Saffranssnäckor med vaniljkräm

Introduktion och förberedelse

Saffranssnäckor eller saffransbullar är en blandning mellan kanelbullar och lussebullar - vetebullar med smak av saffran bakade som vanliga kanelbullar men utan kanel och istället fyllda med vaniljkräm.

Du kan köpa vaniljkräm som halvfabrikat eller laga egen vaniljkräm som blir godast.

Snäckorna passar till lucia, första advent och jultider.

Vegana bullar kan du baka med mjölkfritt margarin och havremjölk. Pensla med havremjölk. Gör vaniljkrämen vegansk - se vegansk variant på vaniljkräm.

40 saffranssnäckor

  • Förberedelse: 1 tim 30 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 1 tim 40 min

Ingredienser

  • 150 gram smör, rumsvarmt
  • 5 dl mjölk, standard 3%
  • 50 gram färsk jäst för söta degar
  • 1 dl strösocker eller vit baksirap
  • 0,5 tsk salt
  • 1 pkt saffran
  • 1,4 liter vetemjöl, ca 800 gram
  • Fyllning och garnering: 100 g rumsvarmt smör eller margarin
  • 1 dl strösocker
  • 2,5 dl fast vaniljkräm som Marsan, vaniljvisp eller hemgjord vaniljkräm
  • 1 ägg
  • 1 dl pärlsocker eller flagad mandel

Tillagning

  1. Smält smöret i en kastrull, rör i saffranet och tillsätt mjölken. Värm mjölken till 37 grader (fingervarmt).
  2. Smula ner jästen i en stor degskål.
  3. Häll över den ljumma mjölken och rör om.
  4. Tillsätt socker eller sirap och salt.
  5. Mät upp mjölet och men spar en dl till utbakning. Arbeta ihop degen kraftigt, cirka 5 minuter med maskin eller 10 minuter för hand, tills den känns smidig. Tillsätt ev lite mer mjöl.
  6. Låt saffransdegen jäsa övertäckt med bakduk cirka 30 minuter.
  7. Förbered under tiden en fast vaniljkräm enligt paket eller gör en själv efter recept här på receptfavoriter.se.
  8. Arbeta ner degen med maskin eller knåda den lätt på mjölat bakbord.
  9. Dela degen i 4 delar. Kavla ut varje del till en avlång rektangel ca 35-40 cm bred och 25 cm hög.
  10. Rör ihop smör och socker. Bred ett tunt lager på rektangeln. Rulla ihop till en rulle.
  11. Skär rullen i 10 delar och lägg dem med snittytan upp i pappersformar eller på plåtar täckta med bakplåtspapper.
  12. Tryck en grop med tummen i mitten på varje bulle och lägg dit ca en tsk vaniljfyllning i varje.
  13. Låt saffranssnäckorna jäsa under bakduk cirka 40 minuter.
  14. Värm ugnen till 225°C vanlig ugn.
  15. Pensla och grädda bullarna mitt i ugnen, 10-12 minuter.
  16. Ta ut och låt svalna på galler något innan servering.
E-mail
Medel: 5 (5 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 98 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-11-30

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.