. Det är lättare än man tror och den blir mycket god.

Läs mer

Recept