Petits choux

Petit choux är franska ihåliga fluffiga bakverk av Pâte à choux som kan serveras som tilltugg, på buffé eller som fyllda bakelser.
Som bakverk är petits choux goda att fylla med chokladsmörkräm (se bild); olika färskostfrosting (likt cupcakes), vaniljkräm (om de är stora och pudras med florsocker kallas de Mariebullar), citronkräm eller vispad grädde och färska bär som skivade jordgubbar, hallon och blåbär eller passionsfrukt (innanmätet). Pudra med florsocker. Petits choux degen kan också spritsas i ca 12 cm avlånga stränger och bakas samt fyllas som Eclairs. Petit choux degen kan också spritsas och bakas som små kransar.
Några goda förslag på fyllning om petits chouxerna ska serveras som tilltugg är:
- ädelostfyllning (mosa ihop hälften ädelost och hälften matyoghurt samt garnera med rostade valnötter och en klick fikonmarmelad).
- laxröra (blanda hackad rökt lax med färskost, matyoghurt, hackad dill och riven pepparrot samt ev. kapris).
- räkröra (blanda skalade räkor med färskost, matyoghurt, dill och citronsaft).
Lax och räkfyllning kan garneras med svart eller vit rom och dillkvistar.
Du behöver en spritspåse med tyll (ex. nr 9) eller ca 2 cm bred rund slät tyll.

ca 15 små petits choux eller 8 större

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 2 dl vatten
  • 1 krm salt
  • 50 gram smör
  • 2 dl vetemjöl special
  • 3 ägg

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader varmluft eller 210 grader vanlig ugn.
  2. Förbered en sprits och en plåt med bakplåtspapper.
  3. Sikta mjölet över i en bunke.
  4. Mät upp vatten, salt och smör i en kastrull och koka upp. Ta av från värmen.
  5. Tillsätt siktat vetemjöl lite i taget under kraftig omrörning med en träslev. Sätt tillbaks på plattan och sänk värmen något.
  6. Rör tills smeten släpper från botten och kanterna ca 3-4 minuter. Ta av från värmen igen och låt svalna något.
  7. Rör i ett ägg i taget samt rör i varje ägg väl i smeten under kraftig omrörning.
  8. Fyll en sprits med smeten och spritsa eller klicka ut degen i till små (valnötsstora klickar) eller stora petits choux (ca storlek som golfbollar), kransar eller avlånga eclairs (ca 12 cm långa och 2 cm breda korvar).
  9. Grädda mitt i ugnen tills de rest sig och fått färg. Små petits choux tar 20 minuter. Stora tar ca 30 minuter. Öppna ej ugnsluckan under tiden. När de gräddat klart öppnar du ugnen och släpper ut ångan och låter de stå i 10 minuter till.
  10. Ta ut petits chouxerna och låt dem svalna på galler.
  11. Förbered önskad fyllning.
  12. Skär av lock med en tandad vass kniv (eller klipp av lock).
  13. Klicka eller spritsa i fyllning och sätt på locket. Pudra med florsocker om de ska vara söta bakverk.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer