Crème brûlée med choklad
Crème brûlée med choklad. Gott med färska bär som jordgubbar som bryter av med lite syrlig smak till brûléen.
Även andra bär som hallon, blåbär, björbär; eller smält rabarber eller passionsfruktspulp passar till.
Innan servering så karamellisserar du din crème brûlée. Det innebär att du strör socker på den kalla crème brûléen och sedan bränner det ljust brunt med en gasbrännare eller under max grill i ugnen.
Du kan använda en vid och platt form eller en högre med mindre diameter. De ska vara ugsfasta och tåla att man kör med gasbrännaren på ytan av vaniljpuddingen. På bilderna formar från klassiska franska Pillivuyt.
Tillagning
- Sätt ugnen på 150 grader vanlig ugn.
- Plocka fram en ugnsform med höga kanter. Koka upp 1,5 liter vatten och håll varmt.
- Bryt chokladen i bitar och tillsätt till en kastrull med mjölk, grädde och socker.
- Dela vaniljstången på längden, skrapa ur fröna och tillsätt till mjölk-grädden.
- Låt mjölk, grädde, socker och choklad bli ca 65 grader, rör hela tiden så att socker och choklad löser sig och ta sedan av värmen.
- Vispa under tiden äggulor i en stor skål.
- Tillsätt mjölk-grädd och chokladblandningen under vispning. Häll creme brule smeten i portionsformar.
- Ställ dem i ugnsformen och häll på hett vatten vid sidan så att det täcker upp till hälften på portionsformarna.
- Grädda brûléen i cirka en timme i nedre delen av ugnen. Det går snabbare om du använder plattare formar - räkna ca 30-40 minuter.
- Ta ut och låt svalna. Låt kallna i kylen. Hit kan du förbereda creme brulee och ha i kylen.
- Vid servering är det bara att kandera sockret på toppen. Det kan du göra med en gasbrännare eller med grillen i ugnen. Sätt ugnen på max grill. Pudra florsocker eller råsocker över formarna. Sätt dem tätt under grillelementet tills sockret mörknar eller bränn med gasbrännare. OBS det är viktigt att det går snabbt och är hett samt att äggstanningen inte blir varm och stelnar för mycket (därför är det bra om crème brûléen är kall).
- Servera med färska bär.
Kan föreberedas i god tid
Förbered gärna crème brûléen någon dag innan och förvara i kylen tills det är dags att servera.
Vintips
Ett sött dessertvin sätter pricken över i - exempelvis Sauternes, Icewein eller en late harvest från Australien, USA eller Canada. Flädersaft är också gott.
Dessertvin, söt brûlée och syrliga hallon, jordgubbar eller rabarber blir mycket gott ihop.
Uppskattat näringsvärde per portion: 162 kcal