Creme brulee med choklad

Creme brulee med choklad. Gott med färska bär som jordgubbar som bryter av med lite syrlig smak till brûléen. Även hallon, blåbär, björnär eller passionsfrukt passar också till.

Förbered gärna Crème brûléen någon dag innan och förvara i kylen tills det är dags att servera. Innan servering så karamellisserar du din crème brulée. Det innebär att du strör socker på den kalla crème bruléen och sedan bränner det ljust brunt med en gasbrännare eller med grillgallret i ugnen.

Du kan använda en vid och platt form eller en högre med mindre diameter. De ska vara ugsfasta och tåla att man kör med gasbrännaren på ytan av vaniljpuddingen. På bilderna formar från klassiska franska Pillivuyt.

Vintips:

Ett sött dessertvin sätter pricken över i - exempelvis en late harvest från Australien, USA eller Canada. Flädersaft är också gott. Dessertvin, brûlée och syrliga hallon blir mycket gott ihop.

4-6 portioner Creme brulee med choklad

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 1 tim 30 min
  • Klart på: 1 tim 50 min

Ingredienser

  • 1 vaniljstång
  • 6 äggulor
  • 1,5 dl socker
  • 1 dl mjölk
  • 4 dl vispgrädde
  • 100 gram mörk choklad
  • florsocker eller råsocker

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Plocka fram en ugnsform med höga kanter. Koka upp 1,5 liter vatten och håll varmt.
  3. Bryt chokladen i bitar och tillsätt till en kastrull med mjölk, grädde och socker.
  4. Dela vaniljstången på längden, skrapa ur fröna och tillsätt till mjölk-grädden.
  5. Låt mjölk, grädde, socker och choklad bli ca 65 grader, rör hela tiden så att socker och choklad löser sig och ta sedan av värmen.
  6. Vispa under tiden äggulor i en stor skål.
  7. Tillsätt mjölk-grädd och chokladblandningen under vispning. Häll creme brule smeten i portionsformar.
  8. Ställ dem i ugnsformen och häll på hett vatten vid sidan så att det täcker upp till hälften på portionsformarna.
  9. Grädda creme bruleen i cirka en timme i nedre delen av ugnen. Det går snabbare om du använder plattare formar - räkna ca 30-40 minuter.
  10. Ta ut och låt svalna. Låt kallna i kylen. Hit kan du förbereda creme brulee och ha i kylen.
  11. Vid servering är det bara att kandera socker toppen. Det kan du göra med en gasbrännare eller med grillen i ugnen. Sätt ugnen på max grill. Pudra florsocker eller råsocker över formarna. Sätt dem tätt under grillelementet tills sockret mörknar eller bränn med gasbrännare. OBS det är viktigt att det går snabbt och är hett samt att äggstanningen inte blir varm och stelnar för mycket (därför är det bra om Crème brûléen är kall).
  12. Servera med färska bär.
E-mail
Medel: 4.5 (6 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-03-08

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad till kock i Marinen samt kulinarisk kock och måltidskreatör från Restauranghögskolan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig.

Julgodis i klassiska och nya varianter

Julgodis för maximal julstämning. Här hittar du recept på julgodis som ischoklad, knäck, rischoklad, mandelbräck, jultryffel och mozartkulor; julstubbe, chokladdoppade marshmallows, chokladbräck och mintkyssar.

Läs mer

Pepparkladdkaka

En riktigt lyckad smak-kombo av kladdkaka med choklad och pepparkakskryddor. Gott med en klick grädde eller kula glass till fika, advent, lucia, julbord eller dessert.

Läs mer

Recept

Pepparbiscottis

En variant på pepparkakor med lite Italiensk inspiration från mandelskorpor kryddade med pepparkakskryddor.

Läs mer

Recept

Smaksätt din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört.

Läs mer