Crême brulée med choklad

Introduktion och förberedelse

Crême brulée med choklad. Gott med färska bär som jordgubbar som bryter av med lite syrlig smak till brûléen.

Även andra bär som hallon, blåbär, björbär; eller smält rabarber eller passionsfruktspulp passar till.

Innan servering så karamellisserar du din crème brulée. Det innebär att du strör socker på den kalla crème bruléen och sedan bränner det ljust brunt med en gasbrännare eller under max grill i ugnen.

Du kan använda en vid och platt form eller en högre med mindre diameter. De ska vara ugsfasta och tåla att man kör med gasbrännaren på ytan av vaniljpuddingen. På bilderna formar från klassiska franska Pillivuyt.

Kan föreberedas i god tid

Förbered gärna Crème brûléen någon dag innan och förvara i kylen tills det är dags att servera.

Vintips

Ett sött dessertvin sätter pricken över i - exempelvis Sauternes, Icewein eller en late harvest från Australien, USA eller Canada. Flädersaft är också gott.

Dessertvin, söt brûlée och syrliga hallon, jordgubbar eller rabarber blir mycket gott ihop.

Chokladbrulée med smält rabarber eller rabarberkompott
Chokladbrulée kan du servera med valfria tillbehör som något syrligt som smält rabarber eller rabarberkompott, färska bär eller passionsfruktspulp.

4-6 portioner Crême brulée med choklad

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 1 tim 30 min
  • Klart på: 1 tim 50 min

Ingredienser

  • 1 vaniljstång
  • 6 äggulor
  • 1,5 dl socker
  • 1 dl mjölk
  • 4 dl vispgrädde
  • 100 gram mörk choklad
  • florsocker eller råsocker

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Plocka fram en ugnsform med höga kanter. Koka upp 1,5 liter vatten och håll varmt.
  3. Bryt chokladen i bitar och tillsätt till en kastrull med mjölk, grädde och socker.
  4. Dela vaniljstången på längden, skrapa ur fröna och tillsätt till mjölk-grädden.
  5. Låt mjölk, grädde, socker och choklad bli ca 65 grader, rör hela tiden så att socker och choklad löser sig och ta sedan av värmen.
  6. Vispa under tiden äggulor i en stor skål.
  7. Tillsätt mjölk-grädd och chokladblandningen under vispning. Häll creme brule smeten i portionsformar.
  8. Ställ dem i ugnsformen och häll på hett vatten vid sidan så att det täcker upp till hälften på portionsformarna.
  9. Grädda creme bruleen i cirka en timme i nedre delen av ugnen. Det går snabbare om du använder plattare formar - räkna ca 30-40 minuter.
  10. Ta ut och låt svalna. Låt kallna i kylen. Hit kan du förbereda creme brulee och ha i kylen.
  11. Vid servering är det bara att kandera socker toppen. Det kan du göra med en gasbrännare eller med grillen i ugnen. Sätt ugnen på max grill. Pudra florsocker eller råsocker över formarna. Sätt dem tätt under grillelementet tills sockret mörknar eller bränn med gasbrännare. OBS det är viktigt att det går snabbt och är hett samt att äggstanningen inte blir varm och stelnar för mycket (därför är det bra om Crème brûléen är kall).
  12. Servera med färska bär.
E-mail
Medel: 4.3 (9 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 162 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-11-30

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.