Citronmarmelad

Introduktion och förberedelse

Koka en marmelad på citroner och smaksätt med en twist av fläder.

Serveringsförslag

Citronmarmelad blir gott att ha på rostat bröd, till dessertostar, mackor, scones, till frukost och så vidare.

Smaksättning

  • Här med lite flädersaft som blir mycket gott ihop med citronsmaken. Det är dock valfritt att ha i.
  • Gillar du inte beska i din marmelad kan göra en mindre besk variant om du väljer att enbart ta med det yttersta av det gula skalet som är mindre beskt.

Hållbar marmelad

Sterilisera burkar innan du fyller dem med marmelad för en hållbarare marmelad. Man kan också tillsätta 1 krm natriumbensoat om man vill ha en mycket hållbar marmelad.

Ta vara på citronskal

Gör du citronsaft först av citronerna så kan du använda resterna av de skivade citronerna till denna marmelad. Finhacka då skalen för hand eller kör dem grovt i en matberedare med kniven.

Val av ingredienser

Köp helst ekologiska citroner. Skölj och borsta annars vanliga citroner noga med ljummet vatten då de är rätt besprutade.

Marmeladen är gjord med en del syltsocker. Men man kan också ta gelésocker eller vanligt socker enbart och tillsätta extra pektin.

I matberedare

Istället för att hacka citronerna för hand så kan du köra dem som klyftor i matberedare med kniv till en grynig röra.

Med naturligt pektin

Låt kärnorna vara kvar då de tillför pektin.

Ett tips är att lägga dem i en liten tygpåse så är de lätta att ta upp när man kokt marmeladen. Det är valfritt - det går ju att pilla bort kärnorna när man äter marmeladen också.

Marmeladprov

Vill du kolla innan så marmeladen stelnar som den ska så kan du göra pektinprov/marmeladprov genom att ösa upp lite kokt marmelad på ett kallt fat och kyla snabbt. Marmeladen ska då stelna och inte flyta ihop om du drar en sked genom det. Koka annars 5 minuter till. Gör om provet.

Stelnar det inte då så får du tillsätta mer pektin - förslagsvis 100 ml flytande pektin och koka ytterligare 3 minuter och sedan göra om provet igen. Eller följ anvisningar på det pektin du köpt.

Man kan också mäta temperaturen i marmeladen och koka kraftigt till 103-106 grader. Gör marmeladprov. Koka inte för länge för då förstörs pektinet; vattnet kokar bort och marmeladen blir mörk och seg.

1,4 liter citronmarmelad

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 50 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 3 stora citroner, ekologiska ca 550 gram
  • 4 dl vatten
  • 1,5 dl syltsocker
  • 4 dl vanligt socker
  • 1 dl flädersaft (valfritt - kan bytas mot 1/2 dl vanligt socker)

Tillagning

  1. Skölj och skrubba citronerna.
  2. Skär bort blomfästet och ev. fula delar.
  3. Dela dem i halvor och pressa ur saften i en kastrull med tjock botten. Ta även med kärnor. Skär sedan i förslagsvis 12 klyftor. Strimla dessa klyftor så fint du kan på längden. Lägg all citron i kastrullen.
  4. Tillsätt vatten och koka under lock på medelvärme i 30 minuter. Rör då och då.
  5. Mät upp socker, syltsocker samt flädersaft samt tillsätt det.
  6. Koka ytterligare 15 minuter under lock tills sockret löst sig.
  7. Häll och skopa upp i rena burkar och sätt på lock. Låt svalna. Förvara mörkt och svalt.
E-mail
Medel: 4.1 (36 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 47 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-08-13