Saffranssnäckor med vaniljkräm

Saffransbullar är en blandning mellan kanelbullar och lussebullar - vetebullar med smak av saffran bakade som vanliga kanelbullar men utan kanel och istället fyllda med vaniljkräm. Du kan köpa vaniljkräm som halvfabrikat eller laga egen som blir godast. 

Snäckorna passar till lucia, första advent och jultider. 

40 saffranssnäckor

  • Förberedelse: 1 tim 30 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 1 tim 40 min

Ingredienser

  • 150 g smör, rumsvarmt
  • 5 dl mjölk, standard
  • 50 g färsk jäst för söta degar
  • 1 dl strösocker eller vit baksirap
  • 0,5 tsk salt
  • 1 pkt saffran
  • 1,4 liter vetemjöl, ca 800 gram
  • Fyllning och garnering: 150 g rumsvarmt smör eller margarin
  • 1 dl strösocker
  • 3 dl fast vaniljkräm som Marsan, vaniljvisp eller hemgjord
  • 1 ägg
  • 1 dl pärlsocker eller flagad mandel

Tillagning

  1. Smält smöret i en kastrull, rör i saffranet och tillsätt mjölken. Värm mjölken till 37 grader (fingervarmt).
  2. Smula ner jästen i en stor degskål.
  3. Häll över den ljumma mjölken och rör om.
  4. Tillsätt socker eller sirap och salt.
  5. Mät upp mjölet och men spar en halv dl till utbakning. Arbeta ihop degen kraftigt, cirka 5 minuter med maskin eller 10 minuter för hand, tills den känns smidig.
  6. Låt saffransdegen jäsa övertäckt med bakduk cirka 30 minuter.
  7. Förbered under tiden en fast vaniljkräm enligt paket eller gör en själv efter recept här på receptfavoriter.se.
  8. Arbeta ner degen med maskin eller knåda den lätt på mjölat bakbord.
  9. Dela degen i 4 delar. Kavla ut varje del till en avlång rektangel ca 35-40 cm bred och 25 cm hög.
  10. Rör ihop smör och socker. Bred ett tunt lager på rektangeln. Rulla ihop till en rulle.
  11. Skär rullen i 10 delar och lägg dem med snittytan upp i pappersformar eller på plåtar täckta med bakplåtspapper.
  12. Tryck en grop med tummen i mitten på varje bulle och lägg dit ca en tsk vaniljfyllning i varje.
  13. Låt saffranssnäckorna jäsa under bakduk cirka 40 minuter.
  14. Värm ugnen till 225-250°C.
  15. Pensla och grädda bullarna mitt i ugnen, 5-10 minuter.
  16. Ta ut och låt svalna på galler något innan servering.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Svart Fredag i köket

Fynda köksgrejer på Black Friday rean 2017. Var är det rea, på vad och vad ska man tänka på? Mitt tips är att titta efter lite dyrare köksgrejer som du kanske tänkt köpa ett tag eller julklappar. På Black fredag reas numer det mesta - allt från knivar till köksmaskiner. Och kanske dags att slå till på en Sous Vide cirkulator för dig som längtat efter det. 

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer