Ljust formbröd med Keso

Ett ljust och luftigt formbröd med Keso. Keson gör brödet extra saftigt. En slags formfranska eller rostbröd som är gott nybakt, till mackor samt att rosta till frukost. Kan också användas till fest som bröd, till toast och snittar. 

Keso är en grynig färskost. Kan bytas mot kvarg eller liknande Cottage cheese. Eller fyll på med mer degvätska till en smidig deg - då kan du ta vatten eller mjölk, filmjölk eller valfritt. Vill du baka med surdeg så går det bra - det finns även färdig surdeg för ljusa degar som blir mycket bra - följ anvisningar på paketet för jäsningen.

Här bakat i två 31 cm avlånga brödformar. Man kan baka bröden utan formar också. Istället för smör kan man ta bakplåtspapper, olivolja, rapsolja eller annan matolja. Degen kan också formas till baguetter eller frallor - garnera och baka på samma vis. Passa dem i ungen bara så de bakas lagom tid.

2 ljusa formbröd

  • Förberedelse: 1 tim 40 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 2 tim 5 min

Ingredienser

  • 250 gram Keso naturell (1 paket)
  • 10-12 dl vetemjöl special
  • 4 dl vatten
  • 1 tsk salt
  • 0,5 dl sesamfrön
  • 1 paket (50 gram) färsk jäst för ljusa degar (eller ta ett paket torkad jäst)
  • 1 ägg till pensling
  • 1 msk smör att smörja formar med

Tillagning

  1. Smula sönder jästen i en bakbunke eller bunke till degmaskin.
  2. Lös upp jästen i lite av vattnet som ska vara fingervarmt.
  3. Tillsätt resten av vattnet (fingervarmt) samt Keso, salt och sedan lite vetemjöl i taget. Rör ihop till en smidig fast men kladdig deg. Det bör bli ca 1-2 dl mjöl över till knådning och utbakning.
  4. Knåda degen i assistent i 10 minuter. Eller för hand på mjölat bakbord i 15 minuter.
  5. Täck över degen och låt den jäsa till ca dubbel storlek. Det tar 40-60 minuter.
  6. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i två delar. Knåda ihop hastigt till två avlånga limpor i storlek som brödformarna.
  7. Smörj två avlånga brödformar med smör. Lägg i bröden i formarna. Pensla med uppvispat ägg samt strö över sesamfrön. Låt jäsa övertäckt i 30 minuter.
  8. Sätt ugnen på 250 grader så att den är varm tills brödet jäst klart.
  9. Baka bröden i mitten av ugnen i 10 minuter på 250 grader. Sänk sedan värmen till 225 grader och baka i ca 15 minuter till.
  10. Ta ut och låt bröden svalna i formarna om du vill ha en knaprig övre skorpa. Låt svalna övertäckt för en mjukare skorpa.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer