Creme brulee med choklad

Förbered gärna Crème brûléen någon dag innan och förvara i kylen och karamellirisera toppen vid servering. Gott med färska bär som hallon, jordgubbar eller björnär. Passionsfrukt passar också till.
Ett sött dessertvin passar till ex från Australien, USA eller Canada.

4-6 portioner Creme brulee med choklad

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 1 tim 30 min
  • Klart på: 1 tim 50 min

Ingredienser

  • 1 vaniljstång
  • 6 äggulor
  • 1,5 dl socker
  • 1 dl mjölk
  • 4 dl vispgrädde
  • 100 gram mörk choklad
  • florsocker eller råsocker

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Plocka fram en ugnsform med höga kanter. Koka upp 1,5 liter vatten och håll varmt.
  3. Bryt chokladen i bitar och tillsätt till en kastrull med mjölk, grädde och socker.
  4. Dela vaniljstången på längden, skrapa ur fröna och tillsätt till mjölk-grädden.
  5. Låt mjölk, grädde, socker och choklad bli ca 65 grader, rör hela tiden så att socker och choklad löser sig och ta sedan av värmen.
  6. Vispa under tiden äggulor i en stor skål.
  7. Tillsätt mjölk-grädd och chokladblandningen under vispning. Häll creme brule smeten i portionsformar.
  8. Ställ dem i ugnsformen och häll på hett vatten vid sidan så att det täcker upp till hälften på portionsformarna.
  9. Grädda creme bruleen i cirka en timme i nedre delen av ugnen. Det går snabbare om du använder plattare formar - räkna ca 30-40 minuter.
  10. Ta ut och låt svalna. Låt kallna i kylen. Hit kan du förbereda creme brulee och ha i kylen.
  11. Vid servering är det bara att kandera socker toppen. Det kan du göra med en gasbrännare eller med grillen i ugnen. Sätt ugnen på max grill. Pudra florsocker eller råsocker över formarna. Sätt dem tätt under grillelementet tills sockret mörknar eller bränn med gasbrännare. OBS det är viktigt att det går snabbt och är hett samt att äggstanningen inte blir varm och stelnar för mycket (därför är det bra om Crème brûléen är kall).
  12. Servera med färska bär.
E-mail
Medel: 4.3 (4 röster)

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer