Citronmarmelad

Koka en marmelad på citroner och smaksätt med en twist av fläder. Citronmarmelad blir gott att ha på rostat bröd, till dessertostar, mackor, scones, till frukost och så vidare.

Här med lite flädersaft som blir mycket gott ihop med citronsmaken. Det är dock valfritt att ha i.

Sterilisera burkar innan du fyller dem med marmelad för en hållbarare marmelad. Man kan också tillsätta 1 krm natriumbensoat om man vill ha en mycket hållbar marmelad.

Gör du citronsaft först av citronerna så kan du använda resterna av de skivade citronerna till denna marmelad. Finhacka då skalen för hand eller kör dem grovt i en matberedare med kniven.

Köp helst ekologiska citroner. Skölj och borsta annars vanliga citroner noga med ljummet vatten då de är rätt besprutade. Marmeladen är gjord med en del syltsocker. Men man kan också ta gelésocker eller vanligt socker enbart och tillsätta extra pektin.

Istället för att hacka citronerna för hand så kan du köra dem som klyftor i matberedare med kniv till en grynig röra.

Låt kärnorna vara kvar då de tillför pektin. Ett tips är att lägga dem i en liten tygpåse så är de lätta att ta upp när man kokt marmeladen. Det är valfritt - det går ju att pilla bort kärnorna när man äter marmeladen också.

1,4 liter citronmarmelad

 • Förberedelse: 10 min
 • Tillagning: 50 min
 • Klart på: 1 tim

Ingredienser

 • 3 stora citroner, ekologiska ca 550 gram
 • 4 dl vatten
 • 1,5 dl syltsocker
 • 4 dl vanligt socker
 • 1 dl flädersaft (valfritt - kan bytas mot 1/2 dl vanligt socker)

Tillagning

 1. Skölj och skrubba citronerna.
 2. Skär bort blomfästet och ev. fula delar.
 3. Dela dem i halvor och pressa ur saften i en kastrull med tjock botten. Ta även med kärnor. Skär sedan i förslagsvis 12 klyftor. Strimla dessa klyftor så fint du kan på längden. Lägg all citron i kastrullen.
 4. Tillsätt vatten och koka under lock på medelvärme i 30 minuter. Rör då och då.
 5. Mät upp socker, syltsocker samt flädersaft samt tillsätt det.
 6. Koka ytterligare 15 minuter under lock tills sockret löst sig.
 7. Häll och skopa upp i rena burkar och sätt på lock. Låt svalna. Förvara mörkt och svalt.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-03

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock sedan 25 år samt matskribent och fotograf. Receptfavoriter skapade jag 2003 och sedan dess har jag provlagat, skrivet och fotograferat tusentals recept. Jag är utbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt ett WSET-diplom i vin och drycker med mera.

Smörgåstårtans dag

Fira smörgåstårtans dag den 13 november. Bjud på en krämig bit smörgåstårta som vardagslyx eller till helgen. Ett alternativ är en lyxig landgång som är lite enklare att laga till.

Läs mer

Recept

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer