Creme brulée

Fransk creme brulée. Servera creme brulée som dessert som den är, med citrussalsa som på bilden eller med färska bär som hallon, blåbär, jordgubbar, passionsfrukt eller sylt som hjortron-, hallon eller blåbärssylt.
Ett sött dessertvin sätter pricken över i - exempelvis en Late Harvest från Australien.
Förbered gärna creme bruléen någon dag innan och förvara i kylen.
Innan servering så karamellisserar du din crème brulée. Det innebär att du strör socker på den kalla crème bruléen och sedan bränner det ljust brunt med en gasbrännare eller med grillgallret i ugnen.

4 - 6 portioner Creme brulée

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 20 min

Ingredienser

  • 1 vaniljstång
  • 6 äggulor
  • 1,5 dl socker
  • 1 dl mjölk
  • 4 dl vispgrädde
  • florsocker eller råsocker

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Dela vaniljstången på längden, skrapa ur fröna och tillsätt till en kastrull med mjölk, grädde och socker.
  3. Låt mjölken, grädden och sockret nästan koka upp, rör då och då så att sockret löser sig och ta sedan av värmen och låt stå att dra.
  4. Gör ett vattenbad: sätt in en långpanna med hög kanter i ugnen. Koka upp 1,5 liter vatten och häll i vatten upp till halva kanten på långpannan.
  5. Vispa under tiden äggulorna.
  6. Vispa i den varma gräddblandningen.
  7. Häll Creme brulée smeten i portionsformar. Ställ dem i vattenbadet.
  8. Grädda Creme bruléen i cirka en timme i nedre delen av ugnen. Ta ut och låt svalna. Ställ att kallna i kylen.
  9. Hit kan du förbereda Creme bruléen och ha i kylen.
  10. Vid servering kanderas socker på toppen. Det kan du göra med en gasbrännare (eller med grillen i ugnen - sätt ugnen på max grill).
  11. Pudra florsocker eller råsocker över formarna.
  12. Bränn försiktigt sockret till karamell över hela ytan med en gasbrännare. Eller sätt dem tätt under grillelementet tills sockret mörknar. OBS det är viktigt att det går snabbt och är hett samt att äggstanningen inte blir varm och stelnar för mycket (därför är det bra om Creme bruléen är kall).
  13. Servera gärna Creme bruléen med färska hallon, jordgubbar, rabarberkompott, hjortron eller andra bär vid sidan.
E-mail
Medel: 3.4 (5 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat